Una sèrie documental i un poema simfònic commemoren els 40 anys del CAEHA
El Centre Alcoià d'Estudis Històrics i Arqueològics es va fundar el 30 d'octubre de 1982 i per a celebrar aquesta fita, des de l'entitat han preparat dos importants projectes que han volgut compartir amb tota la ciutadania

El 30 d’octubre de 1982, en ‘Desayunos San Mateo’ es va fundar el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics gràcies a un grup d’historiadors que volien difondre a tota població de la ciutat els nostres orígens i el nostre patrimoni. Després de 40 anys, aquesta entitat ja compta amb uns 120 socis de qualsevol disciplina, com geògrafs, historiadors de l’art, o amb inquietuds intel·lectuals, persones que simplement volen i estimen la seua i patrimoni, i volen conéixer més al voltant d’ella.
El CAEHA vol commemorar aquesta fita tan important, i per a l’ocasió han preparat dos projectes que han volgut compartir amb els alcoians i alcoianes. La seua actual presidenta, Elisa Beneyto, ha confessat que està molt contenta per poder celebrar aquest aniversari en el càrrec, i formar part d’una entitat amb “persones i professionals tan reconeguts”. “Per a mi és molt importat perquè, és cert que cada dia hi ha alguna cosa vinculada amb el CAEHA, i a banda, la meua tasca com a docent. És temps que t’estàs llevant de la vida familiar, però l’estic invertint en què altres persones puguen conéixer la seua història i patrimoni, i això em paga moltíssim. A més, estic contenta per la junta, que em recolza sempre, i m’ajuden moltíssim. Sense ells no podríem tirar endavant. Són persones molt sàbies, molt més sàbies que jo, i m’agrada escoltar-los i que m’ensenyen a gestionar l’entitat, ja que ells han estat molt més temps que jo. Jo porte vora 15 anys, i hi ha gent que porta des de que es va fundar, i per a mi és un luxe poder estar al costat seu” ha declarat Beneyto que a més incideix en la important tasca de l’entitat: “Cada vegada són més les persones que formen part del CAEHA, gent jove. I cada vegada són més les entitats que demanen assessorament. Estem molt contents perquè veiem que el nostre treball es veu reflectit en la societat. Fer coses i que no apleguen a la ciutadania és trist, però veus que les coses que fem apleguen a les persones”.
Durant aquests 40 anys han anat evolucionant moltes coses a l’entitat, i és que, una de les ferramentes que ha sigut de gran utilitat per a difondre tota la seua tasca, han sigut les xarxes socials. Des del CAEHA compten amb pàgina de Facebook, Instagram, i a més, pàgina web, en la qual es poden veure tots els seus articles, investigacions, i unitats didàctiques. Aquesta evolució digital ha fet possible que la història i el patrimoni alcoià puga arribar a més gent.
La presidenta aprofita aquest aniversari i desitja que “més gent ens poguera conéixer, que vingueren a les excursions voltant Alcoi. És una forma de fer colla, de fer nous grups d’amics, i de conéixer la història i el patrimoni. Estem oberts a qualsevol persona que tinga interés en les nostres activitats i en el nostre respecte cap al patrimoni”.
Respecte als actes commemoratius d’aquests 40 anys, el Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics ha estat treballant en dos iniciatives molt importants que podrà gaudir tota la ciutadania, i que tenen com a nom: ‘Memòria d’Alcoi’ i ‘Ressonàncies de la Serreta’.

Memòria d’Alcoi
Un d’aquests importants projectes va presentar-se el dia 8 de novembre a la Fundación Mutua Levante, entitat que ha col·laborat en ell. Es tracta de la sèrie documental ‘Memòria d’Alcoi’. En total són 10 capítols que aniran pujant-se al canal del CAEHA de YouTube. “Són gratuïts, per fer més accessible la difusió del patrimoni i de la història d’Alcoi a totes les persones, però sobretot, està vinculat a tindre un material didàctic per a l’alumnat de la ciutat i dels voltants. A vegades els professors ens trobem que hi ha coses que són molt genèriques, I s’ha de crear un contingut més específic de la nostra història. Per això, amb eixe esperit, hem fet aquesta sèrie documental. Ha sigut un projecte molt ambiciós en el qual s’ha treballat de valent. Ha sigut un treball molt bonic que portem més d’un any fent-lo, i en el qual ha participat la majoria dels nostres socis, per exemple, la persona que ha posat la veu ha sigut el nostre soci Juan Javier Gisbert. Estem molt contents perquè ho ha fet molt bé. Ell fa les coses molt bé i té una locució perfecta. També donar-li les gràcies a Ximo Victoriano, que ha fet la part de la revisió lingüística del documental”.
Aquest documental ha estat fet per l’empresa ‘Visual Crea’, la mateixa que ha fet la sèrie ‘Desenterrats’ d’À Punt, i ha estat patrocinada per l’Ajuntament d’Alcoi, concretament per les regidories d’Educació i Cultura; per la Federació d’Instituts d’Estudi del País Valencià, i amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, i de la Fundació Mutua Levante.
Ressonàncies de la Serreta
El segon projecte consisteix en la creació d’un poema simfònic que du com a títol ‘Ressonàncies de la Serreta’, i que ha sigut creat pels músics, i socis de l’entitat, Àngel Lluis Ferrando i Eduard Terol. Aquesta iniciativa va nàixer de l’anterior president del CAEHA, Pedro Parra: “Vaig proposar la idea i va agradar. Vam buscar a aquests dos compositors i la idea és que una part de l’obra, que dura uns 15 minuts, es quede com a sintonia del CAEHA perquè s’utilitze quan fem activitats com per exemple presentacions de llibres, o conferències. Encara no he pogut escoltar-la, però, em consta que s’han esmerat molt i que han fet una molt bona composició”.
Aquesta peça s’estrenarà el dia 17 de desembre a les 18:30h al Teatre Calderón d’Alcoi, en un concert molt especial que oferirà l’Orquestra Simfònica Alcoiana, i Parra convida a la gent a acudir: “Vull fer una crida a la gent d’Alcoi perquè acudisca al concert, perquè és un projecte que ens fa molta il·lusió, tant al president de la Simfònica, Ferran Villanueva, com al CAEHA”.
Comenta i participa-hi