foradia

Gandia viurà una Fira i Festes amb una “normalitat relativa”

Les festes populars de la capital de La Safor encara hauran d'adaptar-se a les mesures que han entrat en vigor durant aquesta setmana

Una vegada que s’han conegut les noves mesures de desescalada, s’ha celebrat una reunió per a organitzar la seguretat i concretar alguns actes de la Fira i Festes de Gandia.

L’alcalde de la localitat, José Manuel Prieto, ha expressat que: “Vull apel·lar, una vegada més, al sentit comú, a la responsabilitat individual. Farem complir les normes, com és la nostra obligació, però hi ha un component de responsabilitat individual que ens fa falta, més que mai, perquè aquestes festes siguen, de veritat, les de la transició cap a la normalitat. Hem de respectar les normes, hem de fer ús de la mascareta i evitar, en tot moment, les aglomeracions”.

Al recinte firal hi haurà límit d’aforament controlat, perquè la normativa de la Generalitat recomana evitar aglomeracions. Per això, hi haurà control policial als accessos al recinte. Es farà igual a la resta d’espais com el Parc Ausiàs marc, a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós, i als patis dels centres educatius.

A més, els horaris de tancament del recinte firal, el Parc d’Ausiàs Marc, i a la Plaça del Mosset, s’ampliarà fins a les 2:30h, igual que en l’hostaleria.

També hi haurà canvis en l’acte del Tio de la Porra, que enguany començarà a les 9h, i només entraran a la Plaça Major els directors de cadascuna de les bandes per a rebre a la banda del Tio de la Porra, que protagonitza la Junta Local Fallera. Des de l’Ajuntament demanen a la ciutadania no acudir a la plaça, ja que les bandes del Tio de la Porra anirà a tots els col·legis de la ciutat, i els més menuts i menudes podran veure a aquest personatge als seus centres educatius.

El centre de la ciutat estarà restringit des de les 12h del dia 1 d’octubre, fins a les 00h del dia 4, excepte per al veïnat, comerciants o distribuïdors.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Mobilitat ha mostrat la seua preocupació “per evitar les aglomeracions i els botellons. És per aquesta raó, que hi haurà una mitjana de 22 agents de Policia Local al carrer per torn, especialment a la nit i matinada, que augmentaran a 24. Sempre comptant amb la col·laboració de la Policia Nacional”.

L’edil de Cultura, per la seua part, ha volgut llançar dos missatges: “En primer lloc, il·lusió per poder realitzar amb normalitat relativa la Fira i Festes de Gandia, amb un programa ambiciós, amb teatre, música… Les entrades de molts espectacles musicals i del teatre s’han esgotat, el que demostra que la ciutadania té ganes de cultura, però segura. Per aquesta raó, cal prudència, hem de buscar l’equilibri”.

La Fira i Festes d’enguany estarà marcada per la celebració de dos efemèrides, una l’inici de l’Any Jubilar de Sant Francesc de Borja que conclourà el 3 d’octubre de 2022, i el 150 aniversari des que es té documentació escrita de l’existència del Tio de la Porra.

En aquest sentit, l’Any Jubilar en honor al patró de Gandia començarà el pròxim diumenge, 3 d’octubre, a les 11 hores, amb l’obertura solemne a l’església del Palau Ducal i posterior missa a la Seu Col·legiata; un espectacle multidisciplinari amb la participació de la Cia. Motiva Danza, de l’Associació Cultural Gandia en Danza amb la direcció artística de Sonsoles Borja i una projecció multimèdia a càrrec de MOMAP Studio a les 21 hores a la plaça de l’Escola Pia, per a finalitzar a les 23.30 hores amb una Nit del Foc des del Pont Vell d’Oliva a càrrec la prestigiosa pirotècnia RICASA (Ricardo Caballer). Pel que fa als 150 anys del Tio de la Porra, fins al 12 d’octubre es podrà visitar a la Casa de la Marquesa la seua exposició commemorativa.

També s’instal·laran figures gegants del Tio de la Porra indicant els distints espais de la Fira, confeccionades per la nova Associació d’Artistes Fallers Agremiats de Gandia (ARFAGA).

El divendres 1 d’octubre, a les 20 hores, al parc del País Valencià, tindrà lloc l’acte inaugural de la Fira i Festes, amb un espectacle piromusical i la banda especial del Tio de la Porra per a commemorar el seu 150 aniversari. Tot seguit, es durà a terme l’espectacle de dansa aèria ‘Eufòria’ de la companyia Sacude.

La inclusivitat també està dins d’aquesta programació i, per això, per primera vegada es jugarà una partida de pilota valenciana de raspall inclusiu, i es manté la tradicional partida de raspall adaptat. A més, una de les bandes del Tio de la Porra comptarà amb la presència de huit membres de l’Associació de Persones Sordes de Gandia. I per als dies 5 i 7 d’octubre es faran els dies sense soroll dedicats a les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista.
Els espectacles de carrer es realitzaran en emplaçaments tancats a l’aire lliure per a permetre controlar l’aforament. Concretament, els patis dels col·legis Sant Francesc de Borja, Benipeixcar i Escolapis, i en el claustre del col·legi de l’Escola Pia, acolliran espectacles de teatre de carrer, circ, clown i humor; teatre de text i objectes; dansa contemporània, etc. A més, el pati “B” del col·legi de l’Escola Pia, a les 20 hores, serà el protagonista de concerts tribut a càrrec de cantants locals.

També hi haurà actuacions itinerants pels carrers del centre de la ciutat, es manté l’Street Food Festival, els jocs dels Borja, de la Cia. Balconet, el gran laberint, de la Cia. Espectacle Spectacular, una acció d’art al carrer al carrer Rausell a càrrec de l’Associació de Comerç d’Indumentària de Gandia, i la tradicional mascletà.

Font: Redacció./


bigdata

subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *