lasarga ajualcoipresuparticipa

Els partits voten per unanimitat que s’elabore un protocol per a possibles crisis de salut pública

Durant el matí del dijous 30 de juliol, l'Ajuntament d'Alcoi s'ha realitzat un Plenari Extraordinari per a parlar de la gestió que s'ha fet durant la pandèmia, especialment a la residència d'ancians Domus Vi

A les 12 del migdia començaven les més de dos hores de Plenari Extraordinari que s’havia convocat a petició de tots els partits de l’oposició per a parlar de la gestió durant la crisi sanitària, i especialment la gestió en la residència Domus Vi, en la qual ha afectat greument la pandèmia.

El Plenari ha començat amb els informes dels regidors de Seguretat, Transició Ecològica, Salut Pública, Polítiques Inclusives i Obres i Serveis, Raül Llopis, Jordi Silvestre, Miguel Juan Reig, Aranza de Gracia i Jordi Martínez, en els quals s’han explicat les diferents actuacions especials que es van realitzar des dels seus departaments per a poder dur endavant aquesta situació de la millor forma possible.

Alguns dels punts més importants a destacar en aquestes intervencions ha sigut recordar que s’ha tingut una relació constant amb la plataforma de familiars d’afectats del Domus Vi, o que l’Ajuntament va facilitar la comunicació directa entre els familiars i la direcció del centre.

Abans de començar el debat entre els diferents portaveus dels partits que formen l’Ajuntament, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés ha explicat que ha tingut contacte amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera de Sanitat, Ana Barceló i la vicepresidenta Mónica Oltra. A més també ha recordat que l’Ajuntament va estar coordinat amb l’UME, la Delegació de Govern, el gerent de l’àrea de salut d’Alcoi, la directora de l’àrea de salut d’Alcoi, amb la direcció del Domus Vi i amb els familiars afectats.

A partir d’aquest moment s’ha iniciat el debat sobre la gestió del Domus Vi amb la intervenció de David Abad, portaveu de Vox. Durant el seu discurs ha assenyalat que la falta de personal de la residència i les males condicions en la qual estava el centre des de fa mesos, ja era una situació coneguda pel govern local, però que no va fer res, i que es podria haver evitat. A més, també ha destacat que no hi havia protocols efectius per part de cap administració. 

El portaveu de Vox ha confessat que ha trobat a faltar l’assistència d’Ana Barceló i Mónica Oltra a Alcoi, i que des del seu punt de vista aquest fet representa una falta d’humanitat, i per això exigeix a dimissió de les dos polítiques de la Generalitat.

El debat ha continuat amb la portaveu de Guanyar, Sandra Obiol, qui ha expressat que volen compartir el pesar i el patiment de les famílies i les víctimes, però a més també volen compartir la precarietat dels treballadors del Domus Vi. Obiol ha expressat que està clar que l’empresa encarregada de gestionar la residència ha fet una mala praxi, però que el govern local i els anteriors tenen part de responsabilitat en aquesta situació i en deixar que empreses s’encarreguen de la salut dels nostres majors. La portaveu de Guanyar, ha recordat quin és l’origen de l’empresa que s’encarrega de gestionar aquest centre d’Oliver, i ha lamentat que aquest tipus d’empreses pensen més en el benefici econòmic que en la vida de les persones.

Per altra banda, Obiol també ha volgut recordar al PSOE, que des del govern local no han facilitat informació durant la crisi sanitària, i que encara hi ha moltes preguntes que no han obtingut resposta als informes que han llegit al principi del plenari els regidors.

En aquesta ocasió la intervenció de Podem ha estat a càrrec del número dos de la formació Aarón Ferrándiz, que ha lamentat que no s’haja realitzat una comissió abans amb l’Ajuntament, els familiars dels afectats, o els treballadors de la residència de persones grans, entre altres. A més a més, ha assegurat que des del seu partit s’han pres molt seriosament aquest cas i és per això que han estat parlant amb les famílies. I és que, des de la formació morada recorden que el 80% de les víctimes en Alcoi han sigut en aquest centre, i que és una situació molt greu que es podria haver evitat si anys enrere no s’hagueren privatitzat aquest tipus de serveis.

Ferrándiz ha recordat que aquest problema és de tot el país, ja que, la inversió que es realitza a Espanya és mínima, i que el 75% de les residències d’ancians són de gestió privada.
En definitiva, el portaveu de la formació morada, ha tornat a repetir que encara queden molts interrogants per contestar, i que des de l’Ajuntament han de tindre capacitat perquè no es torne a repetir aquesta situació, reforçant els recursos públics.

Rosa García, portaveu de Ciutadans Alcoi, ha expressat el seu desig de què els 25 regidors que formen l’Ajuntament d’Alcoi, treballen de la mà per a solucionar aquesta situació, i ha explicat que el principal problema d’aquesta crisi i de la seua gestió ha sigut que no s’ha donat la informació suficient. A més, García també ha demanat la creació d’una comissió per a descobrir que ha passat en Domus Vi “caiga qui caiga”, perquè és el que els alcoians mereixen, saber la veritat.

Seguint la mateixa tònica que la resta dels partits d’esquerres, Màrius Ivorra, portaveu de Compromís ha tornat a coincidir en el fet que el model privat no és el millor per a la salut dels nostres majors, i ha criticat la falta d’informació que han patit els familiars. És per aquest motiu que des de Compromís també donen suport a la decisió de revertir el contracte del geriàtric d’Oliver perquè torne a ser públic.

A continuació ha arribat el torn de Quique Ruiz, portaveu del Partit Popular, que possiblement ha protagonitzat els moments amb més “tensió” de tot el plenari, ha fet un repàs de l’hemeroteca local a algunes de les declaracions que han fet els membres del govern als mitjans de comunicació, i que segons Ruiz després no tenien res a veure amb la realitat. Segons ha explicat el popular, el problema de la informació ha sigut greu, ja que des del govern local no s’ha demanat cap informació a la Conselleria de Sanitat, i ha expressat també el seu desig per a treballar tots en conjunt per a poder demanar a més informacions a administracions superiors.

Una vegada finalitzat el primer torn d’intervencions dels portaveus, Jordi Martínez, portaveu del govern local ha demanat disculpes per si durant aquesta gestió ha pogut molestar a algú, o no ha fet el treball suficient, ja que davant aquesta situació mai és suficient, però que han fet tot el que ha sigut possible. Aquestes paraules han sigut molt aplaudides per la portaveu de Ciutadans, Rosa García, que s’ha sumat a aquestes disculpes.

Martínez ha volgut recordar a la resta de grups polítics, que durant un Estat d’Alarma, les competències passen a ser del govern central, i que les seues funcions queden molt limitades.

Encara així, el portaveu socialista ha reconegut que és dia de reconéixer els errors i de fer autocrítica.

Després d’aquesta intervenció del portaveu socialista, ha començat el segon torn de paraula dels portaveus que han mantingut la seua línia. En aquest cas hi ha que ressaltar la intervenció del portaveu de Podem, Aarón Ferrándiz, que ha criticat fortament el discurs del popular Quique Ruiz, i li ha recordat que el que ha passat té molt a veure amb el seu partit, i que per tant, té part de la responsabilitat, ja que des del PP s’han dut endavant privatitzacions d’aquest tipus de centre.

Finalment, per a tancar aquest debat, Toni Francés ha demanat disculpes novament per tots els errors que s’hagen pogut ocasionar, però recorda que sempre han sigut de forma involuntària. A més, l’alcalde s’ha volgut dirigir també a Quique Ruiz i li ha confessat que està decebut, ja que l’únic objectiu que ha tingut en eixe plenari ha sigut desgastar-lo, però que l’únic que s’ha desgastat ha sigut ell. Francés també ha acusat al portaveu popular de manipular informació.

L’alcalde ha admés que és cert que encara queden moltes respostes per contestar, però que encara no tenen resposta, que ell no sap la resposta, però que es treballarà per tal de conéixer tota la realitat sobre que ha sigut el que ha passat a la residència Domus Vi, i que no acusarà a ningú sense proves.

Segons ha anunciat el mateix alcalde, el pròxim dilluns està previst que se celebre una reunió amb la vicepresidenta Mónica Oltra i amb els màxims responsables de Domus Vi del nostre país per a poder esclarir més dades sobre aquesta situació.

A més, ha lamentat també, que la gestió d’aquest geriàtric mai hauria d’haver sigut privada, ja que, a més a més, és un edifici públic. De totes maneres des de l’administració es treballarà per tal d’aconseguir que es puga revertir aquest contracte, encara que siga procés llarg, ha afirmat Francés.

L’últim dels anuncis que ha fet el màxim responsable de la ciutat d’Alcoi, ha sigut que està previst que per al pròxim 12 de setembre es realitze un acte en record i homenatge a les víctimes i es col·locarà una placa commemorativa en respecte a les víctimes i a aquells que han mostrat la seua solidaritat i esforç per a superar aquesta situació.

Per últim, per a donar fi a aquesta sessió extraordinària, tots els partits han votat per unanimitat la creació d’un protocol per a possibles crisis de salut públiques per a saber com actuar i estar preparats.

Font: Belen Rivas./

reactivalcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *