foradia elgrat

Alcoi prepara una exposició a la mestra Doña Amalia, a qui dedica la Setmana Modernista

El Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA, participarà en la tercera edició de la Setmana Modernista d'Alcoi en diverses activitats. Una d'elles, l'exposició que s'inaugurarà el dilluns 16 de setembre a les 19.45 hores en la 'Casa Doña Amalia', en el carrer Ambaixador Irles.

Els historiadors i membres d’aquesta entitat, Àngel Beneito i Paco Blay, han preparat una exposició i un fullet on expliquen qui va ser doña Amalia, què va viure, qui era la seua família, què és el que va fer, entre d’altres; la seua vida i obra.

El Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics, CAEHA, participarà en la tercera edició de la Setmana Modernista d’Alcoi en diverses activitats. Una d’elles serà l’exposició que s’inaugurarà el dilluns 16 de setembre a les 19.45 hores en la ‘Casa doña Amalia’ en el carrer Ambaixador Irles -on es troben les treballadores socials de Càritas-, després d’obrir la cita, figura protagonista d’aquesta edició.

“Fou una mestra i servidora pública, per la gran tasca assistencial que va fer a la ciutat, sobretot per la importància educativa de principis de segle”. Lorena Zamorano, regidora de Turisme, remarca els motius pel quals doña Amalia serà la figura central del Modernisme.

La tercera Fira Modernista durarà fins el 22 del mateix mes i la mateixa llar de doña Amalia, sa casa, s’obrirà de nou a la ciutat d’Alcoi. “L’objectiu és que la gent conega, a través de fotografies, la tasca que es feia allí”, remarca Zamorano.

Sobre l’exposició

La mostra de doña Amalia s’articularà en torn a uns panells informatius. “Volem donar a conéixer el personatge, que és més nomenat que conegut”, explica Beneito, un dels documentalistes. En total, hi haurà sis plafons i un catàleg, que posaran en context els 95 anys que va viure la mestra, en una de les etapes “més colpidores i modernitzadores” d’Alcoi. Un dels altres punts en què s’estructura l’exposició és la seua família, vida personal, i la trajectòria docent, sense oblidar la seua dedicació social, com la casa bressol, i també les colònies escolars. Altre apartat estarà dedicat al mateix edifici.

Alfonso Jordà Carbonell, descendent de doña Amalia, ha facilitat molta informació, fotografies i fonts primàries, com reconeixen els organitzadors de la mostra modernista, junt en la fototeca municipal. El resultat, una exposició “equilibrada i sensible, d’una dona generosa”, com destaca l’altre documentalista, Blay.

Font: Redacció./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *