foradia subscriutegrat

Metavers: una ullada al futur

Mirada al món per Ester Jordà

Encara que alguna vegada he escoltat la paraula ‘metavers’ la veritat és que mai ha sigut tan assíduament com ara. Però… què és el metavers? Segons Wikipedia “els metavers són entorns on els humans interactuen i intercanvien experiències virtuals mitjançant ús d’avatars, a través d’un suport lògic en un ciberespai, el qual actua com una metàfora del món real, però sense tindre necessàriament les seues limitacions”. O siga un metavers és un univers que fusiona la realitat física amb la realitat virtual. Es troba basat en la convergència de tecnologies que permeten interaccions multisensorials en entorns virtuals, objectes digitals i persones (realitat virtual i realitat augmentada). 

Alguns exemples són les plataformes Second life (més paregut a un videojoc de jugador multilínia on tries el teu avatar i interacciones amb altres usuaris) o Decentraland (plataforma de realitat virtual 3D que consisteix en 90601 parcel·les de terra que es poden comprar per mitjà de criptomonedas) Aquesta última plataforma no és per a prendre-se-la de broma, l’any passat la prestigiosa casa de subhastes Sotheby’s va crear una replíca digital de la seua seu dins d’eixa plataforma virtual i la inversora immobiliària de Nova York Republic Realm va gastar quasi 1 milió de dòlars comprant 259 parcel·les de Decentraland les quals estaven planejades per a convertir-se en un districte de compres virtual anomenat Metajuku. De fet, fins i tot, se celebren ja festivals musicals dins d’estos metavers.

Perquè no ens equivoquem, no estem parlant com fins a hora d’unes ulleres virtuals 3D i un comandament a distància. El metavers va molt més enllà, inclou tecnologies que ens poden fer sentir el que vivim en aquell món alternatiu. Si el lector o lectora ha vist la pel·lícula de Steven Spielberg ‘Ready Player One’ sap al que em referisc. Significa poder viure en el món real en una miserable barraca però ésser un rei en el metavers. Significa només parar per a menjar i descansar i basar tota la teua vida dins d’aqueix metavers. Facebook (pertanyent a la megaempresa Meta) està gastant bilions de dòlars en la seua plataforma de metavers que promet ser interoperable amb les seues xarxes socials i, per descomptat, oferir negoci rendible i que la gent puga obrir els seus negocis dins d’aqueix espai previ pagament. A més, per cada complement que puguem necessitar com canviar la roba al nostre avatar o tallar-li el monyo… hauràs de pagar.

Així que en poc temps podem passar a dir ‘el meu fill treballa en El Corte Inglés’ i que et pregunten ‘el d’Alacant o el del metavers?’.

Després tens als escèptics, que amb tot el que està passant, i amb la crisi energètica produïda per escassetat de recursos naturals et diuen ‘i si et quedes sense llum… on càrregues les bateries d’eixa nova tecnologia?’. I, clar, mires al teu voltant la situación actual i els dones la raó.

Font: Ester Jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *