foradia subscriutegrat

Una forma de viure

• El feminisme no és cap moda. Almenys per a mi, el feminisme és una forma de viure cada dia • Per això és necessari el feminisme, per anar despullant el patriarcat i buscant una equitat real en les relacions

Hi ha gent que ara s’entesta adir que el feminisme és  moda. I no estic en absolut d’acord. El feminisme no és cap moda. Almenys per a mi, el feminisme és una forma de viure cada dia.

I per què dic això? Doncs perquè el feminisme implica un fort compromís social i també personal. Implica la revisió dels patrons amb què hem estat socialitzats tant les dones com els homes. Implica repensar-nos individualment per a poder influir col·lectivament. Implica coherència i rebuig a qualsevol tipus d’agressions,siguen del tipus que siguen,cap a les dones i les criatures.

El feminisme ens exigeix que aprenguem a relacionar-nos d’altra manera amb la gent que estimem, d’una forma més simètrica i horitzontal, abandonant la verticalitat en les relacions afectives. Ens demana revisar la forma amb què ens relacionem amb la resta de les persones, però també amb nosaltres.

Hui en dia no és massa fàcil ser feminista i coherent, perquè hi ha molts fronts oberts pels quals lluitar. La desigualtat està present a tants àmbits que, de tant en tant, pot resultar esgotador només el fet de pensar en tots ells. I a més, una de les característiques de les persones que ens sentim i intentem viure com a feministes, és que som activistes socials i ens n’aprofitem de totes les eines que tenim al nostre abast per a combatre el patriarcat.

Ser feminista hui en dia vol dir, també, anar a contracorrent perquè el patriarcat és transversal i, per tant, ho travessa tot. Des de la forma de socialitzar-nos fins com s’han de viure les relacions. Així ens marquen des d’abans de néixer en allò què s’espera de nosaltres per ser dones o homes. I ser feminista vol dir intentar trencar això cada dia.  I ho hem de fer des de cada paraula, perquè el llenguatge també és patriarcal.

Si pensem que l’Estat Espanyol s’ha anat construint sobre les bases del pensament catòlic i que fins i tot el corpus jurídic que ens regula està construït sobre eixe fonament, ens trobarem amb comportaments clarament patriarcals que emanen d’eixa manera de pensar. No podem oblidar que a la Bíblia hi ha paràgrafs sencers que conviden a utilitzar la violència contra les dones,o també negant-nos la condició de persones. I el pitjor és que continua predicant-se pertot arreu.

El patriarcat es disfressa contínuament per tal de mutar i passar més desapercebut. D’eixa manera pot apropiar-se de part del discurs feminista i acoblar-lo a les seues necessitats per tal de mantenir els privilegis dels que històricament ha gaudit. Uns privilegis que són la conseqüència de la dominació a més de la meitat de la població que som les dones.

Per això és necessari el feminisme, per anar despullant el patriarcat i buscant una equitat real en les relacions i en el repartiment més just i solidari dels recursos. I, també per això, no pot ser cap moda i s’ha de convertir en una forma de vida.

 

Font: Teresa Mollá Castells, Feminista i activista social./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *