foradia aproop

Bocairent finalitza la Capitalitat Cultural amb una exposició de l’IVAM

Es tracta de l'exposició 'Cualladó. Fragments del paisatge humà' de l'artista Gabriel Cualladó, i es podrà visitar al Museu Antonio Ferri de Bocairent fins al dia 1 de maig

La programació de la Capitalitat Cultural a Bocairent, localitat que ha ostentat aquest càrrec durant l’any 2021, ha conclòs amb l’exposició ‘Cualladó. Fragments del paisatge humà’, una mostra que és dels fons de l’IVAM i que reuneix unes 90 obres de la trajectòria de Gabriel Cualladó, un dels pioners del moviment de renovació de la fotografia espanyola de la segona meitat del segle XX i Premi Nacional de Fotografia en 1994.

A la presentació van estar presents l’alcalde de Bocairent, Xavier Molina; la directora de l’IVAM, Nuria Enguita, i la comissària de la mostra, Sandra Moros, que ha presentat la nostra d’instantànies de Cualladó, des dels inicis de la seua carrera als anys cinquanta, finals als últims projectes arrelats al territori valencià, com per exemple, ‘L’Albufera. Visió tangencial’, o ‘Gandia i la Safor’.

Per a Enguita: “Gabriel Cualladó sempre ha tingut una significació especial per a l’IVAM, que compta amb més de 500 fotografies d’aquest creador entre els seus fons, fruit de diverses adquisicions i donacions. Cualladó ha sigut un pilar fonamental des de la fundació del museu en 1989, no només per la seua importància com a renovador de la fotografia espanyola dels anys cinquanta, sinó també perquè l’IVAM va ser objecte d’una generosa donació de fotografies per part del mateix artista i depositari de la seua col·lecció particular, composta per noms icònics com Diane Arbus o August Sander”.

“Com a novetat, hem inclòs no només fotografies que van formar part dels projectes que va realitzar Cualladó, sinó també els descarts, les imatges que van quedar fora en el seu compendi final. D’aquesta manera, podem conéixer els processos de treball de l’artista i els seus criteris de selecció” continuava la directora de l’IVAM.

La mostra comença amb una primera sala, en la qual destaca la fotografies ‘Gitaneta’, 1978, que com explica la comissària “Era la favorita de Cualladó, i un exemple del que significa el retrat per a aquest artista. No buscava temes ni persones rellevants, sinó escenes senzilles amb amics, familiars i persones anònimes, sense artificis, per a captar els instants de la vida quotidiana”. La primera planta reuneix tres de les sèries en les quals va estar treballant durant anys, concretament, ‘Real Societat Fotogràfica’, ‘Cerveseria alemanya’ i ‘París’. Ací es poden veure fotografies més abstractes amb jocs de simetries i elements referencials i metalingüístics, com la imatge del pòster d’una fotografia de Dorothea Lange, considera entre les més famoses de la fotografia documental americana dels anys trenta.

L’última part de l’exposició s’ha dedicat a les fotografies que Cualladó va fer en el territori valencià. Algunes d’elles van ser encàrrecs com ‘L’Albufera. Visió tangencial’ (1985), o ‘Paisatges de Joanot Martorell. Gandia i la Safor’ (1990). Per primera vegada aquesta exposició s’acompanya també de material documental que contextualitza i amplia la rellevància i funció de l’obra d’aquest fotògraf valencià. Nuria Enguita ha conclòs explicant que: “La mostra ha sigut possible gràcies al treball d’investigació, manteniment i catalogació dels fons de Gabriel Cualladó que ha dut a terme l’IVAM”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *