foradia subscriutegrat

Verònica Cantó: “És una gran escriptora valenciana, que cal descobrir, redescobrir, i valorar-la”

Entrevistem a la secretària de l'AVL, Verònica Cantó, amb motiu de l'homenatge a l'escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha dedicat els anys 2020 i 2021 a homenatjar la figura de l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, autora de ‘Matèria de Bretanya’, i per a fer-ho s’han realitzat multitud d’activitats arreu de tot el País ValenciàL’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va decidir que l’any 2020 anava a dedicar-se a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas, però, per culpa de la pandèmia es va haver de prorrogar a aquesta commemoració i l’any 2021 també s’ha dedicat a l’autora de Matèria de Bretanya, Verònica Cantó, secretària de l’AVL ha explicat que: “En eixe any no es van poder fer, sols al mes de setembre que vam inaugurar l’exposició fixa al Centre Cultural del Carme de València, i una jornada seminari. Havíem de començar aquestes activitats en febrer de 2020, però clar… Les exposicions itinerants sí que van poder començar a rodar per tot el territori en eixe setembre, i com encara hi havia moltes activitats per fer, es va demanar la pròrroga l’any 2021“. Aquesta pròrroga va portar a l’Acadèmia a què visqueren una sorprenent casualitat, i és que, com ha contat Cantó: “Va suposar una feliç coincidència, perquè el dia 23 de juny es vam assabentar que era el centenari del naixement de Carmelina. No se sabia la seua data de naixement, en totes les enciclopèdies posava l’1 de gener de l’any 27, però una persona ho va descobrir. Ella no volia que se sabera la data“.

I és que, encara que l’Acadèmia no sabia aquest fet, la decisió es va prendre perquè: “L’únic requisit per a designar un escriptor o escriptora de l’any, és que faça 10 anys que ha mort, i en 2020 es van complir 11 anys. Nosaltres decidim escriptors i escriptores per a difondre la seua obra“. Cantó continua argumentant aquesta decisió dient: “Després de tot el que sabem, i el que es veurà al mes de novembre, la posem com la gran escriptora del segle XX, no és sols l’escriptora de Matèria de Bretanya, és molt més, té una obra poètica preciosa; té molta obra inèdita, que veurà la llum en novembre. A més, també fa una tasca com a investigadora del nostre passat, se centra moltíssim en les dones de la Corona d’Aragó. És una escriptora i una investigadora de primera magnitud, i tot això era pràcticament desconegut, no sols per a la gent en general, també per a la gent especialitzada. Molts estudiants de filologia catalana, i també professors desconeixen. Per a nosaltres ha sigut un regal poder consultar el seu llegat. És una gran escriptora valenciana del segle XX, que cal descobrir, redescobrir, i valorar-la“.

I això és el que han fet des de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, fer valdre tot el que va fer aquesta escriptora, i durant aquest any dedicat a la seua figura s’han fet multitud d’activitats: “S’ha fet una exposició itinerant que ha fet 124 itineràncies en tot el territori valencià. S’ha fet la primera jornada acadèmica, i per a novembre hi haurà una segona a Altea. S’ha fet una trobada Viquipedista, per a poder posar tota la informació i traduir-la; s’han fet cursos de formació de CEFIRES, s’ha participat en revistes, s’ha editat un còmic, s’ha fet un portal virtual de l’autora a la biblioteca Miguel de Cervantes. S’ha fet una guia didàctica per a alumnes de secundària i batxillerat, el documental ‘Carmelina Mar i Cel’, s’ha participat en congressos i cursos internacionals; que per cert d’ací poc temps estarem presents via telemàtica a un congrés internacional a Escòcia. La veritat és que les activitats seran nombrosíssimes...”

Per a tancar aquest any dedicat a Carmelina, es realitzarà la jornada en Altea, en la qual es publicarà un estudi molt especial sobre l’escriptora, i el dia 22 de novembre, al Centre Cultural la Beneficència de València, on es farà la presentació de l’obra completa de Carmelina Sánchez-Cutillas.

Encara que l’any Carmelina està a punt de finalitzar, Verònica Cantó no vol perdre l’oportunitat per a recomanar a aquesta autora: “Cal llegir la seua obra, cal descobrir-se, redescobrir-la, perquè és un acte de justícia cap a Carmelina, és com altres dones, ha sigut injustament oblidada, i sinó oblidada, perquè Matèria de Bretanya la continuen llegint molts lectors, però, si que no està bidimensionada com la figura literària que és“.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *