foradia subscriutegrat

S’arrepleguen més de 530 kg de residus en la jornada de neteja del riu Riquer

Aquesta activitat ha estat organitzada per la Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció, i han participat vora 30 persones, entre ells un grup de jóvens del Grup Scout Bronwsea Alcoi

En el matí del diumenge 13 de juny han tingut lloc la jornada de neteja del riu Riquer, que ha centrat la seua actuació en un tram pròxim al polígon Sant Benet, i en la qual han participat unes 30 persones, entre les quals estava un grup de jóvens del Grup Scout Bronwsea Alcoi.

La jornada ha estat organitzada per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, i segons indiquen: “El total de residus arreplegats en un tram de riu de poc més de 200 metres ha sigut de 533 quilograms, en bona part plàstics i teles procedents d’abocaments d’origen industrial. Han destacat l’especial dificultat d’extraure aquests residus, que estaven mig soterrats pel fang I sediments del riu”.

A més, també expliquen que: “s’han arreplegat multitud de tovalloletes humides higièniques, que es queden enganxades a la vegetació del riu, i que evidencien que en moments de pluges intenses hi ha un problema de desbordament de col·lectors d’aigües residuals, possiblement dels polígons industrials, que caldria investigar i resoldre, amb la construcció de depòsits de tempestes o amb altres solucions tècniques”.

Des de La Carrasca reclamen que: “s’haurien de dur a terme campanyes intenses de conscienciació sobre el greu problema que comporta abocar les tovalloletes humides a la tassa del vàter, que obstrueixen les conduccions de les aigües residuals i provoquen vessaments d’aigües negres als rius; a més, desembossar les conduccions comporta una enorme despesa econòmica que assumeix el conjunt de la població”.

El lema d’aquesta jornada ha sigut ‘El mar comença ací. Rius nets, mars vius’, ja que segons informen des de l’associació ecologista, “a l’Estat espanyol més de 4,8 milions de tones de plàstics procedents de la terra ferma van a parar al mar, en gran part a través dels rius. En aquest sentit, les persones participants en la neteja han vist amb els seus ulls com els plàstics van fragmentant-se en trossos més menuts, però no desapareixen, sinó que amb el temps acaben convertint-se en microplàstics, que tenen un greu impacte en els animals que els ingereixen, com en el cas dels ocells i dels peixos”.

La jornada ha finalitzat reivindicat els envasos retornables i reutilitzables, enfront del model promogut per Ecoembes, basat en els envasos d’un sol ús.

La Carrasca vol recordar que “reciclar ha de ser l’última opció, després de la reducció i la reutilització”, i denuncia que les campanyes d’Ecoembes que com expliquen, és una societat anònima constituïda pels productors, envasadors i distribuïdors de productes envasats, “amaguen que el sistema del contenidor groc no s’arriba a reciclar ni una quarta part dels envasos posats en el mercat. La resta dels envasos acaba en abocadors, incineradores o abonada en rius, mars, platges i carrers”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *