foradia barnasants

200 anys de la creació de la Província de Xàtiva

Es farà un acte institucional, un cicle de conferències, i una exposició en el qual participarà l'Ajuntament de Xàtiva i l'Associació d'Amics de La Costera

El 27 de gener de 1822 va nàixer la Província de Xàtiva, ara, 200 anys després, per tal de commemorar aquest fet, des de l’Ajuntament de Xàtiva, i l’Associació d’Amics de La Costera, ha volgut fer una sèrie d’actes que no sols se centraran en assenyalar aquesta efemèride, sinó que també reivindicaran la importància de la figura històrica que la va impulsar, el diputat Joaquín Lorenzo Villanueva.

Els actes s’iniciaran el dia 1 de desembre, amb un acte institucional a la Casa de l’Ensenyança, que comptarà amb la intervenció de l’alcalde de la localitat, Roger Cerdà, i d’Isaïes Blesa. En aquest dia s’inaugurarà una placa commemorativa, i seguidament s’inaugurarà l’exposició de documents històrics que albergarà el mateix Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança i que podrà visitar-se fins al 23 de desembre. Aquesta mostra ha estat confeccionada pels tècnics municipals partint dels rics fons documentals i bibliogràfics que es conserven a l’Arxiu Municipal de Xàtiva.

A més, des d’Amics de La Costera, se celebrarà un cicle de conferències que, com la resta de programació, es farà a la Casa de l’Ensenyança, que va ser l’antiga seu de la Diputació de la Província de Xàtiva. Les conferències començaran a les 19h i també, el mateix dia 1, amb la ponència del director de l’Arxiu del Regne de València, Francesc Torres Faus, sobre les divisions territorials liberals i la província de Xàtiva. Aquestes xarrades continuaran el dia 15 de desembre amb l’historiador xativí Robert Martínez Canet, qui dissertarà sobre el tema ‘Xàtiva, entre la província i la comarca’. El cicle finalitzarà el dia 22 de desembre amb el professor Germán Ramírez, que dedicarà la seua ponència al Trienni Liberal i el naixement de la política moderna a Espanya.

Cerdà ha destacat que “gràcies a la intervenció del diputat Villanueva, la nostra ciutat va ser capçalera d’una quarta província al territori valencià. Volem commemorar una efemèride molt important per a la ciutat”. A més, ha agraït el treball de l’Associació Amics de La Costera i dels tècnics de l’Arxiu Municipal de Xàtiva pel seu treball per a portar endavant aquesta commemoració. Finalment, l’alcalde ha llançat una invitació perquè la ciutadania participe i ha afirmat que: “conéixer i fer valdre la nostra història és una d’aquelles qüestions que són importants per al present i per al futur de la ciutat”.

Per la seua part, Vicent Torregrosa, president d’Amics de La Costera, ha recordat alguns treballs que s’han fet des de l’entitat per a recuperar el nom de Xàtiva i del diputat Villanueva “a qui mai ens cansarem de reivindicar”, i ha assenyalat que en la conferència de Germán Ramírez es parlarà de les Corts de Cadis, i el naixement de la democràcia moderna a Espanya, que en la de Francesc Torres s’aportarà una visió de la realitat històrica d’aquells fets, i que finalment Robert Martínez, aprofundirà en les conseqüències que l’abolició de la província van tenir en l’evolució futura de la ciutat.

Sergio Rubio, de l’arxiu, ha explicat que l’exposició de documents s’ha dividit en tres períodes històrics. Primer, explicant els canvis polítics que donaren lloc a la nova divisió territorial, després una secció sobre la província i la Diputació de Xàtiva i els efectes que tingué la ciutat i la seua àrea d’influència. L’última de les parts està reservada per a Joaquín Lorenzo Villanueva, i en la importància que va tindre la seua figura.

Font: Redacció./

bombersvalencia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *