foradia pressupostparticipatiualcoi

Lorena Zamorano: “La nostra finalitat és que es puguen obrir les portes per a poder fer una promoció com cal d’Alcoi”

La regidora de Turisme, Patrimoni Històric i Contractació, Lorena Zamorano, ha fet un repàs a alguns temes d'actualitat de les àrees que dirigeix, i ha llançat un desig per al pròxim curs polític

  • Encara que la temporada alta de Turisme en Alcoi no siga l’estiu, com ha sigut per al sector aquesta època?

Estem esperant les dades definitives, hi ha coses per tancar. Tenint en compte el que ha sigut el turisme d’interior durant tot l’estiu, crec que no ha anat mal del tot. El tema de la pandèmia i el que ha comportat en qüestions de seguretat, de sentir-nos segurs, ha fet que molta gent ha anat a l’interior, al turisme rural, fugint de les aglomeracions de sol i platja. Això ens ha beneficiat a poblacions d’interior com Alcoi, i en tota Espanya, perquè s’ha reproduït el paradigma en tot el país d’anar més a la natura i fer activitats en la natura. A l’espera de les dades, que no seran com altres anys, però crec que estan aguantant prou el tiró.

  • Un dels plats forts del turisme en Alcoi és la Fira Modernista, però enguany no va a fer-se promoció d’aquest esdeveniment. Així i tot, hi ha alguna previsió de gent que puga vindre de fora?

No s’ha fet cap tipus de promoció, perquè és un any diferent. Em sap mal perquè els allotjaments viuen de la gent de fora, però tampoc era molt significatiu aquest esdeveniment pel que fa a l’hostalatge, en l’àmbit de visites sí que hi havia moltes. Ens hem limitat a fer la promoció interior, perquè el que volem és continuar mantenint viu l’esperit de la Fira Modernista, que durant l’any passat no es podia fer de cap de les maneres, però enguany hem considerat que podíem adaptar activitats a la situació que estem vivint. Hem de tornar a gaudir de la cultura, amb les mesures que toquen i demanant responsabilitat, perquè és fonamental. Estem sent molt responsables, de fet en aquest estiu hi ha hagut toc de queda en poblacions veïnes, i a nosaltres no ens ha afectat. Eixa responsabilitat l’hem assumit molt els alcoians i alcoianes, i esperem que siga així també en aquest esdeveniment que crec que mereix que tots estiguem apostant per ell, i enguany més que mai hem de contribuir que siga possible, perquè serà com l’inici d’una normalitat. Ja tenim el 86% de la població d’Alcoi vacunada, anem a millor, i hem de fer coses per a tornar a la normalitat.

  • Continuant amb el tema de la fira, com ja deies, serà un any marcat per la pandèmia, però com esperes que siga la participació local? Tant de la ciutadania, com de les entitats i associacions.

Les entitats estan al 100%, amb ganes des del primer moment. Vam consultar amb elles en una reunió, no ha sigut una iniciativa individual de l’Ajuntament, sinó que es va consensuar amb elles, i totes van dir que si, i han preparat activitats. Pel que fa a organització, la Fira Modernista aglutina moltes entitats i això es tradueix en centenars de persones que pertanyen a elles. A més, m’agradaria que la societat civil que no pertany a cap, també se sume perquè la festa és seua, la Fira Modernista és de tots, i amb responsabilitat hem d’aguantar el tiró i poder-la celebrar amb les mesures que toquen i gaudir-la, i interaccionar també en el tema cultural de la nostra ciutat.

  • Parlant més del turisme en general d’Alcoi, la situació està millorant, i per això m’agradaria preguntar-te si hi ha algun tipus de projecte de cara a un futur pròxim, ja siga per als ponts dels pròxims mesos, o ja per a Nadal.

El projecte principal és que les condicions es donen per a tornar a la normalitat i tornar a promocionar el que són els recursos propis, ja que estaven donant-nos molt bons resultats als últims anys, i poder participar d’actes, que és on es dona a conéixer la ciutat. La nostra finalitat és que es puguen obrir les portes per a poder fer una promoció com cal d’Alcoi.

Per a Nadal les expectatives estan posades en què la situació millore i puguem celebrar-ho com cal, encara que siga amb la mascareta, però que puguem fer actes. Estem preparant-se per a poder fer-ho, però potser, quan arribe el moment no es puga fer, així que ja veurem…

Un projecte que si que es realitzarà per a l’any que ve és el nou Pla Estratègic de Turisme, que fa molts anys que el tenim en vigor, i hem de fer un diagnòstic, ja que les coses han canviat moltíssim des de l’any 2000 fins ara. S’inclouran nous reptes com el CTI, i posarem també en eixa estratègia tot el que s’està fent de l’Smart City.

  • Una altra de les teues regidories és Patrimoni Històric, que també està molt relacionat amb el Turisme. Hi ha alguna nova iniciativa, o alguna novetat en la promoció d’aquests recursos?

Tot està promocionant-se. Alcoi gaudeix de molts recursos patrimonials i naturals, i tot s’ha definit amb les seues guies i fullets. Des de Patrimoni Històric el que estem projectant és la rehabilitació de nous espais per a incrementar eixe patrimoni visitable. Tenim pendent el projecte de El Molinar, però hi ha molt bones expectatives perquè puga desenvolupar-se en breu. També està Rodes, que és rehabilitació de patrimoni històric i el CTI que s’incorporarà allí, i que és un recurs de dinamització del turisme, de l’activitat econòmica de la ciutat. En eixe projecte també està la rehabilitació de l’antiga casa de Rodes, en la que es veurà com era una casa antiga, modernista i senyorial, i podrem incloure-la en la ruta patrimonial de la ciutat. I altres projectes que no vull desvelar perquè encara no estan al 100% i m’agrada anar a el segur, però hi ha moltes iniciatives de rehabilitació, per a posar en valor el patrimoni històric, que va sumant, perquè no s’acaba.

  • Contractació també és una de les àrees que també portes. Es preveuen nous contractes per a millorar la situació de l’ocupació?

Tots els projectes que van lligats a l’EDUSI, Fons FEDER, són projectes d’obra, d’infraestructures, i tot el que va lligat a mobilitat i a accessibilitat de la ciutat són projectes que s’han de licitar i evidentment, l’administració local és molt proactiva en aquesta tasca de licitar i tindre projectes. En cartera hi ha molts, però falta moltes coses. Sempre estem licitant projectes, i és una cosa que es fa en tots els ajuntaments, però en el d’Alcoi s’incrementa perquè ens presentem a totes les subvencions possibles, i per sort ens les donen, i el que és habitual en qualsevol ajuntament, ací es triplica perquè tenim projectes estratègics amb els quals comptem amb el finançament, i encara que siga més faena, ho fem del més a gust.

  • Per a finalitzar, de forma breu, com esperes que siga el nou curs polític que acaba de començar?

Espere no, perquè no ho espere, però sí que desitjaria que fora menys “tosco”, i sobretot demanar un poc de responsabilitat a tots. Crec que la política ha de ser proactiva, per a aportar i no ha de ser per a pegar-se navallades, i d’això està molt cansada la societat. Crec que l’oposició no està seguint eixa senda, està fent oposició de desgast, repetint mentides o mitges veritats per a confondre a la gent. També perquè crec que no hi ha res que siga suficientment greu. Es queden en coses superficials i ho diuen d’una forma que al final crec que entre tots, i és lamentable, la imatge que es dona no ajuda a la política, perquè política som tots, govern i oposició i al final tots hem de dignificar aquesta tasca… Això és el que desitjaria, tindre una altra relació amb l’oposició, que fora més lleial, no al govern, sinó a la tasca d’oposició i de control del govern. No tinc esperances que la cosa canvie, és més, crec que anirà a pitjor…

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *