Toni Francés: “El projecte més important per Alcoi és l’illa de Rodes”
Parlem en l'alcalde en el darrer número imprés de EL GRAT

El 9 d’Octubre, l’herència inesgotable del PP a Alcoi, la cultura local, i un ferm compromís del municipi amb el futur i el Medi Ambient. El representant dels alcoians i alcoianes a l’Ajuntament d’Alcoi ens rep al seu despatx d’Alcaldia per parlar dels assumptes que influeixen a la política municipal, a l’oposició que lidera a escala provincial i també donar la seua opinió sobre les eleccions estatals.
- Alcoi ha deixat enrere l’època modernista, la seua tercera edició. Quines són les primeres valoracions?
Igual que les altres dues edicions, molt sorpresos de la resposta, de la implicació, de tota la ciutadania i els col·lectius, de l’organització. I també de la gent que ha vingut de fora a compartir l’espectacle, especialment el cap de setmana. Cada any superem expectatives. S’ha convertit en un esdeveniment fonamental a la ciutat, pel qual se’ns coneix, arribant cada volta més lluny. És molt vistós, sobretot per això. El fet de compartir a les xarxes socials eixes imatges de veure un Alcoi transformat. La idea és que siga un motor econòmic per a la ciutat. Es tracta principalment d’actes de carrer.
- Al dia següent de la fira modernista, Alcoi rebia la primera visita del nou president de la Diputació, Carlos Mazón. Com està essent la seua tasca des de l’oposició a l’organisme provincial?
La meua tasca és liderar l’oposició, malgrat ser la socialista la força que va obtindre major recolzament en la província d’Alacant, pel pacte PP amb Ciudadanos, m’ha tocat aquesta responsabilitat. El nostre objectiu és que arriben la major quantitat de fons, recursos, a tots els ajuntaments, principalment, aquells de menor tamany, per millorar la vida dels seus ciutadans. És, per tant, una oposició molt propositiva, molt de diàleg, de buscar consens i acord, en benefici de tota la província.
- Algun projecte en concret pel que s’estiga lluitant a la Diputació.
Primer, estem demanant que es desbloquegen els plans d’Obres i Serveis, ja que parlem de 15 milions d’euros d’inversió en tots els pobles de la província.
- Com està el tema del nou president al Consorci de les Comarques Centrals? Sabent que vosté ja no està al front d’aquest càrrec.
Estic de president en funcions fins que les mancomunitats i els ajuntaments nomenen als seus representants, per constituir-lo de nou. Cal algú que li puga dedicar més temps que jo, mantenint lògicament el meu compromís de continuar treballant per les comarques centrals. Espere que es puga constituir al mes de novembre, estem dins dels terminis normals.
- L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, semblava postular-se per a aquest càrrec. A hores d’ara, no és cap secret.
Jo també el veig. Seria un excel·lent president. Això ho haurem de decidir en el conjunt del Consorci, escoltant a tots els ajuntaments i mancomunitats, però evidentment seria un excel·lent president.
- Altre aspecte a destacar: la presència d’Alcoi a l’encontre nacional d’innovació d’alcaldes i alcaldesses.
Sí. És una oportunitat per donar a conèixer Alcoi i també als nostres emprenedors. Cada aparició reuneix a representants de 72 ciutats que formen part de la Xarxa Innpulso. Ens vam juntar més de 170 persones. És una oportunitat de difusió.
- Un reconeixement, en aquest cas en l’àmbit autonòmic, aquell que va arribar per l’eix ciclopeatonal.
Sí. Perquè és una aposta difícil, com totes les de mobilitat, que al principi genera controvèrsia, perquè suposa conscienciar-se de noves coses, com que el vehicle no siga l’única manera per desplaçar-se. Eixos canvis costa que els assumisca la ciutadania, que tinguen clar que les ciutats són espais de convivència, i no autopistes. El vehicle ha de passar a un segon pla. Premis com aquest ens animen a continuar en eixa línia.
- També hi ha un impuls, en aquest sentit, a les energies renovables a les empreses.
Sí. Va tot en eixa idea d’una ciutat ‘smart’, en major qualitat de vida. A més a més, tenim un compromís amb l’horitzó 2030, on ens juguem la supervivència del planeta, podent corregir els efectes nocius que generem quant a contaminació, salut…L’aposta per les energies renovables és fonamental per reduir les emissions CO2 per a fer més sostenibles econòmicament eixes infraestructures públiques. Són ja 12 les instal·lacions que hem fet als últims anys en aquesta direcció i més que farem.
- Sembla que la consciència arriba als xicotets municipis. Però continuem amb la incògnita a la política nacional. Què diria als representants? Què opina de l’entrada d’Errejón.
Primer dir que a mi m’agradaria que ara no estiguérem en una campanya electoral. M’haguera agradat tenir un govern socialista, que haguera continuat amb totes les reformes i la recuperació de drets que ha estat capaç de fer el govern de Pedro Sánchez durant menys de dos mesos, que ha estat. Finalment, per molts motius, no ha sigut possible formar govern i ens hem vist abocats a unes noves eleccions, que jo crec que ningú desitjava, però tampoc ningú ha sigut capaç d’evitar. Hi ha responsabilitats compartides per part de tots els partits. En aquesta ocasió han eixit noves forces polítiques, com és la d’Errejón, que va encaminada a poder fer possible un enteniment dins de l’esquerra, que és absolutament necessari, ja que el pitjor que podria passar-nos en estes eleccions és que el tripatit de dretes governara el nostre país i perdèrem tot el que hem aconseguit.
- Parlant de la dreta. Un enfrontament aquell que ha tingut amb el Partit Popular a Alcoi pel tema de l’1,5% cultural de Rodes.
Hi ha poc a dir. Quan algú diu que és mentida una afirmació i es demostra el contrari, no hi ha més a dir. Sí esperava un poc més d’altura de mires per part del portaveu, i al menys, haver reconegut el seu error, amb acusacions tan fortes i tan desafortunades, com que jo he estafat a la ciutadania, i que sóc un mentider, i que estic enganyant a la ciutadania…Per respecte, rectificar i reconèixer que tots podem tenir un mal dia. Però ell ha continuit reafirmant-se. Si ell m’acusa de no haver presentat la sol·licitud, solament hi ha dos opcions: o s’ha presentat, o no. Jo he mostrat el document. Només cabia una rectificació que, lamentablement, no s’ha produït.

- L’herència del PP segueix viva. Ara, amb una nova sentència de 800.000 euros que l’Ajuntament ha de pagar a un veí del centre d’Alcoi.
Sí. Quan encara no hem estat capaços, en estos huit anys, de corregir tots els ‘destarifos’ del Partit Popular…L’herència és molt pesada, i molt difícil de corregir. Necessitem molts anys per poder arreglar temes com Serelles, entre d’altres, com la Rosaleda. La veritat és que quan passa el PP, també ho hem vist a la Generalitat, o a l’Estat, passa també molt de temps per a poder tornar a veure un poc de llum.
- La ciutat està molt activa, culturalment parlant. Exemples: la marca ‘Goya’, per impulsar un cicle de documentals, i el projecte de teatre amateur a la ciutat.
Són dos iniciatives, sobretot la del cinefòrum, per poder recuperar eixa passió, que puguen haver-hi diàlegs al voltant de les projeccions, o el teatre amateur, naixen del propi Consell de Cultura, que està donant-nos molta activitat, i permet la participació dels ciutadans i ciutadanes. Tenim la sort de tindre una ciutat que és una de les més actives dins del País Valencià, i som un referent cultural. És gràcies a l’Ajuntament, la regidoria de Cultura, i també al teixit de la ciutat, que sempre està amb ganes d’engegar nous projectes.
- En aquesta línia, la de la participació, arriba una nova edició dels pressupostos participatius, també per a xiquets i xiquetes.
Sí. És una forma d’introduir a la ciutadania en la codecisió, en la gestió municipal, és una eina. És important començar per les edats més tempranes per a què eixa cultura de la participació s’inculque en els més joves, per tal de tenir ciutadans actius i crítics, implicats.
- Quin és el projecte més ambiciós en què treballa actualment l’Ajuntament d’Alcoi?
El del parc tecnològic empresarial de Rodes. Suposa una aposta de futur, de transformació de la ciutat, per la creació d’ocupació de qualitat, amb projectes com el Centre de Desenvolupament Turístic d’Alacant, el primer a la província, valorat en 3,5 milions d’euros. Entre d’altres, també serà un espai per acollir un arxiu municipal en condicions òptimes. Tindre un espai per empresaris, investigadors, a part de la vessant social que contempla.
Comenta i participa-hi