foradia subscriutegrat

Sisena edició del Cicle Anual per a la recuperació de la Memòria Històrica a Oliva

El lema que s'ha escollit per a aquesta edició ha sigut 'La memòria de les dones', i, per tant, es parlarà del paper de les dones i les seues famílies, represaliades i víctimes de la guerra civil i posterior dictadura

L’Ajuntament d’Oliva ha presentat la sisena edició del Cicle Anual per a la Recuperació de la Memòria Històrica. El programa d’activitats començarà el dia 25 de març, i durarà fins al 22 d’abril. El lema escollit per a enguany ha sigut ‘La memòria de les dones’, i segons ha explicat Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, “aquest cicle respon a la necessitat política i social de posar en marxa, des de les institucions, accions vinculades amb la memòria històrica del nostre poble i oferir l’oportunitat a tots els veïns i veïnes de compartir les seues vivències i conéixer d’altres ben properes. El nostre objectiu és recuperar una mirada compartida sobre la nostra història, generar una consciència històrica en conjunt i enfortir els fonaments d’una societat democràtica perquè les generacions més joves no cometen els mateixos errors del passat”.

Enguany es parlarà sobre la memòria de les dones represaliades i que van ser víctimes a la Guerra Civil, i la posterior repressió i la dictadura franquista: “Volem donar veu i reconéixer la lluita de totes les dones i les seues famílies per la democràcia, tradicionalment invisibilitzada, i donar a conéixer les tortures i càstigs que aquestes havien patit per la seua condició de dones no alineades amb el règim franquista”, ha indicat l’edil.

Teresa Llopis, presidenta de l’Associació de Famílies Represaliades pel Franquisme d’Oliva (ARFO), ha reivindicat la necessitat d’aquestes jornades: “Les nostres àvies foren dones humiliades fins a la bogeria. És el nostre desig recordar-les tal com eren, unes dones valentes que defenien amb orgull els seus principis. Totes elles mares que van educar als seus fills i filles en valors com la llibertat, la igualtat, la solidaritat i el pluralisme”.

“Enguany hem volgut centrar la mirada en les dones represaliades, en els seus testimonis i les dels seus familiars, visibilitzar i contextualitzar el seu patiment que ha passat de generació en generació marcant les seues vides. Des de l’Ajuntament d’Oliva tenim un ferm compromís amb aquestes famílies i un deute polític i moral de reconéixer la seua lluita contra el feixisme, de fer valdre les seues vivències i sacrificis i denunciar allò que no permetrem que torne a ocórrer”, ha afegit Yolanda Balaguer, alcaldessa d’Oliva.

Les activitats d’aquesta sisena edició de cicles destaquen per la seua varietat. Per exemple, podem trobar teatre, una ruta guiada, llibres especials a les biblioteques, exposicions, o actes commemoratius.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *