foradia subscriutegrat

La Vall dels Llibres continua la seua aposta pel valencià

Durant el cap de setmana del 24 i 25 de setembre es va celebrar la segona edició de 'La Vall dels Llibres. Fira d'editorials independents i de proximitat'

En els dies 24 i 25 de setembre el Monestir de Santa Maria de la Valldigna va acollir la segona edició de ‘La Vall dels Llibres. Fira d’editorials independents i de proximitat’. En aquest esdeveniment s’han dut a terme més de 40 activitats simultàniament en tres espais diferents: l’església, l’almàssera i el refectori. Encara que l’oratge va amenaçar amb pluja, això no va impedir una afluència de públic constant, i les presentacions, taules redones, recitals, animacions infantils i concerts programats van estar tots de gom a gom.

La Fira va començar amb una jornada dedicada a Rafael Chirbes, on es van parlar de diverses obres de l’escriptor de Tavernes de la Valldigna, en les quals tracta temes com la seua valencianitat, o el seu compromís i esperit crític. En aquesta activitat van intervenir especialistes vinguts des d’Argentina, León, València i Alacant, i escriptors com Alfons Cervera, Xavier Aliaga, Joaquim Espinós, i Carles Mulet. Aquest últim és traductor al valencià d’una de les obres més emblemàtiques de Chirbes, ‘La bona lletra’. Altres de les conferències a destacar va ser la de la catedràtica Agustina Pérez, en la qual va parlar sobre aquesta obra de caràcter autobiogràfic, situada entre Tavernes i Dénia en temps de postguerra.

Segons han comentat des de l’organització, la Fira tractarà cada any alguna faceta de Rafael Chirbes, guardonat en dos ocasions amb el Premi Nacional de la Crítica. En paraules de Joaquim Espinós, estudiós de l’autor Chirbes “se sentia plenament valencià, defensava la seua llengua sense estridències i sentia una certa recança pel fet de no haver-se pogut expressar literàriament en valencià”.

A més, aquesta fira ha deixat patent la seua aposta pel Valencià i la literatura catalana, i en ella van estar més de 30 editorials independents, majoritàriament valencianes, però també de Catalunya i Mallorca. Totes elles són editorials que publiquen íntegrament en la llengua pròpia i que treballen acuradament amb l’objectiu d’oferir un producte de qualitat.

Noms destacables com Joan-Lluís Lluís, Tomàs Llopis, Ferran Garcia-Oliver, Vicent Marqués, Antoni Prats, David Garrido o Anna Moner, Manel Alonso, Manel Rodríguez-Castelló, Pau Sif, Gregorio Royo, Joan Deusa o Francesc Gisbert, també van estar presents en aquesta fira.

Un altre dels protagonistes d’aquest esdeveniment va ser Joan Fuster, que va rebre un homenatge amb motiu del centenari del seu naixement. Per a l’ocasió es va fer una taula redona organitzada per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, on es va propiciar un diàleg sobre la transcendència d’aquest escriptor de Sueca. En aquesta activitat es va comptar amb Àngels Gregori, Anna Moner, Enric Balaguer, Teresa Pascual i Vicent Alonso.

Durant el diumenge una de les activitats que es va fer va ser el lliurament del Premi Valldigna al Foment de la Lectura en Valencià, que enguany ha recaigut per unanimitat en l’escriptor, crític i difusor de la literatura catalana, Josep Antoni Fluixà, que va rebre una escultura creada expressament per l’artista Josep Basset.

Josep Antoni Alberola, representant de la Mancomunitat de la Valldigna va declarar que: “Diguen el que diguen les estadístiques, ara com ara es llegeix molt més en valencià que en qualsevol època. I hem de fer tot el possible per avançar i promocionar la lectura en la nostra llengua”.

La promoció del valencià és un dels objectius d’aquesta Fira, i en aquesta línia, la música també va tindre un lloc, amb l’actuació del grup Trobadorets, que van amenitzar al públic infantil i familiar. També va haver-hi un bloc dedicat a la Nova Cançó i la música popular valenciana. De fet, es va poder veure una exposició sobre els darrers 25 anys de la música en català al País Valencià. Una mostra gestionada per David Garcia Sirvent, del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant.

Dins de l’espai musical també es va fer la conferència ‘Primavera Musical Valenciana. Llum i ombres d’un esclat creatiu sense precedents’, de la mà del musicòleg Josep Vicent Frechina, i es va reconéixer a Maria del Carme Girau, la cantautora de Simat, únic component dels històrics Setze Jutges. Finalment, el colofó al bloc musical va vindre amb la veu de Pau Alabajos, amb un concert de cloenda de la Fira.

Aquesta fira està organitzada per la Mancomunitat de la Valldigna i per Lletra Impresa Edicions. Juli Capilla, editor de Lletra Impresa Edicions, i responsable de la programació de l’esdeveniment, ha assegurat que: “La Vall dels Llibres és un baló d’oxigen per a les editorials independents que publiquen en català. Una oportunitat per a fer-se visibles. Una necessitat per la qual continuarem treballant, per fer la Fira cada vegada més gran. La Vall dels Llibres vol convertir-se en una fita anual ineludible, una cita que pretén ser una autèntica festa en què la llengua, la literatura, la cultura, les editorials i sobretot, els lectors i autors, siguen els protagonistes”.

Font: Redacció./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *