lasarga subscriutegrat

Alcoi compromesa amb l’eliminació de l’Hepatitis C

L'objectiu és detectar a les persones amb alta vulnerabilitat que puguen patir la malaltia i activar el tractament, que és eficaç en un 98%

S’ha presentat el projecte #HepCityFree, a la ciutat d’Alcoi, un projecte aprovat al ple municipal per tots els grups polítics, i que de fet, va ser una declaració institucional.

L’encarregat de portar aquesta iniciativa a Alcoi ha sigut Francisco Pascual, president de la societat científica Socidrogalcohol, i metge en la Unitat de Conductes Addictives d’Alcoi. El projecte ja s’ha dut a terme en ciutats com Granada, Sevilla, València, Santander i Gijón, i ara arriba a Alcoi, sent la primera ciutat mitjana en sumar-se a al moviment ‘Ciutats lliures d’Hepatitis C’.

El comité per a portar endavant aquesta idea està format per representants de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, de l’Hospital Verge dels Lliris, de Creu Roja, Salut Pública del col·lectiu Ponts d’Igualtat, i baix la coordinació del doctor Pascual.

Aquesta malaltia és l’única que és vírica i es pot curar actualment. Els tractaments que existien fa uns anys tenien forts efectes secundaris, i s’havien de seguir durant més d’un any. Moltes persones l’abandonaven, incrementant les complicacions al fetge i arribaven a tindre quadres mèdics com cirrosis, o un hepatocarninoma (càncer). Ara mateix, el tractament té una efectivitat d’un 98%, i no causa quasi efectes secundaris, i té una durada d’entre 8 i 12 setmanes.

L’hepatitis C és un problema de salut pública per la seua incidència. És la primera causa de cirrosis, malaltia hepàtica terminal i càncer de fetge als països occidentals, i per això, és la primera causa de mort infecciosa en Espanya, encara que amb la situació de la Covid-19 ha passat a ser la segona. Es calcula que un 1,2% de la població espanyola pateix aquesta malaltia, i ha pogut afectar històricament a persones consumidores de drogues, migrants, col·lectius LGTBI o a persones que van rebre una transfusió de sang.

Javier García Samaniego, coordinador de l’Alianza, va assegurar que amb el treball coordinat i amb els esforços que ha fet Alcoi, està convençut de que “van a millorar els indicadors a nivell local i es va a contribuir no sols a detectar, sinó també a tractar, i per la qual cosa, eliminar el virus de la ciutat”.

D’aquesta forma Alcoi, juntament amb la resta d’Espanya, vol aconseguir l’objectiu de l’Organització Mundial de la Salut, que contempla l’eliminació de l’hepatitis C en l’any 2030, però que segons assegura el Doctor Pascual “aquest objectiu podria aconseguir-se per part d’Espanya molt abans, en 2024”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *