foradia subscriutegrat

Sobre l’ordenança del centre

Article per Elisa Guillem

Parlar del Centre d’Alcoi és parlar d’una lluita que porta ja massa anys lliurant-se, és parlar de comerciants reclamant un entorn favorable, de veïns i veïnes que en principi no estaven a favor d’una reducció del trànsit, atemorits per l’accessibilitat a les seues llars, és parlar de contaminació o reducció de pol·lució. És parlar d’un procés de conscienciació per una vida sense cotxes, és parlar del retorn del vianant al carrer, de tornar-li el protagonisme de la ciutat a les persones però, sobretot és parlar d’un tema polèmic que, semblava que per fi, comerciants i veïns/es ja estaven d’acord.

Després d’aconseguir que els vertaders protagonistes de la vida del barri es posen d’acord, arriba el tancament parcial del centre i, veient els problemes creats per als veïns, ens trobem una vegada més davant un enfrontament històric.

Que el Centre s’ha de pacificar, que hem de començar a llevar vehicles i contaminació dels nostres barris, és un punt on tots/es estarem d’acord. El problema és com es fa. Mentre qualsevol persona pot comprovar la quantitat de models que hi ha per tot l’Estat, uns d’èxit i altres no tant, sembla que, a Alcoi hem decidit fer les coses, una vegada més, tard i malament.

Tancar el Centre no s’ha de fer de qualsevol manera, això afectarà a tota la ciutat, es tracta de millorar la vida de tots els barris. Per a un bon tancament s’han de tindre clar quina és la situació on és trobem (estudis sobre parc de vehicles; cotxes, furgonetes, busos. Estudis sobre Vehicles de Mobilitat Personal existents VMP, estudis sobre contaminació real als nostres carrers, estudis sobre els patrons de mobilitat tant dels vianants com dels vehicles, i un llarg etcètera), hem de tindre un clar objectiu, saber on volem anar (objectius de reducció de la contaminació, objectius de reducció de temps de transport, reducció d’utilització del transport privat…) i per tant un pla d’acció (pla dels carrers a tancar, pla de transport públic urbà i interurbà, accions per a la millora dels vehicles d’emissions 0 o transports alternatius…). Doncs bé, a Alcoi no sabem on estem, no sabem quanta contaminació tenim, no sabem quants vehicles circules per cada un dels carrers, si ho fan per feina o per motius personals, no sabem quantes bicicles elèctriques tenim i sobretot, el que no sabem és si tindrem bus, quines rutes farà, si passarà pel Centre. Seran autocars menuts o grans? Seran autocars elèctrics? Quines són les estratègies del govern municipal per a estimular la substitució dels vehicles de combustió per vehicles elèctrics o VMP? Tenim pàrquings per a tots aquests vehicles que ja no podran aparcar al carrer? El govern municipal ens parla d’uns pàrquings que són solars, igual és que no tenen confiança en la revitalització del nostre Centre, i per tant de la nostra ciutat, i no esperen que mai ningú vulga construir en aquests espais. Els solars són “parxes”, no són pàrquings.

Però, i sobretot, les accions del Centre han de tindre com a objectiu principal la revitalització del barri, hem d’aconseguir un barri amable, un barri sense trànsit però amb comunicacions suficients per a poder anar a qualsevol altre barri. Un barri on siga fàcil viure, no sols un barri que semble un gran bar el cap de setmana, el model de pacificació del trànsit no pot ser sols un model d’hostalers, o un model de comerciants, ha de ser un model per a viure.

Estem agafant la “ronya” d’un barri, d’uns carrers i passant-la a altres, el problema és que no es té un pla global per a la ciutat, no sabem quina ciutat volem, i el Centre tot i ser el pinyolet de les ciutats, no deixa de ser una part d’aquesta, i per tant, qualsevol acció que s’hi faça, s’ha de pensar de forma global. Les actuacions i millores dels barris s’han de pensar a mitjà i llarg termini però, sobretot s’han de pensar des de la base de la millora de tota la ciutat, hem de millorar els temps de transport, hem de buscar un transport públic ecològic i sobretot tant eficient que els usuaris no necessiten agafar el seu cotxe, i hem de reduir la contaminació per millorar la salut del barri però, no sols del Centre, sinó de tots els barris d’Alcoi.

Amb la nova Ordenança són més els dubtes que ens queden que les solucions, estem apagant focs i ja portem massa anys així, tal vegada hauríem d’aprofitar el fet que anem tant endarrerits per buscar models d’èxit, per realitzar tots els estudis pertinents i crear un pla real, amb possibilitat d’adaptació als futurs canvis de la ciutat, que vindran, i fer les coses, per una vegada, veritablement ben fetes.

Font: Elisa Guillem, regidora Compromís Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *