foradia subscriutegrat

‘Zoo Il·lustrat’ aplega a la Festa del Llibre de Muro

Les il·lustradores Gemma Moltó i Helga Ambak inauguren les ponències d'aquesta edició XXVII a Muro amb els seus projectes artístics sobre el grup de música en valencià Zoo

Gemma Moltó (Alcosser) i Helga Ambak (Muro) han sigut les encarregades d’iniciar les conferències previstes en aquesta edició XXVII de la Festa del Llibre de Muro. Les dues artistes han presentat davant de tots els assistents a la Biblioteca Municipal de la localitat els seus llibres il·lustrats sobre les cançons del grup musical de Gandia, Zoo Posse. Aquesta primera xarrada a estat carregada d’emocions, ja que les dues joves tenen arrels mureres i són tot un referent per a la gent de la comarca, i és la primera d’unes conferències amb personatges rellevants del món literari, ja no sols del panorama valencià, sinó del territori nacional. Per aquest motiu, la sala municipal se’n va omplir de gom a gom per escoltar la ponència.

El projecte pedagògic i artístic ‘Zoo Il·lustrat’ busca reconéixer les històries arrelades a la cultura valenciana a través de la fusió entre la música i la il·lustració. El grup de Gandia, amb l’ajuda d’una sèrie d’artistes, intenta acostar als més menuts, la cultura valenciana d’una forma lúdica i creativa, però com bé han explicat les dues il·lustradores, aquest projecte no és només per als infants. “Volem trencar l’estigma que els àlbums són per als xiquets, estan fets per a tot el món”, afirma Gemma Moltó. “Són una eina per a aprendre i gaudir”, afegeix Helga.

“Quan adquirim àlbums il·lustrats estem compra’n tres llibres en un: la història escrita, la que veus amb els teus ulls i la que et fas tu mateix, eixa és la màgia dels llibres”, conta Moltó. Durant la conferència, han defés el paper de la seua professió, arrelada sols al món infantil i expliquen que esperen que es faça una lectura més enllà de la superficialitat dels dibuixos, perquè s’amaguen altres històries al darrere i són eines molt útils per a treballar l’educació emocional. “El millor dels àlbums il·lustrats és que van un pas més enllà del que diu el text, que cada persona li puga trobar un significat personal basat en les seues pròpies vivències”, conclou Ambak.

A banda de Gemma Moltó i Helga Ambak, també han participat en el projecte d’aquests cinc llibres de les cançons de Zoo, l’artista de Xàtiva Carles Ube Efe, Joan Turu de Barcelona i Paulapé de València. “Les cançons de Zoo van més enllà de la música, són una crítica social i això dificulta el treball de portar-ho al paper en forma de dibuix”, afirma Helga sobre la tasca de reproduir unes lletres que no sempre són les més adequades per al públic infantil. Segons continua la murera, aquesta és una de les raons per la que aquestes obres d’art no són sols per a xiquets i xiquetes.

Gemma Moltó s’ha fet càrrec d’il·lustrar la cançó de ‘La Mestra’, que fa referència a la història d’una dona que va anar a treballar a la Safor i que va haver de lluitar contra tot un sistema en moments molt durs per a donar classe en la seua llengua, el valencià. “A través dels colors he plasmat la realitat de la cançó, des d’uns tons més grisos que representen el que és avorrit, el model educatiu anterior, a uns colors més vius que mostren el canvi, l’obertura d’una escola més inclusiva”, afirma l’artista d’Alcosser. 

Gemma ha explicat que, després de donar-li moltes voltes a com donar-li imatge a aquella dona valenta i rebel, la seua pròpia personalitat l’ha ajudat a caracteritzar a la protagonista. “La mestra soc jo, m’he sentit molt identificada amb aquesta protagonista forta i lluitadora”, detalla la comunicadora gràfica. Aquest llibre és també la història dedicada a l’empoderament femení. “De vegades busquem fora els referents i els tenim més prop del que creiem”, compta Moltó.

Per la seua part, Helga Ambak s’ha encarregat de la cançó ‘Carrer de l’Amargura’ que, com ella mateixa ha declarat, tracta sobre el despoblament de municipis rurals, el qüestionament dels ritmes vitals i el pas del temps. “Aquesta cançó m’ha permés plasmar bona part de la meua experiència personal i en els que he pogut connectar”, detalla Helga. A més, ha explicat la dificultat d’il·lustrar una cançó que molta gent coneix i que amb la seua feina ha tractat de deixar “uns espais reservats perquè la gent es faça la seua pròpia història”.

L’edició d’aquest any de la Festa del Llibre de Muro, celebrada del 24 de març al 2 d’abril, ha tingut un paper fonamental la il·lustració, no sols amb la presència de les dues joves artistes, sinó també amb la creació del cartell d’aquest any sota la batuta del basc David Ulibarri. Baix el lema ‘Conta’m@Lletres’, Muro ha volgut expressar en aquesta edició els nous formats narratius que avui en dia estan presents en la societat, ja no sols en format llibre de paper, sinó també amb noves realitats, de les quals la il·lustració també hi forma part.

Font: Carlos Jover./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *