foradia mediambient

El dia del cel blau

Mirada al Món per Ester Jordà

Una conversació amb el meu fill el passat 25 de desembre dia de Nadal a Alcoi.

  • Mama, mira quin cel més blau
  • Cert, fill meu
  • Mama, és que no hi ha ni un núvol
  • Si, ni un
  • Mama, perquè no veiem mai cels tan blaus com hui?
  • Hi ha molts dies amb el cel blau
  • Si mama, però sempre hi ha núvols, més que siguen eixos finets.

Definició de chemtrail i contrail segons Wikipèdia: 

‘Contrail’ – “Estels de vapor o condensació. Són ratlles de vapor d’aigua condensada creades en l’aire per un avió o coet a gran altura. La combustió de combustibles fòssils produeix diòxid de carboni i vapor d’aigua. A grans altituds, l’aire és molt fred per la qual cosa l’aire calent i humit del motor es mescla amb l’aire més fred, fent que el vapor d’aigua es condense en gotetes o cristalls de gel que formen núvols visibles.” 

‘Chemtrail’ – “Estels de condensació acompanyats de productes químics o biològics amb uns clars fins de control.” Allò que no es posen d’acord les teories de la conspiració és si es tracta de una geoenginyeria per canviar el clima o per estendre malalties.

Conversació amb un amic que treballa a l’aeroport el 27 de desembre a Elx:

  • I tu que opines dels chemtrails? Com podien dissimular-ho entre vols comercials?
  • No sabria dir-te, als aeroports tot està molt controlat, cada entrada i eixida, com no siguen els anomenats ‘vols fantasma’. Són avions que ixen dels aeroports buits. Esta pràctica té a vore amb les normatives que regulen el mercat de l’aviació comercial i el repartiment dels ‘slots’, les franges horàries que cada aerolínia té assignades per a operar. Estos ‘slots’ es mantenen com un de dret d’ús però per això cada empresa ha de cerciorar-se que almenys el 80% dels seus avions volen, si no, poden perdre els seus itineraris de vol. Això no és teoria conspiranoica però si és una contaminació innecessària del cel i un ús de combustible que cada vegada és més escàs.

La teoria dels ‘chemtrails’ ha segut desmentida centenars de vegades però el que és ben cert és que un xiquet, com el meu fill, està tant acostumat a ells que no recorda cels blaus sense núvols. I si alguna vegada et dediques a mirar des de dalt d’una muntanya el cel voràs que hi ha voltes que l’avió que deixa eixos estels és el mateix fent una quadrícula. ¿Perquè? Ni idea. Siga el que siga, i siguen els qui siguen tenim una cosa clara: el dia de Nadal no treballen.

Font: Ester Jordà./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *