foradia cdturisme

Àlex Cerradelo: “Som capaços de treballar i anar tots junts cap a polítiques d’esquerres”

Compromís Alcoi presenta una candidatura encapçalada per Àlex Cerradelo. Ell que és secretari comarcal de la formació, ara ha volgut treballar en primera línia per la seua ciutat i ens explica quins són els projectes del programa electoral de la formació valencianista

 • Has estat com a secretari de Compromís en l’Ajuntament d’Alcoi i també en àmbit comarcal, i ara, fas un pas més en la teua carrera política presentar-te a l’alcaldia. Què t’ha fet fer aquest pas?

Realment la motivació final és millorar la ciutat des d’una òptica d’esquerres, des d’una òptica valencianista, i una manera de fer les coses diferents de com s’està fent actualment. En el seu moment teníem un candidat que va decidir no tornar a presentar-se, i em van demanar a mi des del col·lectiu que encapçalara aquesta llista, i al final soc una persona de consens que aconseguia recollir diferents sensibilitats, i vaig tirar endavant.

 • Com és la gent que va amb tu a la llista electoral?

Hem volgut fer un equip de persones que la majoria estan en el nostre partit des de fa molts de temps. Són persones que coneixen diferents aspectes de la ciutat, i hem intentat abastar tots els aspectes possibles de l’opció de govern, i són persones que coneixen el nostre partit, les nostres idees, i que saben quina és la manera que té Compromís d’encaminar i solucionar els problemes.

 • Quines són les propostes que Compromís considera més necessàries per a la ciutat d’Alcoi?

Pensem que com a propostes principals poden ser millorar l’atenció psicològica. Ja existeix un servei municipal d’atenció psicològica i volem ampliar-lo i millorar-lo. Actualment, sols pot anar la gent jove, i volem que puga anar gent amb pocs recursos. Un altre dels problemes que té la ciutat, són els trastorns alimentaris. Hi ha altres localitats que tenen unitats per a aquests trastorns. Sabem que depén de la Conselleria de Sanitat, però sabem que des de l’Ajuntament es pot demanar que s’implante en la ciutat.

Pel que fa a la Transició Ecològica pensem que s’està fent molt poc a l’hora de millorar la ciutat i d’encaminar-la a una ciutat verda. Estan fent-se les coses de forma obligada i considerem que s’han de millorar accions com els panells solars, que s’està fent lo just, i considerem que han d’arribar a tots els habitatges. També s’ha de millorar el transport públic per tal d’evitar que la gent gaste el cotxe. Fins ara l’únic que s’ha fet és tallar carrers, i això és desviar el trànsit per un altre carrer, però les emissions de CO₂ no baixen. Hem d’aconseguir que l’autobús siga més accessible a tota classe de persona, que arribe a tots els llocs, i que siga útil. Per altra banda, parlant de connexions, la ciutat requereix un transport bo també amb la comarca i les grans ciutats, Alacant i València. Actualment no és còmode ni adequat. En el tren les freqüències s’han reduït, la línia està en unes condicions pèssimes encara que s’ha dit que va a fer-se una inversió, però, portem vora 30 anys amb eixes inversions als Pressupostos Generals de l’Estat i no arriben mai, encara que sí que pareix que aquesta vegada la inversió creix prou, i ja estan les contractacions de les obres. En definitiva, no volem sols que la línia Alcoi-València siga ràpida, sinó que aquesta línia tinga futur posant en l’ull de la política estatal i autonòmica eixe allargament de la línia cap al sud, que el que faria seria millorar les connexions cap al sud. Volem que es comence a fer eixe estudi. Al final si no demanem no ficarem en el mapa eixos grans projectes que són a mitjà termini, però hem de començar a demanar-ho. No existeix eixa demanda per part de l’Ajuntament, estem parlant des de fa 30 anys de la millora de la línia a València, però de la mateixa manera hem de demanar la connexió al sud, perquè seria molt més ràpid anar per l’interior que per la costa.

 • Altres propostes que poden definir el programa de Compromís quines podrien ser?

La de l’Espai Petit, que és un espai on volem donar-li veu a eixe tipus de cultura que no és la dels museus tradicionals. Alcoi és una ciutat que està ben dotada en museus clàssics, d’art, l’arqueològic (encara que s’hauria de fer una ampliació), o s’obriran més museus, però estem parlant sempre d’una forma clàssica de la cultura, que està molt bé i és necessària, però hem de parlar de les noves formes de cultura, noves expressions artístiques que no són les convencionals i que requereixen un espai de creació, com de mostrar-se, i si és possible, rendibilitzar les obres en espais de venda, o en aquest Espai Petit, que és una antiga fàbrica que ja en els pressupostos participatius de fa dos anys vam pactar amb l’Ajuntament que es faria una partida per a adquirir aquestes antigues fàbriques, i no es va fer. El que proposem és que les persones que estiguen dins d’aquest espai l’autogestionen i que tinga molts vessants, com hotel d’associacions, zona de creativitat artística, i una altra per a la creativitat musical. Aquestes tres zones estarien interrelacionades perquè s’hauria de gestionar conjuntament i el que volem és que es faça una sinergia entre les associacions, artistes, músics. Seria un espai multidisciplinari per a poder fer que la vida associativa i artística de la ciutat tinga cabuda i puguen relacionar-se entre ells.

També considerem que l’espai de Rodes, el projecte que proposa l’Ajuntament pensem que no generarà economia, i nosaltres pensem un altre projecte amb la col·laboració public-privada, per a donar cabuda no sols a les empreses de la ciutat, sinó també de la comarca. 

 • Parlant de problemes, un d’ells és la fragmentació de l’esquerra. Com vos afecta això?

Evidentment, la divisió el que fa és disgregar el vot i fa que es perda certa quantitat de vots, però estem parlant que en el País Valencià portem dos legislatures governant amb diferents partits, és a dir, que no és necessari anar junts per a governar, podem fer-ho perfectament sense ser del mateix partit, i s’ha demostrat amb els Governs del Botànic, que ja portem dos legislatures. El que hem de fer és treballar junts. Ací en Alcoi, a partir del dia 29 el que hem de fer és asseure’s els partits d’esquerres, veure els resultats que hem tingut, i com hem de treballar, siga com siga el resultat, per a mostrar a la ciutadania que som capaços de treballar i anar tots junts cap a polítiques d’esquerres.

 • I quin és el punt diferenciador entre Compromís i la resta de l’esquerra?

Compromís és un partit valencianista, a nosaltres no ens mana ningú des de Madrid, ni rebem pressions des de Madrid a l’hora de fer polítiques. Les nostres polítiques es decideixen a Alcoi, i algunes a València, les que tenen a veure en la gestió de la Generalitat. Crec que eixa és la principal diferència amb altres partits. Som valencians, volem que el nostre territori avance des de la cultura valenciana, la nostra llengua, i la nostra idiosincràsia, i el que no volem és que ens manen des de Madrid. Sense anar més lluny, nosaltres tenim un diputat al Congrés, i eixe diputat ha aconseguit moltes coses per a Alcoi, hem aconseguit el tema de la millora de la línia del tren entre altres coses. Baldoví ha estat “pico i pala”, i, en canvi, tenim diputats d’altres partits del País Valencià que no han obert la boca en aquest tema.

 • Aleshores, fent un breu resum, per què s’ha de tenir en compte a Compromís a les pròximes eleccions?

Al final som un equip de persones que s’estima Alcoi, i que hem demostrat en aquestes dos legislatures que hem estat al grup municipal amb accions a l’Ajuntament, que la nostra idea és governar per als alcoians i alcoianes, des d’una òptica valencianista, feminista, diversos, i que tenim una altra manera de veure la política i de fer política per a les persones.

Qüestionari personal 

 • Pel·lícula favorita: La La Land
 • Un llibre que estigues llegint, o l’últim: ‘Vi i veritat’ de Natàlia Gisbert
 • Grup o cantant favorit: La veritat és que soc prou “paxanguero”. Últimament, estic escoltant molt a Miley Cyrus, i m’agrada molt de Tesa ‘Amor a la valenciana’.
 • Un referent polític: Joan Baldoví.
 • Primer Treball: Vaig estar en una fàbrica de llepolies d’ací d’Alcoi en la cadena de muntatge.
 • Una cosa que faces bé: Sé cuinar molt bé.
 • I una mal: A vegades soc un poc dramàtic perquè vull tenir tot sota control. Estic intentant millorar en eixe tema, però hi ha vegades que em pose en “modo dramas” i em costa molt.
 • Una mania: M’agrada que estiguen totes les portes i els caixons tancats.
 • Un desig: Evidentment que a partir del 28 de maig puguem estar governant la ciutat i que tinga un govern d’esquerres, i aturar totalment aquest suposat creixement de la dreta i l’extrema dreta a la nostra ciutat.
Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *