Xàtiva recorda a les víctimes del franquisme
A banda d'inaugurar les noves escultures que s'ubicaran a l'avinguda Corts Valencianes i al cementeri, la programació 'Record permanent' portarà a la localitat diferents actes commemoratius

La regidora de Memòria Històrica, Raquel Caballero, ha presentat les activitats de la programació ‘Record permanent, que comptarà amb més d’una desena de cites durant el primer semestre de l’any.
L’acte homenatge als deportats xativins del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, se celebrarà el dia 27 de gener a les 19:30h; i el dia 12 de febrer, a les 12h, serà el torn de retre homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva. Aquests dos es fan ja des de fa uns anys, però enguany se sumen altres cites com exposicions, presentacions de llibres, concursos o teatre.
Una de les novetats d’aquest 2023 serà la instauració d’un tercer Dia Institucional, que serà el dia 28 de març, i s’aprofitarà per a commemorar a les Víctimes de la Guerra Civil i el franquisme. Aquest dia s’inaugurarà l’escultura ‘En defensa de la vida’, que està realitzada per l’artista xativina Inmaculada Abarca, i que estarà ubicada al passeig de l’avinguda Corts Valencianes. “Aquest serà un lloc d’homenatge i record a la nostra ciutat. S’ubicarà a Corts Valencianes perquè buscàvem una ubicació el més propera possible a la Casa Blanca, on van ser afusellades 81 persones no sols de Xàtiva, sinó també de la resta de la comarca i de les comarques veïnes”, ha manifestat la regidoria. Al voltant de l’escultura es col·locaran 81 plaques amb el nom de totes i cadascuna de les persones que van ser afusellades, entre les quals estarà l’últim alcalde republicà de Xàtiva, Jovino Fernández.
L’escultura està feta en acer i tindrà una alçada d’uns 4 metres. Els rostres formen una espècie de corona que respon al títol de l’obra, amb branques que semblen sorgir de la terra i estableixen una relació de protecció. Totes les peces aniran subjectes i tot i que no es podrà accedir a l’interior, els visitants podran fer-se fotos amb ella per tal de, segons explica l’autora, “activar l’escultura i la memòria del record de totes aquestes persones que van desaparéixer”. “Per a mi va ser molt important estudiar la història d’aquestes víctimes, a través de llibres i publicacions, el que em va permetre plasmar idees per tornar-li la dignitat a aquestes persones”, ha manifestat l’artista Inma Abarca, qui ha indicat que “l’escultura compta amb retrats genèrics que busquen recuperar la identitat de tota aquesta gent, transmetent l’aspecte metafòric del qual suposa la natura per a nosaltres, ja que durant la primavera tot torna a renàixer i a ressorgir”.
A més, a banda d’aquesta obra, també s’estrenarà un espai de la memòria al cementeri municipal per tal d’honrar a les persones que van ser afusellades durant el franquisme i llançades a foses comuns. Aquest espai rebrà el nom de ‘El jardí de la memòria’, i es col·locarà una escultura anomenada ‘Sempre viva’, fent al·lusió al sorgiment d’una flor que es manté sempre viva malgrat estar seca, per seguir creixent. Aquesta iniciativa ha sorgit dels familiars de les víctimes.
Com ja s’ha dit, en la programació hi haurà altres activitats com exposicions. En la Sala de les Columnes es podrà veure ‘Prietas las filas’, fins al dia 13 de febrer, i a la Casa de Cultura, fins al 14 de febrer, es podrà veure la mostra sobre el bombardeig a l’Estació. En març s’inaugurarà l’exposició ‘Escenaris de la Guerra Civil”, de l’artista valencià Juanjo Todolí.
La Casa de Cultura també acollirà altres activitats al llarg d’aquests mesos com el simposi ‘Els nets de la República’, organitzat per l’editorial Ulleye els dies 10 i 11 de febrer; la taula redona ‘Ciutats, bombardeig del Mediterrani’ organitzada pels Republicans de Xàtiva el 8 de febrer a les 19.30 hores; o la presentació dels llibres ‘Sé dónde están’ de Laura Mollá Alcañiz -neta de Salvador Mollá, mestre xativí afusellat l’any 39- (31 de març a les 19 hores), ‘El holocausto rosa’ de Ricard Huerta (28 d’abril a les 19.30 hores) o ‘Curts de la guerra Civil’ de Paco Martínez (2 de juny a les 19:30 hores).
També hi haurà visites guiades com ‘La ruta de la memòria’, a càrrec de l’arxiver municipal Sergio Rubio i prevista per al dia 16 d’abril a les 10:30 hores, el primer concurs de Dibuix ‘Record permanent’ destinat a l’alumnat d’ESO i Batxillerat, o l’obra de Teatre ‘Mauthausen, la voz de mi abuelo’ de la companyia Tragin Teatre, amb motiu del Dia de Record i Homenatge a les víctimes espanyoles de l’holocaust, i que tindrà lloc el 5 de maig a les 20 hores al CCX.
En el Dia Internacional en record a les Víctimes de l’Holocaust (27 de gener), també es realitzarà a les 18 hores a la Casa de Cultura un col·loqui amb la participació de l’alumnat i el professorat de l’IES Josep de Ribera i del Lluís Simarro que van assistir al viatge a Mauthaussen el passat any 2022, dins del projecte elaborat des del departament de Memòria Històrica. En l’acte es presentarà un vídeo amb totes les experiències durant el viatge.
Comenta i participa-hi