lasarga alcoimpuls

Gandia prepara activitats per a commemorar els 500 anys de la ‘Batalla del Vernissa’

S'ha col·locat una placa memorial al Passeig de les Germanies, es duran a terme conferències i una exposició a l'Arxiu Històric

La regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques, Liduvina Gil, el regidor de Cultura, Nahuel González, l’arxiver municipal, Jesús Alonso, i el coordinador de l’IMAB, Toni Ordiñana, han presentat la placa memorial del 5é centenari de l’aniversari de la ‘Batalla de Gandia’, dins les conegudes com a Germanies. Aquest fet va tindre un gran significat històric, i tres segles més tard donaria nom a l’actual passeig, on s’ha col·locat aquesta placa.

D’aquesta manera es va recordar la derrota que va tindre la noblesa, encapçalada pel duc Joan Borja, davant l’exèrcit agermanat, entre gent de Gandia i València.

Segons ha explicat la regidora: “la ubicació geogràfica de la placa, ubicada al final del c/ Duc Alfons el Vell, en l’encreuament amb el Passeig de les Germanies, representa el punt d’eixida dels nobles cap a la batalla i el punt d’entrada dels agermanats”, i ha agraït la tasca que ha realitzat Alonso al vestíbul d’accés a l’Arxiu Històric amb l’organització de l’exposició sobre aquesta efemèride, una mostra que vindrà acompanyada d’una sèrie de conferències al mes de setembre per a donar a conéixer aquest esdeveniment històric, que estarà dins del cicle ‘Un passeig per a la Història de Gandia’.

“És molt important conéixer la nostra història per avançar com a societat, així com entendre la nostra identitat com a poble i els successos que fa 500 anys van marcar tant a la ciutat de Gandia”, ha comentat el regidor de Cultura.

Finalment, l’arxiver municipal, ha explicat que la placa té com a objectiu traure l’arxiu, els documents històrics de la ciutat al carrer, com el document que es reprodueix a la placa. “Precisament, perquè després d’haver estat silenciats durant 300 anys els agermanats, al segle XIX els revolucionaris liberals i els republicans van entendre que els agermanats eren una força antinobiliària (no tan antimonàrquica) que calia reivindicar”.

Alonso recorda de les Germanies, que fa cinc segles la relació entre vassalls i nobles es va fer irreconciliable i va esclatar gairebé una guerra civil que va provocar, entre altres coses, que els agermanats, després de triomfar a la Batalla del Vernissa, entraren i assaltaren Gandia i el Palau, on van cremar pràcticament tot l’arxiu nobiliari dels Borja, al qual tanta dedicació li havia fet la Duquessa Maria Enríquez, qui l’havia manat catalogar ‘ex professo’ a quatre notaris. “De tot això parlem en l’exposició que es pot visitar a l’Arxiu Històric, que és humil, però amb documents molt valuosos que hem pogut recuperar, com ara l’acta municipal de 1884 que recorda la placa. També les actes del segle XVI, que es deien ‘manuals de consens’, on queda reflectit que l’Ajuntament de Gandia comprava armes i les repartia entre la ciutadania; estaven armant-se per a fer front a eixe exèrcit agermanat…”.

L’exposició estarà oberta al públic de manera guiada entre dimarts i dijous, de 13 a 14 hores, que inclouran també els dipòsits documentals de l’arxiu.

Les persones interessades a assistir-hi, cal que reserven lloc al telèfon 962959567 o al correu arxiuhistoric@gandia.org.

Font: Redacció./


firamodernistaalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *