foradia ivace

Oliva tindrà una depuradora pionera a Europa

El pressupost per a aquest projecte serà de 45 milions d'euros

L’alcaldessa de l’Ajuntament d’Oliva, Yolanda Balaguer, s’ha reunit amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i el comissari d’Aigües, Marc Garcia; amb la resta de l’equip tècnic i regidors de les àrees implicades, per a parlar del risc d’inundació que hi ha a la localitat. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer és el màxim responsable de la protecció civil de la població, i en aquesta reunió es volia conéixer la previsió de les actuacions que estan pendents de realitzar-se, tant a la rambla del riu Gallinera, i al barranc de la Font.

Des de la Conferència s’ha informat l’alcaldessa, que ja es disposa del projecte d’execució de la depuradora, i que en les pròximes setmanes s’iniciarà la tramitació de l’Avaluació Ambiental, segons ha confirmat Polo.

Aquesta nova depuradora estarà ubicada a Oliva, i té un pressupost de més de 45 milions d’euros, i incorpora una tecnologia pionera a Europa en el tractament de les aigües residuals. Aquesta actuació és la més gran que s’està portant a terme des de a confederació, i una de les seues principals característiques és que permetrà utilitzar part de l’aigua depurada per a regadiu, sense cap tractament posterior.

Balaguer ha exposat la necessitat d’una nova EDAR d’Oliva Nord, amb el tractament terciari i reutilització d’aigües residuals TM Oliva, i l’estudi d’alternatives tècniques, econòmiques, jurídiques i administratives per al sistema de distribució de l’efluent de la nova EDAR d’Oliva per a reg.

Miguel Polo, ha afirmat que el finançament de la depuradora està assegurat pel ministeri, i que hi ha molt d’interés en aquesta instal·lació per part de la Comissió Europea: “Es tracta d’un projecte molt ambiciós, que millorarà considerablement la protecció i el progrés de la societat civil”.

L’alcaldessa d’Oliva, ha aprofitat l’encontre per a interessar-se per l’estat de les gestions de la construcció de la presa de Gallinera, una infraestructura imprescindible per a la ciutat, i des de la Confederació han explicat que s’ha instat a ACUAMED, empresa pública responsable del projecte, a què contracte l’estudi d’ubicacions alternatives per a la pressa, ja que en la ubicació original no és possible la seua construcció per la inestabilitat del terreny.
Yolanda Balaguer, ha assegurat que és necessari l’estudi d’altres alternatives a la reducció del risc d’inundació generat pel barranc de la Font, al voltant d’Oliva. I també de la inclusió de les mesures proposades en el Programa de Mesures del Pla de Gestió del Risc d’Inundació del segon cicle de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer. “Aquesta reunió ha estat un avanç molt important en la solució de problemes destacats per a la societat civil. La nova depuradora serà una millora molt destacada per a Oliva, però també serà necessari avançar en les obres de la rambla de la Gallinera i la construcció de la presa”, ha afegit l’alcaldessa.

Per la seua part, Ana Morell, vicealcaldessa del municipi, ha comentat la necessitat de “finalitzar les obres i donar solució a la situació de les quatre comportes que provoquen l’entrada d’aigua al sector de l’Aigua Morta. En aquesta legislatura hem avançat amb la declaració d’Oliva com a municipi amb alt risc d’inundació, i la construcció de la presa serà fonamental per tal d’aconseguir que l’aigua que canalitza la rambla arribe a les platges de forma més gradual, tot reduint l’impacte a les zones del litoral”.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *