foradia pressupostparticipatiualcoi

‘Esmorzar Violeta’ a l’IES Pare Vitòria: defensa d’una educació pública, laica i feminista

• El manifest ha destacat la necessitat d’avançar cap a una educació feminista, pública i laica, accessible per a totes i tots • També s'ha inaugurat el mural artístic feminista que diferents alumnes han realitzat durant la recentment celebrada ‘Setmana Cultural’.

L’IES Pare Vitòria ha celebrat un ‘Esmorzar Violeta’, un esdeveniment per a visibilitzar el paper de les dones al món, conscienciar en els valors de la igualtat i del respecte i reivindicar millores educatives que redunden en una societat més crítica.

Ho ha fet dins de la Setmana Feminista, on es duen a terme diferents activitats relacionades amb els valors socials, i gràcies a l’AMPA del centre, que s’ha encarregat de l’organització.

Durant el matí, s’ha realitzat la lectura d’un manifest, per part de diferents alumnes del centre, amb el suport de l’AMPA i amb la presència, entre altres autoritats, de membres del Col·lectiu 8 de Març i Dones, de la sotsdelegada del Govern en Alacant, Araceli Poblador, i de la cap d’Unitat Contra la Violència de Dona, Modes Salazar.

El manifest ha emfatitzat els arguments per a donar suport a la vaga del 8 de Març, on destaca la necessitat d’avançar cap a una educació feminista, pública i laica, accessible per a totes .

Aquesta reivindicació inclou: la derogació de lleis com la LOMCE i el Pla Bolonya, la transició de l’escola privada i concertada a la pública, la baixada de taxes superiors universitàries, l’augment de beques i la desvinculació de l’església de l’àmbit educatiu. A més, es demanden beques-salari amb el criteri de rendes i no de mèrits o excedència i l’eliminació de les taxes superiors a estudiants extracomunitàries.

Des de l’AMPA de l’IES aposten per una educació pública, laica i feminista, per la introducció de canvis estructurals en clau coeducativa en tots els nivells de la institució escolar. La coeducació implica treballar la igualtat de gènere de manera específica i alhora transversal, amb la finalitat del fet que les actituds, valors i coneixements que generem a les escoles arriben a tota la població”.

Aquest model implica dur a terme programes específics que lluiten contra el racisme i la xenofòbia. La inclusió d’una educació afectiva sexual que previnga contra les violències masclistes. Un model d’ensenyament i aprenentatge que tinga en compte la perspectiva de gènere i les aportacions de les dones en les diferents àrees. Tot això comporta també una formació del professorat en aquesta sensibilitat.

També consideren necessariacabar en els rols de gènere a l’escola i a la divisió sexual dels estudis, que desemboca en divisió sexual del treball”. Per a aconseguir-ho, entre altres coses, s’haurà de valorar més els estudis vinculants al treball de cures.

Per a avançar cap a un model educatiu més integrador, s’ha de “possibilitar la conciliació dels estudis, possibilitar les practiques a temps parcial, reduir les càrregues de treball de Bolonya…” També “fer l’educació accessible a les dones i persones amb diversitat funcional i al món rural i facilitar l’homologació d’estudis a dones migrants”.

Durant la jornada, no ha quedat fora la reivindicació de millores per als treballadors educatius i personal no docent, entre elles “assegurar condicions laborals dignes i justes per a professors, educadors i personal no docent en els centres educatius. També, acabar amb les pràctiques no remunerades de les estudiants”.

Després de llegir el manifest, els alumnes han sigut convidats a coca dolça i coca salada, al mateix torn que s’inaugurava el mural artístic feminista que diferents alumnes han realitzat durant la recentment celebrada ‘Setmana Cultural’.

L’acte ha comptat també amb la presència de la regidora de Serveis Socials, Aroa Mira, qui ens transmet que considera que “actes com aquest són importantíssims, ja que la base per a la igualtat efectiva està en l’educació. Fer aquests actes amb gent tan jove és fer prevenció i conscienciar des de ben prompte als més joves del fet que tots som igual davant de la societat. Per això, m’agradaria donar l’enhorabona a l’IES Pare Vitòria, a l’Associació de Pares i Mares, als alumnes i a tot el claustre per fer accions com el d’avui, que visibilitzen la problemàtica que n’hi ha en la societat”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *