foradia elgrat

Homenatge pòstum a Paco Aura: memòria i dignitat

• El valor simbòlic d'aquest acte és molt gran, ja que vivim un moment en el qual la intolerància i la deshumanització estan ressorgint amb força • Ximo Puig: "la democràcia no és irreversible, la història ens ha explicat que canvia en contra de la mateixa societat, en contra de l’avanç social"

L’Ajuntament d’Alcoi i el CAEHA han celebrat un acte d’homenatge a l’alcoià supervivent del camp nazi de Mauthausen, Paco Aura. En ell s’ha presentat una exposició de fotografies amb informació sobre la vida i experiència històrica de l’històric alcoià. 

També s’ha presentat la reedició en castellà del llibre biogràfic que van escriure Àngel Beneito, Paco Blay i Natxo Lara, amb el títol ‘Francisco Aura Boronat. Resistencia y dignidad frente a la desmemoria’. El saló de plens de l’Ajuntament va quedar completament omplit d’assistents.

A l’acte va intervenir també la filla de Paco Aura, Carmen, qui va emocionar l’auditoria amb les seues paraules, entre les quals va destacar aquest missatge: que per tal de no reviure els fets més tràgics que ens ha deixat la història cal fer memòria.

El valor simbòlic d’aquest acte és molt gran, ja que vivim un moment en el qual la intolerància i la deshumanització estan ressorgint amb força, valors contra els quals Paco Aura ha lluitat durant tota la seua vida. De fet, van estar presents el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo.

Ximo Puig va enaltir la figura de l’històric alcoià: “ningú millor que Paco Aura per a representar la dignitat, representar els valors que més que mai hem de defensar“. Perquè “la democràcia no és irreversible, la història ens ha explicat que canvia en contra de la mateixa societat, en contra de l’avanç social“.

Ho van viure persones com Paco Aura, “que van mantenir fins al final la seua manera d’entendre el món: des de la llibertat, la igualtat i la fraternitat. I per això, avui és un honor poder participar en aquest acte i començar també a ací a Alcoi, on va morir el darrer supervivent valencià del camp de concentració de Mauthausen, a recuperar la memòria històrica una programació de reconeixement de les persones assassinades als camps de concentració nazis, que servisquen per recordar que la història no es pot repetir“.

L’acte d’homenatge a Aura ha sigut l’inici d’una campanya de recuperació de memòria democràtica que durà a terme la Generalitat per tots els pobles i ciutats valencianes on hi ha hagut alguna víctima del nazisme. En paraules de Puig, “la memòria és fonamental per tal d’avançar, no es tracta d’una qüestió vinculada al rancor, com no el va tindre Paco Aura, sinó de fer memòria per la convivència”.

Aquest homenatge estava preparat per a celebrar els 100 anys de vida Paco Aura: hauria d’haver-se celebrat el 30 de desembre. Però la recent mort d’Aura, ha convertit l’acte en un homenatge pòstum.

Font: Redacció./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *