‘Artistes de l’exili i la lluita’ arriba al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi
Aquesta exposició està organitzada per la Càtedra Antoni Miró d'Art Contemporani amb col·laboració del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica de Cocentaina
La Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant amb col·laboració del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a Cocentaina, presenta i fa l’obertura de l’exposició ‘Artistes de l’Exili i la Lluita’ al Centre Cultural Mario Silvestre d’Alcoi, en la Càtedra Antoni Miró, Art Contemporani de la Universitat d’Alacant, que s’estrenarà el dia 7 de juliol, a les 19:30h.
L’exposició està formada per 69 obres, que van ser seleccionades de la col·lecció particular de Luis Ardevínez, que va començar a mitjans dels anys 70, concretament en 1976 amb la compra de dos aiguaforts, un d’Arcadi Blasco, i un altre de Francisco Álvarez. L’import d’aquestes compres les va dedicar als presos polítics de la dictadura argentina. Al llarg d’aquests més de quaranta anys d’intercanvis de peces la col·lecció ha anat ampliant-se.
En la mostra es poden veure diferents tècniques que s’han utilitzat, i una gran varietat de moviments i estils artístics. La mostra té catàlegs, llibres, calendaris, discos, postals i carpetes.
A més, també hi ha obres del grup El Paso de Juana Francés i Serrano, del grup Z treballs de Manolo Gil, del Grup Bulto serigrafia de Carme Jorques, entre molts altres.
Una de les peces més importants podria ser l’última carta que va escriure des de la presó l’escriptor Miguel Hernández a la seua dona Josefina.
L’objectiu de la mostra és recuperar la memòria històrica a través de l’art, i recordar als i les artistes que van haver d’exiliar-se, i als que van lluitar contra la dictadura, denunciant injustícies i comprometent-se amb moviments pel canvi i les llibertats. “Recuperar la Memòria és una activitat sociocultural que es pot manifestar mitjançant moltes facetes i caben tota classe de persones. El Fòrum volem donar-li un caràcter transversal, perquè no cap d’altra manera. El buit històric que ens va deixar el franquisme afecta a tothom i cal continuar reivindicant-lo. Després de més de 40 anys d’haver acabat amb la dictadura, hem d’anar descobrint d’una manera pedagògica el que van suposar els anys 30 del segle passat i les dècades de dictadura” indiquen des del Fòrum.
‘Artistes de l’exili i la lluita’ es podrà visitar durant els mesos de juliol, agost i setembre de dilluns a divendres en horari de matí, d’11:30 a 13:30h.
A més, des del Fòrum per la Memòria Històrica i Democràcia de Cocentaina, també han organitzat una taula redona sobre la República que té com a títol ‘Passat, present i futur’, i que es durà a terme el dia 14 de juliol.
Comenta i participa-hi