foradia mediambient

Alba Sanchis: “Aquestes seran les festes de Muro més especials des que soc festera”

La capitana mora de la filà Moros del Rif ostenta el seu càrrec amb tan sols dihuit anys i espera que tot el món puga gaudir d'unes festes molt especials

  • Després de dos anys d’absència de festa, per fi Muro torna a gaudir dels Moros i Cristians. Com van les ganes de tornar a sentir la música festera?

La il·lusió ja la vam poder comprovar el dia de la Publicà i en tots els actes que hem anat celebrant fins ara. Fa diversos anys que estem esperant les Festes de Muro i això es nota en l’ambient fester. Personalment, estic gaudint de cada acte i tinc moltíssimes ganes que tot arranque, d’estar damunt de la carrossa i sobretot, que isca tot bé.

  • En un primer moment no anaves a ser la capitana mora, perquè vas decidir donar eixe pas endavant?

Per circumstàncies personal Andrea Català, la que anava a ser capitana, no ha pogut eixir. Jo sabia que algú havia de fer un pas endavant i aquest mes de gener vaig decidir assumir el càrrec. Jo entenía que algú més jove havia de ser capità perquè amb el poc temps que teníem per a organitzar-ho tot és una càrrega d’esforç molt gran que igual algun veterà de la filà no podia fer. A més, jo forme part del ballet d’Elena Tudela i elles ja s’havien fet l’ànim d’eixir a l’entrada mora. Així que per elles i per tota la família dels Moros del Rif vaig acceptar la capitania.

  • L’entrà mora està prevista per al dissabte 7 de maig. Et sap mal el canvi de recorregut?

Sí que és cert que a mi m’agraden molt alguns detalls del recorregut de sempre com, per exemple, el moment en el qual s’aplega a l’església del poble, però entenc els motius pels quals es fa per la carretera principal. Al final, una vegada comence tot, el sentiment com a capitana no canviarà. La gent té ganes de festes i després del que hem viscut els últims anys, el recorregut no té importància.

Em fa molta il·lusió el moment de baixar pels carrers de Muro, sentint el suport i l’alegria de la gent i, sobretot, el moment en el qual em trobe amb els meus familiars. Segurament en aquell moment siga realment conscient de tot el que està passant i no puga contenir l’emoció.

A més a més, el fet que alguns familiars també formen part de la capitania i que les meues amigues estiguen presents en el ballet fa que el moment viscut siga més increïble si cap. 

  • A banda del dia de l’entrà, quin és l’acte que més il·lusió et fa com a capitana?

Una vegada acceptes aquesta responsabilitat gaudeixes de tots els actes d’una manera especial, més emotiva. Personalment, m’agraden molt els actes en els quals tots els membres dels Moros del Rif estan presents. No soc jo sols la capitana, sinó que tota la filà hi forma part. Però sí que és veritat que em fa molta il·lusió arrancar la diana. Realment és la segona volta que participe en aquest acte, però com a capitana és un moment únic que potser no torne a gaudir.

Per a mi tots aquests moments són nous, ja no sols pel fet del càrrec, sinó perquè, a més, soc molt jove i els altres anys no he estat present en tots els actes de festes de Muro. Així mateix, després d’haver sigut dues vegades publicadora infantil, aquest també ha sigut el meu primer any com a publicadora dels majors.

  • Per a tu aquest és un any especial, perquè a pesar de la teua joventut seràs capitana del bàndol moro. Que et suposa tindre aquest càrrec en la filà de tota la teua vida?

Jo porte apuntada a la filà des de que tenia huit mesos, gràcies al fet que tota la meua família forma part dels Moros del Rif des de sempre. Per a mi, cada vegada que ens reunim tots els membres a la seu de la filà és com si s’ajuntara tota la meua família. Sentir que tots et mostren la seua calor en un any tan especial per a mi resulta molt reconfortant. Sense ells seria impossible poder portar la capitania cap endavant.

Des del moment que vaig acceptar el càrrec confiava que la filà i l’actual junta dels Moros del Rif m’ajudaren molt. Estic molt agraïda per tot el suport que m’han mostrat i el fàcil que m’ho han posat tot. Els desitge a tots ells i a tot el poble de Muro unes bones festes.

Font: Carlos Jover./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *