foradia

Marisa Blanes, el CAEHA i Francesc Bernàcer són els premis 9 d’octubre 2021

Per primera vegada es donarà un d'aquests guardons a títol pòstum, que serà per a Bernàcer, professor i escriptor alcoià

Cada any Alcoi atorga a personalitats del món de la cultura, aprofitant la celebració del 9 d’Octubre, uns premis amb aquest nom.

Per a aquest 2021, el premi a títol individual serà per a la pianista Marisa Blanes, el col·lectiu per al Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), i per primera vegada s’inclou una nova categoria especial, el premi a títol pòstum, en la qual es farà homenatge a l’escriptor, crític i professor alcoià Francesc Bernàcer.

Els premiats els han triat entre els representants de tots els partits polítics, els presidents de cadascuna de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Arts Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni, i Música i Audiovisual, a més de Raül Llopis, regidor de Cultura.

Pel que fa als premiats, Marisa Blanes compta amb una extensa i prolífica carrera concertística, com a solista, i amb orquestra, i en la modalitat de música de cambra. Blanes es va graduar al Conservatori Superior de Música de València amb el premi Fi de Carrera, i té un doctorat en Música en la Universitat Politècnica de València, amb el qual va aconseguir el Premi Extraordinari a la Investigació de Tesis Doctorals, atorgat per l’Institut d’Estudis Alacantins Joan Gil-Albert. També ha estudiat en el Robert Schumann Institut de Düsseldorf, on va rebre el ‘Summa cum laude’ gràcies al seu virtuosisme al piano; i a l’Escola Superior de Música de Colònia.

A més de tindre un gran enregistrament discogràfic, també ha tingut molta activitat en l’àmbit de la docència, i en la investigació musicològica.

Respecte al premi individual a títol pòstum, per a Francesc Bernàcer, va ser un referent en la docència i la crítica literària a la ciutat, que va morir en 2020 als 77 anys. Llicenciat en Filologia Romànica, Bernàcer va impartir durant molts anys llengua espanyola i llengües clàssiques, a l’Institut Pare Vitòria d’Alcoi, des d’on participava en iniciatives de difusió i promoció literària i cultural obertes a la ciutadania.

També va ser director del Centre Cultural d’Alcoi en la seua etapa postinaugural (1983-1986) i va cultivar un ampli repertori d’articles i estudis en l’àmbit de la crítica literària, amb multitud d’entrades sobre Joan Gil-Albert, ja que és l’especialista més reconegut de l’escriptor alcoià, però també sobre grans poetes espanyols del segle XX.
Com a creador, Francesc Bernàcer va cultivar la poesia, la qual cosa li va portar a guanyar el premi Manuel Rodríguez en 2013 amb l’obra ‘El pes de les ales’, però també la seua prosa és poètica, i se’l reconeix una capacitat d’ús de l’idioma, tant en castellà com en valencià. 

Va formar part de jurats de prestigiosos guardons com el premi de les Lletres Valencianes o el premi de Novel·la Enric Valor, entre altres. També va aconseguir diversos reconeixements com la ‘Saeta d’Or’ dels Premis Sant Jordi 1966, esment especial en el ‘Serreta’ de Poesia en 1975, i va ser inclòs en diverses antologies poètiques publicades.

El guardó col·lectiu reconeix la labor feta pel CAEHA una associació cultural fundada en 1982, dedicada a l’estudi i difusió de la història local i a la conservació del nostre patrimoni. Entre els seus socis hi ha historiadors, arqueòlegs, filòlegs, geògrafs, músics, artistes i investigadors de tota mena, i està oberta a qualsevol interessat en la cultura alcoiana. Actualment són també els gestors de Vila Vicenta-El Salt, casa d’estiueig de l’escriptor Joan Gil-Albert. Al llarg de més de 30 anys han organitzat congressos i jornades, homenatges i memorials, a més de treballar en l’edició de facsímils i publicació d’articles i monografies sobre diferents aspectes relacionats amb la història, la cultura, la societat i el patrimoni alcoià.

Raül Llopis, regidor de Cultura, ha declarat que: “aquests premis demostren com el Consell de Cultura va assolint-se i afermant-se, tal com demostren decisions tan encertades com la d’incloure aquesta categoria a títol pòstum que es dedicarà a Francesc Bernàcer en aquesta ocasió”.

Respecte als guardonats, Llopis ha destacat que: “tots els seleccionats estan a l’altura d’una data tan significativa per a tots nosaltres com el 9 d’octubre. Es tracta de persones o col·lectius que mereixen indiscutiblement aquest reconeixement, a causa de les aportacions que han fet, tant en l’àmbit individual com col·lectiu, per a fer més gran la cultura i la història de la nostra ciutat”.

Els premis 9 d’Octubre es van crear en 2016 i han premiat en les seues cinc edicions a Joan Valls (premi que també es va concedir a títol pòstum), Román de la Calle, Sol Picó, Jordi Raül Verdú i Josep Maria Segura. Col·lectivament, s’ha atorgat a les Associacions de Veïns d’Alcoi, Faula Teatre, el Grup Excursionista, el Club Unesco i als professionals sanitaris que han contribuït a combatre la pandèmia de la Covid-19.

L’esdeveniment se celebrarà el dia 9 d’octubre al Teatre Calderón en el mateix format que tradicionalment, però respectant les mesures necessàries que marque sanitat. En l’acte institucional, es llegirà un manifest, i es farà el tradicional concert d’una de les bandes de la ciutat.

Font: Redacció./


bigdata

subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *