foradia barnasants

Gandia rep 40.000 euros per a exhumar i identificar cadàvers de fosses del franquisme

Aquests diners han sigut subvencionats per la Diputació de València gràcies a un conveni

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha signat un conveni amb el diputat provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera en el qual s’ha acordat que la Diputació de València donarà una subvenció directa de 40.000 euros per al projecte de localització, excavació, exhumació i identificació dels cadàvers que hi ha a les foses del franquisme al cementeri municipal de la localitat.

El projecte tindrà dos fases, primer es faran els treballs de localització i exhumació de les restes. Aquestes actuacions tenen un pressupost de 16.630 euros. En la segona part, s’identificaran els cossos, i hi ha una subvenció de 22.506 per a fer aquesta tasca. S’espera que el projecte estiga finalitzat el 31 de desembre de 2021.

Diana Morant ha manifestat que: “La Diputació i l’Ajuntament estem compromesos amb la Memòria Democràtica, i amb totes les víctimes que van patir molts anys d’un silenci clamorós i amagat”. Per a l’alcaldessa: “tots els governs haurien d’afavorir iniciatives com aquesta, per a contribuir a la realització dels principis de veritat, justícia i reparació reconeguts pel dret internacional vinculat als drets humans”.

Durant novembre de 2019 es van iniciar treballs de prospecció amb geo-radar en el Cementeri Municipal de Gandia per a confirmar si hi havia fosses comunes. En els treballs es van detectar 4 zones susceptibles de comptar amb foses, i en algunes hi ha probabilitats que siguen foses de persones afusellades pel franquisme en finalitzar la Guerra Civil.

És la primera vegada en la història de Gandia que es porta a terme un projecte d’aquesta índole, i ha sigut possible gràcies a mesures com: La nova Llei de Memòria Democràtica; Llei de Memòria Democràtica, que va aprovar el Govern d’Espanya i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, impulsada en 2017 pel Consell, i a més, per l’estreta col·laboració amb la Diputació de València.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *