foradia subscriutegrat

Raül Llopis: “La programació anirà adaptant-se a les circumstàncies, ja que no serà estàtica”

Parlem amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alcoi, Raül Llopis, sobre la Capitalitat Cultural, càrrec que ostenta la nostra ciutat, juntament amb Bocareint en aquest 2021, i d'altres temes relacionats amb el món de la cultura

Alcoi ostenta en 2021, juntament amb Bocairent, el càrrec de Capitalitat Cultural del País Valencià, en el que possiblement serà un dels anys més complicats per al sector, per això hem parlat amb el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi per tal de conéixer de primera mà com es planteja aquest important any cultural

  • Que significa per a Alcoi ser Capital Cultural?

Significa reconéixer tot el treball, no únicament el que s’ha fet en aquests últims any, sinó tot el que s’ha fet en l’àmbit cultural en la societat, que han portat a terme diferents governs i diferents regidors i regidores que han passat pel mateix lloc que ara mateix estic jo, i que han fet valdre tot el treball de moltíssims alcoians i alcoianes que sempre han treballat en pro de la cultura en la nostra ciutat.

  • La situació que vivim per culpa de la pandèmia, supose que estarà canviant molt el que estava previst fer per a aquesta capitalitat. S’ha pensat adaptar els esdeveniments i activitats a aquest context?

No és que s’hagen adaptat, és que van adaptant-se. Ara el que val la pena és intentar veure si ens recuperem en el que la salut comporta i intentar doblegar la corba; tanmateix, estem treballant amb previsió per a reprogramar tot allò que s’havia programat, ja que, ara mateixa dos de les propostes que teníem per part de l’Institut Valencià de Cultura, i que estaven dins de la Capitalitat, han caigut.

Buscarem la forma de condensar tota eixa programació i fer possible que els alcoians i alcoianes puguen gaudir d’ella.

  • S’ha parlat amb la conselleria si es poguera prorrogar la capitalitat per a poder aprofitar-la al màxim? És a dir, que no finalitzara en gener de 2022, que continuara un poc més.

No, no estem encara en aquesta situació. Pensem que la situació serà canviant. S’ha de ser positius. Sí que és cert que ja han sigut benevolents, ja que ja estaríem en portes d’acabar eixa capitalitat, i van deixar que començara en gener fins a finalitzar l’any.

Jo crec que totes eixes activitats que hi ha proposades, i les noves que poden nàixer, es puguen portar a terme durant l’exercici de 2021.

  • Les Festes, la cavalcada, o el modernisme, encara que són competència d’altres regidories, estan dins d’alguna forma, per tal de fer activitats, o inclús promocionar la Capitalitat Cultural?

En les bases es fa menció a què no es poden valorar eixes manifestacions culturals i festives. Aleshores, els nostres Moros i Cristians, la trilogia nadalenca, o la Fira Modernista estan dins del projecte com a què es produeixen, però no és una part del projecte fonamental. Sí que hi ha coses que anaven arrelades a certes manifestacions, però aquesta programació anirà adaptant-se a les circumstàncies, ja que no serà una programació estàtica. És possible que es facen activitats dins de la capitalitat que estiguen associades a aquestes manifestacions, a què no se celebren eixes manifestacions.

  • Parlem ara un poc del món de la Cultura més en general d’Alcoi. Són moments molt complicats. Des de l’Ajuntament s’han pensat dur a terme alguna ajuda econòmica per tal d’ajudar a aquest sector?

En 2020 nosaltres vam apostar per fer una sèrie d’ajudes per a possibilitar que tot el sector sociocultural de la ciutat es beneficiara. Però en aquesta ocasió no contemplem fer unes ajudes directes tal com vam fer l’any passat, contemplem que es puguen fer totes les propostes i activitats que volem portar a terme durant l’exercici. Si veiem que la cosa va complicant-se es reubicaran partides pressupostàries per a ajudar al sector cultural.

Nosaltres pensem que hem d’estar al costat d’ells, vam fer moltes propostes i apostes per tal d’ajudar al sector en el moment que van poder eixir una miqueta de tot el confinament de març, però ara mateixa no es contempla que hi hagen unes partides específiques. El que hem de fer és intentar dur a terme totes les activitats que conjuntament havíem programat amb altres entitats, associacions, col·lectius, o artistes. Però el que sí que hem de veure és la forma i manera de poder ajudar als professionals, que són molts, a programar perquè tinguen fons d’ingressos.

  • Has parlat de plantejar propostes per a reubicar aquestes activitats. Hi ha propostes per a poder acostar la cultura a la ciutadania?

Sí, ja estem fent-ho. Durant un mes no hem pogut tindre servei de préstec i recollida de llibres, i a partir de febrer, demanant cita, volem possibilitar que la gent tinga al seu abast una cosa tan fonamental com la lectura.

Després veurem la possibilitat de potenciar tots els nostres canals, com per exemple les nostres exposicions, el nostre Bivia, una ferramenta molt important, en el qual hi ha una quantitat de publicacions, que pensem que poden ser objecte de consulta i d’aprofitament cultural per als ciutadans.

Estem centrant-se en totes les propostes que podem fer-se online, com presentacions de llibres, activitats, però el que volem és tornar a la presencialitat en el moment en el qual la cosa comence a millorar en la nostra ciutat.

  • El projecte Industri.art també va començar en 2020, i pel que tinc entés continuarà enguany. Quines accions es duran a terme en aquest 2021 dins d’aquesta iniciativa?

La primera i fonamental és que ja es podrà fer públic el portal dels artistes, amb més de 60, en el qual cadascú ha treballat conjuntament amb l’àrea per a facilitar-nos les obres d’art, els preus… La veritat, el portal ha quedat molt bé, estic molt orgullós del treball que s’ha fet des de Cultura, i sobretot del fet històric que és que per primera vegada s’ha fet una agenda d’artistes locals plàstics, però que estic segur que després del resultat, altres disciplines puguem també explorar la possibilitat d’estar dins d’aquest portal o d’un altre.

És una passada i pense que combinat amb l’adquisició d’obres d’art que es va fer en 2020, amb la tasca recopilació de dades, amb l’exposició, que ha sigut molt potent, i que fins i tot, crec que la prorrogarem… Hem estat a l’altura de costat amb els artistes locals.

  • Una part també molt important de la cultura, i que a més, és un gran esdeveniment a la ciutat és la Mostra de Teatre. Hi ha novetats per a la pròxima edició?

Normalment en abril s’anuncia les dates. És cert que nosaltres som prou optimistes respecte a l’any passat, i volem que a finals de maig o principis de juny poguérem fer alguna cosa, ja no parlem d’una mostra com l’hem conegut sempre, però si hi ha ocasió de portar a terme alguna Mostra.

  • Ja per a finalitzar amb l’entrevista, hem sentit que existeix la possibilitat de que el Barnasants torne a Alcoi, que podries contar-nos?

Ja ho hem formalitzat amb Pere Camps, director del Barnasants. Hem tornat a trobar-nos després d’un temps i serem seu, juntament amb Pedreguer, al País Valencià. Pensem que és un festival de referència. Hem buscat la possibilitat de combinar dos concerts, de dos artistes, un d’ells local, que seria el conjunt VerdCel, i l’altre, que encara que no siga alcoià, té un vincle amb la ciutat infinit, que és Feliu Ventura.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *