foradia elgrat

Per millorar la ciutat és imprescindible canviar les dinàmiques institucionals

Columna per Sergi Rodríguez, candidat a l’alcaldia per Guanyar Alcoi

És altament preocupant que el govern de la ciutat d’Alcoi pretenga fer-nos creure allò que tota la ciutadania sap que no és cert. És lícit que des de l’alcaldia es vulga ressaltar els aspectes positius de la seua gestió, que segur que n’han hagut, així com també és lícit que l’oposició ressalte els negatius, que són al meu parer els més. El que no és correcte és intentar amagar les realitats que dia a dia viu la ciutadania. Tots faríem be en tenir major cura per evitar les veritats a mitges que en definitiva no deixen de ser mentides, les demagògies i els discursos enganyosos en l’argumentació dels nostres parers. 

Així quan l’alcaldia i el seu equip mantenen que l’estat de la ciutat és força positiu gràcies a la seua gestió, i veus com de bruts estan els carrers, com deixats estan els espais públics, quantes famílies tenim en perill d’exclusió per manca de recursos, com ens cau el centre de manera imparable sense cap actuació al respecte, com els nostres joves emigren a altres ciutats millor dotades i amb millors condicions de treball i vida, com augmenten el nombre de veïns i veïnes majors que no tenen assegurada una atenció pública digna, com tenim les comunicacions, els centres d’atenció primària i la sanitat pública en el seu conjunt, com hem baixat en dinàmica cultural, en nombre d’habitants passant de ser la tercera ciutat a la quinta en la circumscripció d’Alacant; no pots per menys que pensar que l’alcaldia i el seu equip estan enganyats o pretenent enganyar-nos. Viure en una realitat fictícia paral·lela quan tens la responsabilitat de governar la ciutat és molt perillós perquè crea una situació de conformisme paralitzador molt negatiu per a la ciutat.  

Aquesta darrera dada de disminució poblacional és la que determina la salut de la ciutat. És la que ens indica que la ciutat ha perdut activitat, oportunitats de desenvolupament i atracció per a la gent que busca establir la seua vida en un entorn apropiat per a fer-ho, i a Alcoi no el troba. Que a l’any 2021 hem augmentat en 350 habitants respecte de l’any anterior és bona notícia, però cal assegurar-se que eixa tendència s’estabilitze al 2022 i successius, cosa encara per constatar. No es poden llançar les campanes al vol per a tant poca alegria, perquè el fet incontestable és que hem perdut durant dècades població a la nostra ciutat i ens hem situat per darrere d’altres ciutats que sí han augmentat pes poblacional.

Però també seria enganyar-nos no tindre en compte que la crisi industrial que han viscut totes les ciutats que com la nostra s’han fet i desenvolupat  gràcies a la revolució industrial, han patit les mateixes o semblants conseqüències pels canvis que la posterior etapa productiva, tecnològica i econòmica ha desplegat. La crisi post industrial manufacturera l’hem patida més que altres ciutats amb major diversitat d’activitat econòmica. El retret que s’ha de fer és que els governs de la ciutat, tant del PP com del PSOE, no han dedicat tots els màxims esforços en repensar la ciutat per activar-la econòmicament situant-la davant les noves necessitats.

Qualsevol crisi obri noves oportunitats. Allò important és aprofitar-les, cosa que sincerament pense que malauradament no ha sabut fer l’actual govern local.  Ara hem de saber situar a Alcoi com a motor d’activitat per fer efectiva la transició ecològica. Una acció contundent per a que el creixement de la nostra ciutat estiga basat en noves formes de produir respectuoses amb el nostre medi natural, la qual cosa és incompatible amb la creació de macroplantes de plaques solars en espais d’alt valor ecològic o d’ubicacions de polígons industrials en zones que posen en perill els nostres aqüífers. Aquest és un repte que aportarà activitat econòmica, empreses dedicades a aquest objectiu, creativitat i cultura del treball. També ho és la necessitat d’augmentar la ma d’obra per a la neteja, vigilància i cura del nostre entorn, dels parcs i el conjunt d’espais públics. També la cura i protecció a la nostra gent major que cada cop és més nombrosa, requereixen més llocs de treballs dedicats a la seua atenció. La protecció del nostre medi ambient i l’atenció als i les dependents són dues fons d’activitat econòmica que hem de prioritzar des de la institució local.

Objectius tant necessaris requereixen d’acords i consensos, entre totes les forces polítiques i socials de la ciutat. La veu de la Universitat, dels sindicats i l’empresariat ha  de ser determinant per a una acció de reactivació econòmica coordinada per part de l’Ajuntament si volem que aquesta siga real i encertada.

Font: Sergi Rodríguez Castelló. Coordinador d’EUPV de l’Alcoià-Comtat / Candidat a l’alcaldia per Guanyar Alcoi./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *