Els videojocs: una ferramenta per a la veritat
Mirada al Món per Ester Jordà

Fa uns dies el programa d’Antena 3 de Susanna Griso il·lustrava una noticia sobre el bombardeig d’Ucraïna per part de Rússia amb les imatges d’un videojoc. Venien com a veritat unes imatges que molts de nosaltres hem pogut vore quan hem jugat a eixe popular videojoc de guerra. Un lamentable espectacle de periodisme de ‘copia y pega’ sense contrastar res.
Però a l’altra banda hi ha periodistes com Reporteros Sin Fronteras que lluiten cada dia per portar la informació contrastada als llocs on resulta més complicat poder accedir a ella. Si fa uns anys intentaven colar audio-notícies a través dels canals d’Spotify o Apple Music als països on tenen molt limitat l’accés a internet o a medis de comunicació internacionals el seu nou projecte dins del famós videojoc ‘Minecraft’ és sense dubte uns dels projectes més ambiciosos.
Qui no conega este joc podríem dir que és sembla a un Lego digital on cada jugador/a es descarrega paquets que instal·la i crea el seu propi món. I en este ambient és on s’ha creat ‘The Uncensored Library’. Una impresionant biblioteca digital protegida de les tecnologies de vigilància governamental, accessible per a tot el món i sense censura.
‘Minecraft’ d’origen suec i comprada per Microsoft compta amb 140 milions de jugadors actius cada mes i té l’honor de ser el videojoc més venut de la historia.
Cadascuna de les habitacions que componen la biblioteca posseeix informació prohibida als seus països, disponible a la biblioteca tant en anglés com en la seua llengua materna, i totes les sales tenen una caracterització pròpia. Entre els seus arxius hi ha articles de periodistes assassinats com Jamal Khashoggi, (per ser crític amb el règim de l’Aràbia Saudita), o de Javier Valdez, (mexicà també executat per escriure sobre la corrupció en Sinaloa) Però esta biblioteca és tan plural que els propis jugadors poden participar ja que dins del jocs es poden elaborar llibres, escriure en ells i compartir-los amb altres jugadors. La biblioteca compta amb més de 200 toms i els creadors van necessitar cinc mesos per a construir-la digitalment.
Però el més important és que ‘La biblioteca sense censura’ de Minecraft consciència sobre la llibertat de premsa i capacita a les noves generacions per defendre el seu dret a la informació donant-los una poderosa ferramenta per lluitar contra les mentides.
Comenta i participa-hi