Entitats i partits polítics celebren la decisió de la Conselleria d’inadmetre la planta fotovoltaica de Polop Alt
Des de La Carrasca-Ecologistes en Acció, i Guanyar Alcoi han mostrat la seua disconformitat amb el projecte en el qual es pretenia col·locar aquestes plaques, afectant a més de 250 hectàrees

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica, i Transició Ecològica, ha anunciat que no admés a tràmit el projecte de planta solar fotovoltaica que Iberdrola pretenia construir en la partida alcoiana de Polop Alt. Des de La Carrasca-Ecologistes en Acció, i des de la plataforma municipalista, Guanyar Alcoi, han celebrat aquesta decisió. Segons han informat tant el grup ecologista, com Guanyar, la Conselleria ha argumentat que “no es compleixen els criteris d’ubicació establits pel govern valencià, ja que no es pot ocupar sòl urbanitzable protegit o afectat per figures de protecció mediambiental, i també els espais d’elevat valor natural amb independència del seu grau de protecció legal”.
Des de la Colla han valorat “molt positivament” la decisió, perquè “està reconeixent el que ja s’havia argumentat per part de les entitats que s’oposaven al projecte: que la partida de Polop Alt és un espai agroforestal amb una alta qualitat ambiental i paisatgística, que a més, es troba entre els parcs naturals de la Serra de Mariola, i del Carrascal de la Font Roja, i envoltada per la Zona d’Especial Protecció per a les Aus, i el Lloc d’Importància Comunitària de les Serres de Mariola i el Carrascal de la Font Roja, que formen part de la Xarxa europea Natura 2000”. A més, des de la Carrasca també han considerat que: “L’allau de projectes fotovoltaics que estan tramitant-se massivament arreu del territori respon en gran part a interessos especulatius de fons d’inversió i a les pressions de l’oligopoli elèctric, que pretén mantenir el control de la producció d’energia fotovoltaica”, i argumenten que: “Cal prioritzar la instal·lació en zones amb baixa sensibilitat ambiental, com ara, teulades i cobertes, zones industrials, abocadors, escombreres, mines abandonades, zones degradades al costat de infraestructures d’autovies, autopistes i vies fèrries, canals a l’aire lliure, o hivernacles ja consolidats”. Així i tot, la colla ecologista recomana disminuir “de manera urgent” el consum d’energia: “La transició que cal no és només un canvi de tecnologies, sinó que requereix transformacions més profundes cap a un model que siga socialment just i ecològicament sostenible”.
Pel que fa a Guanyar, han denunciat l’actitud del govern local, i Pablo González ha comentat que: “Els vam demanar que no es posaren de perfil com ja havien fet altres vegades, com per exemple amb Alcoinnova, i que es posicionaren fermament. Però, com ja ens tenen acostumats, els regidors del govern de Toni Francés no manifesten cap intent d’anar més enllà de les línies marcades pel cos tècnic, encara que aquestes línies siguen contràries als interessos de la ciutat i els seus habitants”. La plataforma municipalista s’alerta que “aquesta suposada inacció del govern del PSOE, i falta de posicionament públic que amagava realment era una connivència amb els interessos de l’empresa i la intenció del govern del PSOE de passar desapercebut en aquest assumpte amb interessos electoralistes”. González, respecte a aquest tema ha apuntat que: “públicament no es posicionaven, però, a la reunió celebrada amb l’empresa i el veïnat de la zona, els regidors del govern van defendre els beneficis econòmics que portaria a Alcoi la instal·lació de la planta fotovoltaica”. “Si l’única cosa que vol fer el govern de Toni Francés és esperar a veure què diuen els tècnics i acatar les seues decisions sense posicionar-se públicament, no entenem quin paper juguen i a quins interessos serveixen. No estem per a mantenir a mers figurants, necessitem actors reals que es mullen i treballen pel bé comú d’aquesta ciutat”, ha afegit el regidor de Guanyar.
Comenta i participa-hi