foradia mediambient

La regeneració urbana de Cantereria tindrà un pressupost de 3.238.000 euros

Aquest projecte es durà a terme gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament d'Ontinyent i de la Generalitat, que finançarà 1.600.000 euros en tres anualitats

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, han signat una col·laboració per a iniciar les actuacions de regeneració urbanística i arquitectònica a la zona de Cantereria.

Aquest acord té com a objectiu donar una solució residencial a les persones afectades pel temporal de la DANA del 12 de setembre de 2019, i que després, el gener de 2020 va tornar a partir danys de consideració per la borrasca Glòria.

Les actuacions es realitzaran segons la memòria que ha realitzat l’Ajuntament d’Ontinyent i tindran un cost total de 3.238.000 euros, dels quals la Generalitat finançarà 1.600.000 euros, repartits en tres anualitats.

Martínez Dalmau ha anunciat que “des de la Vicepresidència Segona s’ha compromés en el pressupost de 2021 la quantitat prevista de 600.000 euros per a l’any que ve“.

El conseller, ha explicat que la regeneració urbana de Cantereria és possible gràcies a la col·laboració institucional. “L’actuació coordinada entre l’Ajuntament d’Ontinyent i la Generalitat va fer realitat una primera intervenció de reallotjament de set famílies. Els facilitem els habitatges procedents del conveni de cessió amb Criteria Caixa“, ha explicat.

A més a més, Rubén Martínez Dalmau ha parlat sobre el canvi climàtic i ha advertit que: “les ciutats s’han d’adaptar a aquesta nova realitat en dos vessants diferents. En primer lloc és important actuar d’urgència en aquelles zones que es poden veure afectades per altres temporals i noves inundacions. Però, en paral·lel cal seguir treballant en la prevenció . Adaptar les nostres ciutats al nou context i treballar per reduir al mínim l’impacte ecològic“.

L’Ajuntament d’Ontinyent serà l’encarregat de l’adquisició dels habitatges i immobles que es delimiten i el seu enderroc, el sosteniment dels talussos i la neteja i regeneració del paratge, amb la creació d’un espai ver, segons s’ha signat en el protocol amb Generalitat.

A més, aquesta administració, també confeccionarà un llistat de persones propietàries afectades.

Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent ha explicat que: “ja s’han comprat unes 29 cases de les 44, el que suposarà més o menys uns 600.000 euros. Ens queden per adquirir sobre 15 cases aproximadament“. L’alcalde ha volgut aprofitar l’ocasió per a donar el seu agraïment al vicepresident: “des del moment zero es va ficar a la nostra disposició. Ha sigut un plaer poder treballar colze a colze amb el vicepresident en una actuació tan important per a la nostra ciutat“.

La conselleria es farà càrrec d’un 50% de l’actuació, per tal de contribuir a l’adquisició per part de les persones afectades d’una nova casa, després de la venda a l’Ajuntament.

A més, la conselleria ajudarà en la rehabilitació o reparació d’un altre habitatge propietat de la persona beneficiària o a la inversió en una activitat econòmica diferent de la preexistent en la zona afectada, destinant el sobrant a la regeneració arquitectònica i mediambiental de l’àrea afectada.

Així col·laborarà també per al sosteniment dels talussos mitjançant la creació d’un espai verd sostenible i compatible amb la ubicació del terreny resultant de la demolició dels habitatges.

Tant la Conselleria com l’Ajuntament, s’han compromés a construir una comissió de seguiment, amb l’objectiu de garantir que s’execute el conveni i aclarir si hi ha incidències o dubtes.

Ara mateix, la conselleria gestiona 65 habitatges que formen part del parc públic de la Generalitat i altres 27 que provenen del conveni subscrit amb Criteria Caixa.

També s’estan duent a terme projectes de Regeneració Urbana, que permetran renovar 50 habitatges i rehabilitar altres 77.

Rubén Martínez Dalmau ha aprofitat la seua visita per a anar a l’exposició ‘DANA Ontinyent: 1 any d’una tempesta històrica’, que commemora el primer aniversari de les inundacions.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *