foradia subscriutegrat

Alumnes de l’IES Pare Arques visiten els camps nazis de l’oest d’Àustria

L'Ajuntament de Cocentaina va presentar la candidatura de l'IES Pare Arques per a participar en el viatge i estada d'estudiants en Mauthausen-Gusen 2023 que convoca la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i l'associació Amical de Mauthausen i altres camps

Tres alumnes de l’IES Pare Arques de Cocentaina, acompanyats per un professor del departament de Geografia i Història, han pogut viure l’experiència de visitar els camps nazis de l’oest d’Àustria. El consistori contestà va presentar al centre de secundària per a participar en aquest viatge d’estudiants en Mauthausen-Gusen 2023 que convoca la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i l’associació Amical de Mauthausen i altres camps, dins del programa ‘Memòria: convivència democràtica’.

El Pare Arques va ser un dels centres seleccionats juntament amb altres de Dénia, Vinaròs, Sogorb, Oliva, Requena i Sagunt. Tots ells han fet visites a camps i han participat en homenatges a les víctimes. A més a més, també van poder conéixer la història d’alguns dels deportats espanyols a aquests camps, que van ser milers de republicans que després de la Guerra Civil es van trobar amb aquest infern, com va ser el cas de Blas Benilloba, un veí de Cocentaina, que va estar a Mauthausen fins que va ser alliberat el 5 de maig de 1945.

Un dels moments més emotius d’aquest viatge va ser la visita al cementeri d’Steyr, lloc on es van descobrir les cendres de molts valencians morts als camps de Gusen. I destaca la baixada i pujada per l’escala de la mort, una escalinata de 180 graons de pedra, amb un fort desnivell utilitzada per esgotar als deportats fent que pujaren carregats de grans blocs de granit estrets de la pedrera del camp.

Els dies 5 i 6 de maig es van fer els actes d’homenatge que cada any es fan a les persones mortes als camps de Mauthausen, Gusen, Ebensee, entre altres, i allí, els estudiants Valencians van poder veure com gent de tot el món es reuneix per recordar la memòria d’aquelles persones que lluitaren i patiren el nazisme.

Des de l’IES Pare Arques asseguren que: “Per a tots nosaltres ha estat una enorme sort poder participar en aquest programa que vol apropar a les generacions més joves a la memòria democràtica, i consciència de la importància del respecte als drets humans”.

Font: Redacció./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *