foradia ivace

Els incendis i el canvi climàtic

Mirada al món per Ester Jordà

Australia és crema. És un país continent gegant com també són gegants els seus incendis. Resulta irònic que a 2019 Austràlia va ser el segon exportador del món de carbó, un dels principals responsables del canvi climàtic, i el seu Govern està lluny de prendre mesures efectives per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. De fet, el primer ministre australià continua negant l’impacte del canvi climàtic en esta catàstrofe (defenent així els grans lobbys energètics i miners del seu país)

Conforme Espanya compta amb bombers, brigades forestals i la UME dotats per a lluitar contra incendis a Austràlia han necessitat de donacions privades per a seguir amb la lluita contra el foc. Per example, en Nova Gal·les del Sud el servici rural de bombers rep menys de 40.000 dolars a l’any del govern.

El primer pas és entendre quines són els motius d’esta greu crisi incendiària. I és que encara que les causes poden ser diverses (naturals o origen humà) les condicions del territori que patix sequeres prolongades des de fa mesos i onades de calor molt intenses fa que es generen incendis d’altíssima intensitat. Per tant el canvi climàtic no origina l’incendi, però el propaga a uns nivells que no es coneixien fins que van arribar els incendis de nivell 6 de Grècia i California. Incendis que poden alterar per si mateixos el clima.

Els incendis ja s’han emportat més de 20 vides humanes per davant i milions de vides de la seua fauna com els emblemàtics coales i cangurs que fugen desesperats per a evitar morir cremats. La situació és desesperada però l’augment de vegetació seca, el combustible, la falta de gestió forestal preventiva, una planificació urbanística que no té en compte el risc… són una mostra més de que el ser humà viu d’esquena a l’ecosistema que li rodeja i això li reporta fatals conseqüències.

Recentment ha finalitzat la Conferencia de les Parts (la COP 25) amb desastrosos resultats. La incapacitat dels Governs de les nacions han demostrat que treballen per a les empreses i no per a les persones a qui governen. I Austràlia sols és un dels exemples d’allò que ens espera a la raça humana per ignorar l’impacte que estem ocasionant a la Terra.

Font: Ester Jordà./


ivace

campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *