foradia becasivace

El trencament de l’acord de govern a Muro i l’estafa de Compromís

• La traïció de Compromís no és tant sols amb EUPV, sinó amb el poble de Muro • Doncs ara Muro està en una situació extraordinària gràcies a la prepotència de la seua actual alcaldessa

En les darreres eleccions municipals del 2015 els resultats a Muro donaven la possibilitat d’un govern de coalició entre EUPV i Compromís que amb la suma dels seus set regidors (tres i quatre, respectivament) formaven una majoria suficient per governar la ciutat. L’acord signat passava pel compromís de tenir els dos primers anys de la legislatura l’alcaldia EUPV i els dos últims, Compromís.

Mentre EUPV es va mantenir fidel a l’acord i va governar a Muro els dos primers anys, amb Francesc Valls al capdavant. Acabat el termini acordat, traspassà l’alcaldia a Compromís. Doncs bé, ara Compromís ha traït el pacte escrit a colp de decret i sense cap avís previ: s’ha desfet de la regidoria d’EUPV i pretén governar en minoria, únicament amb els seus quatre regidors i regidores, en una corporació de tretze.

Ha estat una greu fallida i irresponsabilitat política per part de Compromís, no només per entorpir la governabilitat del poble de Muro, sinó perquè també posa en perill les possibilitats d’acords amb aquesta formació arreu de qualsevol lloc del País Valencià. En política, un pas mal donat és irreversible, i Compromís l’ha donat. Ara serà impossible restablir la confiança entre aquestes dues forces polítiques i, el que és més greu, gràcies a Compromís la dreta s’alegrarà en comprovar que els pactes entre l’esquerra són paper mullat.

La traïció de Compromís no és tant sols amb EUPV, sinó amb el poble de Muro. Qui pot confiar en una alcaldessa que no té paraula? Qui pot confiar en una alcaldessa que justifica el trencament amb mentides acusatòries cap a un soci de govern que ha estat fidel al pacte? Qui pot fiar-se’n? Perquè l’alcaldessa i el grup municipal que representa  han hagut d’usar la imaginació per justificar el trencament: la falsa acusació d’estreta convivència entre EUPV i el PP locals per fer-li la vida impossible.  Que les dues formacions, des d’un principi hagen passat per moments difícils i de desencontres en la manera de gestionar i en les prioritats de cadascuna, no és motiu suficient per trair l’acord. Eixe mateix entrebanc també el va patir Francesc Valls d’EUPV com a alcalde, però va saber gestionar i mantenir la majoria pactada fins al final.

I ara què? Doncs ara Muro està en una situació extraordinària gràcies a la prepotència de la seua actual alcaldessa. I a situacions extraordinàries, solucions extraordinàries. Estem com estàvem, al minut u del principi de la legislatura, però sabem el que sabem després de l’engany al poble de Muro per part de Compromís. Seran totes les forces polítiques de Muro, representants de la seua ciutadania, les que han de decidir; però, des del meu entendre, el poble de Muro no es mereix que Compromís -amb quatre regidors en minoria minoritària i amb la deslleialtat que ha mostrat-, continue tenint la màxima representació institucional.

 

Font: Sergi Rodríguez Castelló, EUPV./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *