foradia subscriutegrat

Declarar l’estat d’emergència climàtica ja

· Cada dia que passa són més les veus que alerten que els nostres models de producció, consum i vitals estan conduint al planeta cap al col·lapse ecològic · No n’hi ha excusa. No n’hi ha alternativa. No n’hi ha temps a perdre. Cal estar a l’altura de les necessitats

La província d’Alacant ha perdut un 40% del seu terreny fèrtil durant els últims 10 anys. Aquest fet ens hauria de resultar més que suficient per a declarar l’estat d’emergència climàtica immediatament. I no és l’única raó: l’augment de la contaminació de l’aire que respirem i dels aliments que mengem, la degradació dels nostres ecosistemes, la tendència a l’extinció de moltes de les nostres espècies animals i vegetals, l’augment de les temperatures, el balafiament irracional dels recursos naturals…

Cada dia que passa són més les veus que alerten que els nostres models de producció, consum i vitals estan conduint al planeta cap al col·lapse ecològic. Hem d’actuar urgentment. I ho hem de fer a tots els nivells: global, continental, estatal, autonòmic, municipal, individual.

És de veres que, des de fa temps, ja s’estan iniciant accions que ens condueixen cap a models més ecològics: foment d’energies renovables, infraestructures com els carrils-bici, habilitació i millora de zones verdes, habilitació de cicles formatius i estudis específics… A grans trets, podem dir que durant els últims anys ha crescut molt la sensibilitat mediambiental en la societat, destacant el paper dels centres educatius i d’algunes institucions.

Però el pas determinant per a iniciar un camí de responsabilitat ecològica s’ha de fer-se des de l’àmbit polític, que és el que té la capacitat de promoure un gran canvi que implique a la resta d’esferes de la nostra societat. I el moment idoni per a fer-ho és ara que, passades les voràgines electorals, s’inicia feliçment un període polític de més o menys estabilitat que, previsiblement, es mantindrà durant els pròxims quatre anys (tot comptant amb les turbulències que ocasionaran els partits polítics més irresponsables, que anteposen els seus interessos del bé comú).

No n’hi ha excusa. No n’hi ha alternativa. No n’hi ha temps a perdre. Cal estar a l’altura de les necessitats, cal declarar l’estat d’emergència climàtica ja. I amb aquest, tota una planificació de mesures que facen front a la crisi ecològica que tenim damunt i a la crisi civilitzatòria que, conseqüència d’aquesta, ja s’albira.

Entre les mesures que s’haurien d’aplicar podem citar algunes imprescindibles: promoure l’accés universal a les energies renovables d’autoconsum. Impulsar la consciència pel comerç just i sostenible. Polítiques de reducció de contaminació de l’aire de les ciutats. I plans de potenciació de zones naturals.

Una bona planificació i desplegament de mesures d’aquest tipus no a soles seria beneficiós per a la nostra natura, sinó que, a més, ajudaria notablement a millorar la nostra salut i a resoldre problemes socials com l’atur i la pobresa. No n’hi ha excusa. No n’hi ha alternativa. No n’hi ha temps a perdre: estat d’emergència climàtica ja.

Font: Rodrigo Paños./


2 Responses to Declarar l’estat d’emergència climàtica ja

  1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

    Fa anys que el Grup la Carrasca va agafar la torxa de la defensa de la Natura i tenen tota una bateria de propostes a fer. Cal debatre com anar aplicant-les.

  2. Carlos ha dit:

    Os aconsejo leer este artículo de Pedro Prieto sobre las declaraciones de emergencia climática y hasta donde estamos dispuestos a asumir las consecuencias:

    https://www.15-15-15.org/webzine/2019/05/17/las-declaraciones-britanicas-de-emergencia-climatica-no-vinculantes-y-superficiales/

    Las zonas verdes, la contaminación “en las ciudades”, la formación profesional,…. Eso es la gota de agua en el océano en el que podemos ahogarnos si no hacemos algo serio.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *