Sumar per a governar-nos el territori
columna per Josep Sorribes
L’11 de Maig començaren a Bellreguard les Segones Converses de Maig. Les primeres tingueren lloc el 2016 i el resultat fou el llibre País, País?, País!editat per l’editorial Balandra. Enguany la cosa anava de gestió del territori per tal de discutir tranquil·la i seriosament quina pot ser l’alternativa a l’actual model de gestió territorial, força ineficient, en el qual el manteniment de l’estructura provincial, amb les Diputacions al front, és un formidable entrebanc a qualsevol intent de posar en marxa estructures supramunicipals de gestió col·laborativa. Estructures que anomenem per conveni comarques de gestió, bàsicament coincidents amb les 17 àrees funcionals que ja fa anys establí l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana. Sols si els municipis deleguen competències en aquests nous ens, si la Generalitat en fa el mateix i si deixen d’operar les resistències al canvi de les Diputacions, aleshores serà possible avançar en un nou model.
Les segones Converses de Maig pretenien afavorir aquesta reflexió sota el significatiu títol de SUMAR PER A GOVERNAR- NOS EL TERRITORI, escollint com a casos d’estudi rellevants la problemàtica de l’Àrea Metropolitana de València i la de les Comarques Centrals Valencianes, dos espais estratègics que permetien centrar la reflexió i el diàleg. Per tal d’aconseguir-ho tingueren lloc 5 sessions de treball (la sessió inaugural a Bellreguard, les dels dies 16 i 23 a València i les de 17 i 24 a Bellreguard), en les quals, experts de dins i fora del País feren aportacions realment interessants sobre les experiències alienes i els entrebancs a superar a casa nostra.
Esdevé materialment impossible resumir en un curt espai tot el que d’ interessant es digué i que, seguint l’experiència del 2106, abocarem en un llibre de pròxima aparició fet a partir de les gravacions de vídeo i àudio realitzades. Malauradament, l’assistència fou menor del que caldria esperar i s’hi feu palès què, malgrat la seua importància objectiva (l’elevat cost de la no cooperació supramunicipal), el nou model –tan necessari- de planificació i gestió del territori, no està encara en l’agenda política malgrat les declaracions formals. Massa interessos en joc i manca de cultura de cooperació. A escala europea som (tant el País com l’ Estat Espanyol) una anomalia i hi caldrà seguir insistint.
En qualsevol cas, les Jornades han deixat materials força interessants i suggeridors des de la primera i magnífica conferència inaugural d‘Andreas Hildenbrand el dia 11 de Maig. Desfilaren per les Converses professionals de reconegut prestigi: l’anomenat Andreas Hildenbrand però també Mariona Tomàs de Barcelona, Joan Vicente Rufí de Girona, Ana Sancho d’ Euskadi, Josep Antoni Ybarra d’Elx i Andrés Boix, Rafael Boix, Ramón Marrades, Lluís del Romero, Pau Rausell, Vicent Domènech i Lluis Ferrando del País. Nèstor Novell i el que subscriu actuarem de coordinadors. Un cartell de luxe que respongué a les expectatives i on hi hagueren animats col·loquis oberts en els quals participà el públic assistent i que comptà també amb la presència especialment qualificada de l’Alcalde de València Joan Ribó, del Conseller Vicent Soler i de Ricard Pérez Casado.
Les Converses de 2018 han estat possibles per la col·laboració/finançament de l’Ajuntament de Bellreguard, del Consorci de les Comarques Centrals, de Fundació Nexe, de l’Associació Cultural i Tirant lo Blanc, de l’IIDL de la Universitat de València, de València Turisme de la Diputació de València i del Departament d’ Urbanisme de l’UPV. Gràcies de tot cor a tots ells, als ponents i les ponents i a totes i tots els participants. Ens vorem a les properes Converses.
Comenta i participa-hi