foradia

Pau Alabajos: “La cançó d’autor ha pogut aguantar el colp millor que altres propostes musicals”

"Tot un privilegi", com reconeix el torrentí, poder inaugurar el que possiblement és el festival de cançó d'autor més important de tot el continent

El passat 17 de gener Pau Alabajos inaugurava a Hospitalet la 26a edició del festival Barnasants, una actuació que havia de suposar la cloenda a l’edició de l’any passat però que la pandèmia va obligar a ajornar. “Tot un privilegi“, com reconeix el torrentí, poder inaugurar el que possiblement és el festival de cançó d’autor més important de tot el continent i que ha bastit la seua programació sobreposant-se a la crisi de la Covid-19. Assegura el cantautor que la cançó d’autor “ha pogut aguantar el colp (de la crisi sanitària) millor que altres propostes musicals“, que depenen de majors recintes i on el públic assistent no es pot asseure per a gaudir del concert.

Teníem moltes ganes de tornar a actuar en directe, ens tocàvem damunt! A l’estiu passat vam fer algunes actuacions, però la inauguració del Barnasants suposava l’estrena de l’últim treball“. Es tracta de ‘Les hores mortes’, títol del seu vuité treball i que fa referència a un dels poemes de l’obra ‘Estimada Marta’, de Miquel Martí i Pol. Per motius de seguretat no es va donar cabuda al Teatre Joventut de l’Hospitalet a totes les persones que havien comprat entrada inicialment, així que l’organització va decidir retransmetre l’acte per streaming. Al marge d’aquesta, el cantautor té previstes altres actuacions en el marc del 26é Barnasants: el 20 i el 21 de març a Menorca, i a Mallorca en una altra data per a determinar.

La importància de la paraula

El missatge esdevé cabdal en la proposta del Barnasants, tal com reconeix el mateix Alabajos: “Allò important és l’intercanvi d’idees, i més en la situació actual, on la llibertat d’expressió està cada vegada més en perill”. Referència evident a l’aldarull mediàtic derivat de l’empresonament del raper Pablo Hasél. “El feixisme ix al carrer sense màscara, tant figurada com no figurada”. En aquest context el lema que el Barnasants presenta sembla fet a mida (Cultura! o barbàrie). “Davant de l’actual situació l’antídot més important és la cultura; ens fa tocar de peus a terra i permet l’intercanvi d’idees, que en el cas del Barnasants es vehiculen a través de la música“.

L’ofici de l’artista

No són pocs els que s’adonaren de la importància de l’art durant els recents mesos d’estricte confinament. “Gent que estava a casa i que li queia el sostre al damunt, disposaven d’una finestra per a evadir-se a través dels llibres, pel•lícules, concerts retransmesos en streaming…“. A pesar d’aquesta evidència, la desescalada no va ser especialment favorable per al món de la cultura, el qual es continua arrossegant avui dia. “Està costant molt recuperar la dinàmica perquè la gent torne als espais escènics“, i la resposta podria estar en un necessari canvi de mentalitat: “La cultura és un patrimoni que s’ha de protegir; serveix per a alimentar l’ànima. Igual que molts altres professionals, els creadors també es troben de guàrdia per tal de nodrir aquestes ànimes“.

El futur deå la cançó valenciana

Les elevades cotes de precarietat que està patint l’estament musical no han servit per a tallar les ales de la creació, més aviat al contrari. “Una crisi sempre pot ser vista com una oportunitat. De fet, molta gent que no s’havia enfrontat mai a un full en blanc va aprofitar el confinament per a crear“. Com a secretari del Col·lectiu Ovidi Montllor (un termòmetre per conéixer l’estat de la música en valencià) el cantautor assegura que en 2020 es van publicar més d’un centenar de referències musicals al nostre país. “Açò ens demostra que una fornada de nous músics està ‘picant pedra’ perquè el futur estiga garantit“. Tot i això, igual ens toca esperar un temps perquè aquests projectes puguen veure la llum. “Moltes d’aquestes propostes hauran d’anar lligades a la realització de concerts, i el panorama actual no pareix el més idoni“.

Font: Pau Sellés./


subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *