Foradia subscriutegrat

L’Ajuntament d’Alcoi viu un plenari carregat de debat

En la jornada del 3 de juliol s'ha viscut el primer plenari en el qual han estat presents tots els consistoris que formen l'Ajuntament des de que es va declarar l'Estat d'Alarma. Alguns dels temes tractats han sigut el suport al col·lectiu LGTBI, la residència Domus Vi, el rei Juan Carlos I o algunes millores que necessita la ciutat

Des del plenari del mes de febrer, l’Ajuntament no havia celebrat cap plenari en el qual estigueren tots els representants de la societat alcoiana presents al saló de plens. Guardant les distàncies de seguretat que la pandèmia ens ha deixat amb aquesta “nova normalitat”, els regidors de tots els grups han estat durant tres hores en un plenari que ha tingut diferents debats.

Primerament, s’han votat una sèrie de punts com és habitual, i a continuació ha arribat el moment dels precs i mocions.

La primera d’aquestes mocions ha sigut la proposada pels grups municipals PSOE, Compromís Alcoi i Podem, pel Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+. La número dos de compromís ha repartit a tots els regidors de l’Ajuntament la bandera que representa a aquest col·lectiu i ha procedit a llegir el manifest en el qual s’ha denunciat l’homofòbia, lesbofòbia o transfòbia, i s’ha proposat crear una campanya municipal sobre aquest dia.

A més a més s’ha instat a la conselleria a què s’implique en el reforç en la formació dels cossos de seguretat, sobre aquests temes, i que es cree una unitat en prevenció de delictes d’odi. També s’ha demanat un pla local LGTBIQ que done suport i visibilitat a aquest col·lectiu.

Elisa Guillem a més, ha demanat que se sol·licite que Alcoi siga una de les ciutats que reben el servei d’informació itinerant que posarà en marxa el Ministeri d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

En aquest manifest també s’ha fet menció a què l’educació pública ha d’atendre a la diversitat, que impera als valors democràtics.

Tots els grups municipals han estat a favor d’aquesta moció exceptuant a Vox. El seu portaveu, i únic representant al consistori alcoià, David Abad, ha començat la seua intervenció mencionant a la Declaració dels Drets Humans i a la Constitució Espanyola, per a dir que totes les persones són iguals davant la llei. A més ha argumentat que: “No existeix el col·lectiu LGTBI, existeixen persones amb diferents orientacions sexuals. És el mateix lobby LGTBI els que el fan diferent, quan no ho són“, i ha afegit que l’única bandera que representa a tots és la de l’Estat Espanyol.

Una vegada aprovada aquesta moció, s’ha continuat el plenari. La portaveu del Grup Guanyar, Sandra Obiol, ha demanat al govern local que facilite un lloc perquè l’associació de familiars afectats en la residència Domus Vi puguen reunir-se, i que a més ajude amb els càrrecs econòmics del procés judicial. Aranza de Gracia, regidora de Polítiques Inclusives, i l’alcalde, Toni Francés, han contestat a Obiol, que posen a disposició llocs si els necessiten, i assessorament jurídic, però que encara no poden saber res dels càrrecs econòmics, ja que encara no se sap com van a actuar.

Continuant amb Guanyar, un altre dels precs durant aquest plenari ha sigut la millora d’alguns habitatges. Maria Baca, regidora d’Habitatge ha explicat que durant la pandèmia amb les telefonades a la gent gran ja s’ha començat a treballar a saber com estan alguns habitatges, per tant, han acceptat aquest prec, ja que ja s’està treballant en aquest tema.

Sandra Obiol ha continuat amb el seu torn de precs, i en aquest punt ha demanat al govern local la retirada de la placa commemorativa de la visita del rei emèrit Juan Carlos I, i ha argumentat que seria un fet simbòlic per a demostrar que el nostre govern rebutja certes actituds. Jordi Martínez, ha sigut l’encarregat de contestar a Obiol en aquest prec i li ha recordat que en Espanya hi ha presumpció d’innocència i que la placa es llevarà si el rei emèrit és condemnat, i per tant aquest prec no ha sigut acceptat.

L’última de les preguntes que a fet aquest grup municipal ha sigut la taxa de mortalitat durant l’estat d’emergència. Jordi Martínez ha explicat que en el primer semestre de l’any s’han registrat un total de 498 defuncions, 217 als mesos de març i abril.

A continuació ha arribat el torn de Vox, que ha presentat una moció que ha obert un extens debat entre tots els grups que formen el consistori alcoià. Es tractava d’una moció per a la defensa dels drets de les persones grans i contra el maltracte i l’abús.

Els partits d’esquerres han rebutjat aquesta proposta per la “incoherència” dels arguments del portaveu David Abada. Sandra Obiol i Aarón Ferrándiz (Guanyar i Podem), han lamentat que des de Vox es parle del maltracte sols quan els interessa, i Ferrándiz a més li ha aclarit a Abad, que el que ha passat en les residències de majors ha sigut conseqüència de la privatització d’aquests serveis, i que la sanitat és competència de les comunitats autònomes i no com Abad ha argumentat, del Govern Central.

Per la seua part, Màrius Ivorra, portaveu de Compromís, ha volgut recordar al portaveu de Vox que el seu partit governa amb altres partits autonomies en les quals les coses tampoc han eixit massa bé.

En aquest tema, el Partit Popular ha afegit que li ha cridat l’atenció que no es mencione el que ha passat en la residència d’Alcoi en la moció de Vox, i és per això que ha demanat al govern socialista que s’analitze el que ha passat i es convoque un plenari extraordinari per tal de parlar d’aquest assumpte.

Finalment la moció de Vox ha rebut el suport del Partit Popular i de Ciutadans. Abad ha finalitzat aquesta intervenció comentant que per a la moció per a defensar al col·lectiu LGTBIQ sí que hi ha acord, però per a defensar a les persones grans no.

El plenari ha continuat i s’ha tornat a traure el tema de la residència Domus Vi, amb el prec que ha fet el portaveu del Partit Popular, Quique Ruiz, que ha demanat un seguiment de com evolucionen els usuaris. Per la seua part, la regidora Aranza de Gracia ha explicat que es prendran les mesures convenients perquè els usuaris que ho necessiten puguen anar al metge sense espera, i que les consultes puguen ser més ràpides i adequades.

Un altre dels moments que ha creat debat entre les diferents formacions polítiques ha sigut quan Compromís ha presentat la seua moció per la Unitat de la Llengua. Aquest debat ha derivat en diferents opinions sobre si el valencià és una llengua diferent del català o són la mateixa llengua. A més, el que han estat d’acord els partits d’esquerres és que el suport de la llengua s’ha de fer també des de les institucions públiques.

Ja per a acabar, l’últim grup en expressar els seus precs ha sigut Ciutadans. Rosa Garcia ha demanat que es reforce el personal de prevenció d’incendis. El govern local ha acceptat aquest prec.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *