foradia subscriutegrat

Jordi Raül Verdú i el Club d’Amics de la UNESCO, premis 9 d’Octubre del 2019

El Consell de Cultura va decidir els premiats després de realitzar la votació el dimarts 10 de setembre

L’Ivam Cada Alcoi ha acollit la sessió de valoració i votació de les candidatures presentades per Comissions i Grups Polítics Municipals per als premis 9 d’Octubre 2019, resultants guanyadors, Jordi Raül Verdú a títol individual, i el Club d’Amics de la UNESCO, a títol col·lectiu. Tots dos rebran el seu premi el proper Nou d’Octubre al Teatre Calderón en l’acte institucional que se celebra dins de les activitats d’aquesta festivitat valenciana.

L’Ajuntament d’Alcoi va crear aquests guardons en 2016. En les anteriors edicions, es va donar el guardó a Joan Valls a títol pòstum en la categoria individual i a les Associacions de Veïns, col·lectivament, en la primera edició. En 2017, els guardonats van ser Roman de la Calle i Faula Teatre, i l’any passat, Sol Picó i el Centre Excursionista d’Alcoi.

Aquesta és la segona edició que el Consell de Cultura decideix els premis. Van assistir a la reunió un representant de cada grup polític de la corporació municipal, així com un de cada una de les cinc comissions del Consell: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis. Podent votar cada representant com a màxim tres candidatures de cada modalitat atorgant la puntuació de 3 al primer, 2 al segon i 1 al tercer.

Tal com explica, Raül Llopis, regidor de Cultura: “Hi havia diferents propostes, i és que tenim la sort de viure a una ciutat amb rellevants figures culturals, però és evident que els elegits són clars mereixedors d’aquests premis. Els últims anys hem vist que els Premis Nou d’Octubre de l’Ajuntament d’Alcoi són molt apreciats pels guardonats; a tots ens agrada que la nostra gent reconega el nostre treball per promocionar la cultura pròpia i com no, hem de destacar que aquests premis són decidits amb la participació del Consell de Cultura, on es proposen i es voten les candidatures“.

En referència als premiats; Jordi Raül Verdú va nàixer el 1960 a Alcoi. Va cursar estudis de Magisteri a l’Escola Universitària de València, especialitzant-se en llengua espanyola i idiomes moderns. Des de 1981 ha exercit a Alcoi, Madrid, Los Angeles (EUA), Principat d’Andorra i Alexandria (EUA). L’estima a la seua terra i el seu afany d’aventura l’han motivat per escriure històries ben arrelades a les seues muntanyes, que tant li agraden i coneix. En totes elles barreja la realitat amb la fantasia, creant un component màgic versemblant que es recrea en un ambient natural, fomentant el coneixement i l’amor a la natura, així com la protecció del medi ambient.

Per altra banda, el Club d’Amics de la Unesco va ser fundat l’any 1965, en plena època tardofranquista, “tot aprofitant la conjuntura lleugerament aperturista del règim franquista per tal de crear una imatge falsa d’obertura cap a Europa“, expliquen. És aquesta conjuntura la que va propiciar la creació de la Unesco. Va ser legalitzada un any més tard. L’alegria durà poc, però, ja que va ser clausurada posteriorment en diverses ocasions per les autoritats governatives de l’època (1969, 1974) que veien com les activitats eren contínues. Malgrat això, els anys següents continuaren les activitats durant un temps de silenci administratiu, i l’estiu del 77 es legalitzà definitivament.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *