foradia subscriutegrat

Toni Francés: “Els projectes que anem a fer en la pròxima legislatura són projectes aprovats”

L’actual alcalde d’Alcoi vol que la ciutadania continue confiant en el govern socialista, i per això, Francés explica en que consisteix el seu projecte de transformació de la ciutat i que volen fer durant els pròxims quatre anys

 • Et tornes a presentar a l’alcaldia i si tornes a guanyar seria ja la quarta legislatura. Què és el que t’ha motivat a continuar treballant per Alcoi?

Alcoi està en un moment apassionant, i tenim un repte per als quatre anys vinents extraordinari. En aquesta legislatura hem pogut avançar molt, som una ciutat que ha pogut progressar i eixe progrés ha arribat a tots. S’han reduït les desigualtats a Alcoi, la desocupació. S’ha incrementat el benestar de la ciutat i hem estat treballant en un projecte de futur de transformació i modernització d’Alcoi, que en aquesta legislatura no hem avançat tot el que ens haguera agradat, a conseqüència de la pandèmia, és a dir, la crisi creada per la Covid, i també, per la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna. Però també és cert que en aquesta legislatura hem fet els deures, i hem aprofitat l’oportunitat històrica que tenim les localitats amb els Fons Europeus, i això ens permet que els pròxims quatre anys siga la legislatura amb major inversió en la història d’Alcoi i això requereix donar continuïtat al projecte que estem desenvolupant en Alcoi de transformació i modernització. Fa falta l’experiència i la capacitat per a gestionar eixos Fons Europeus i altres que tenim, i un equip que du endavant eixe repte que tenim, i crec que el projecte d’Alcoi, m’il·lusiona, em fascina, i ara és el moment de la il·lusió i del treball.

 • Has parlat de l’equip, i per a aquestes eleccions s’han canviat alguns dels membres que t’acompanyarien en un govern. Com són aquestes noves incorporacions?

Sempre, des de l’inici, en cada legislatura hem combinant eixa part de continuïtat i d’experiència en el govern, amb la incorporació necessària de gent nova que aporte diferents visions dels socialistes d’Alcoi. I la veritat és que estic molt satisfet en aquesta legislatura, com en les anteriors, per incorporar a gent amb una gran trajectòria personal i professional, gent molt implicada en la societat alcoiana, com pot ser una persona tan reconeguda com Ignacio Trelis amb la seua trajectòria artística, o Diana Cortés, que ha sigut capaç des de l’Escola d’Art crear un projecte tan xulo i tan dinamitzador de la nostra cultura i la nostra economia com és Animalcoi. O Nando Moncho que també està molt implicat en la cultura i en la festa.

 • Als últims anys s’ha estat treballant en grans projectes com la conversió en zona de vianants, l’Smart City, l’Illa de Rodes… En eixos es continuarà treballant, així que, quines són les novetats que es proposen al programa electoral del PSOE?

Som moltíssimes les novetats, i la veritat és que l’avantatge que tenim nosaltres com a partit és que podem dir que els projectes que anem a fer en la pròxima legislatura són projectes que ja estan aprovats i que ja tenen finançament per a poder dur-los a terme. Per tant, no són promeses, són realitats de què és el que volem i que és el que anem a fer si evidentment tenim la confiança de la ciutadania el dia 28 de maig.

Hi ha projectes com el centre d’interpretació de la indústria del Molinar, o projectes com la renaturalització d’Alcoi per a introduir la natura a la ciutat, que a banda de combatre el canvi climàtic i reduir les emissions de CO₂ també va ajudar-nos a combatre una cosa que estem patint ja, que són les altes temperatures. La millor manera de reduir-les i, per tant, que la ciutat siga més confortable i habitable és que hi haja vegetació, natura, que és el que ens aporta humitat, el que redueix la temperatura urbana, i per tant el que ens permetrà viure en millors condicions els pròxims anys perquè sabem que el canvi climàtic i aquesta calor que estem patint en el mes de maig ha vingut per a quedar-se, i això no va a remetre.

A banda hi ha altres projectes com la pinacoteca municipal, un museu de la pintura alcoiana tan important per a nosaltres, per a la nostra història i per a la nostra cultura, i que va a ser un atractiu turístic de primera magnitud, com el museu de Camilo Sesto; fer infraestructures, per fi després de dècades de reivindicació, es modernitzarà el tren Alcoi-Xàtiva; l’ampliació de l’Hospital, o del Centre de Salut La Bassa, volem ampliar el sòl industrial de la nostra ciutat… Són tants els projectes que tenim per a Alcoi, i sobretot, que són certeses, no són promeses. Són realitats que podrem fer els pròxims quatre anys.

 • A vegades fer grans projectes abans d’eleccions pot crear un poc de polèmica. Està passant ara mateix amb el carril bici. Creus que pot afectar a les urnes?

Sempre que governes i que prens decisions tot té un efecte, i hi ha gent que comparteix i entén que apostar pel carril bici és apostar pel futur, per la mobilitat, per la seguretat, i per una ciutat molt més sostenible, però, hi ha gent que legítimament no està d’acord. Fa tres anys també hi havia gent que no estava d’acord amb la conversió en zona de vianants i va haver-hi una resposta molt important, i eixa resposta hui dia s’ha reduït i ja més gent entén que una ciutat moderna, una ciutat europea, i una ciutat com Alcoi no pot no tindre zones peatonals, com no pot no tindre carril bici.

Al final quan una persona governa des de les conviccions i des dels valors, i si pensa que fa el millor per al seu poble, assumeix les crítiques i que hi haurà gent que pot no compartir eixe projecte, i pot fer que voten altres partits. Però, el que si que no faré mai és deixar de fer coses que crec que són bones per a Alcoi perquè va tindre un cost electoral. Nosaltres el que volem és anar modernitzant la ciutat, i convéncer a la gent de què eixe és el camí perquè no n’hi ha un altre. Els partits que critiquen els carrils bici, quina solució de mobilitat volen donar per al futur d’Alcoi? Quina és la seua alternativa? Quedar-nos com estem? Continuar igual? No reduir el trànsit? No reduir la contaminació? He sentit moltes crítiques, sobretot del PP, perquè l’única campanya que està fent és el carril bici, però, ell que faria? El que deia de passar el carril bici pel carrer Cid compartit amb vehicles? Això és el que volem per a la gent que utilitze el patinet o la bici? Que tinga eixa inseguretat i eixe risc de compartir el carril amb camions, autobusos i vehicles? El que volem és una ciutat segura, i on de veritat es puga apostar per la nova mobilitat, que ja és una nova realitat.

 • Per a acabar, per què la gent hauria de tornar a confiar en el govern socialista?

Sobretot perquè som l’únic partit que ha demostrat que té un projecte de futur per a Alcoi. Tenim un projecte de futur de transformació i modernització que està donant resultats i que ha millorat molt durant aquests 12 anys la ciutat d’Alcoi, i en eixos 12 anys hui ens tornem a presentar dient que els projectes de futur que tenim són apassionants, són els que Alcoi necessita, i que són projectes que com s’ha demostrat estan reconeguts i avalats per Europa, pel govern d’Espanya i per la Generalitat Valenciana. Que hem sabut gestionar i aconseguir els recursos necessaris per a fer grans projectes.

El Partit Socialista d’Alcoi ha recuperat el lideratge en les polítiques públiques, socials, la política econòmica, en la innovació. El lideratge també en projectes importants com és la nova mobilitat, o com és la transformació de la ciutat. I eixe lideratge l’hem de mantenir i potenciar encara més. I en el projecte dels socialistes és el que oferim. Alcoi sempre ho ha tingut i ho va perdre amb el PP i gràcies a aquest govern l’hem recuperat i és un projecte sobretot que és per a tots els alcoians i les alcoianes.

Qüestionari personal 

 • Pel·lícula favorita: Són moltes, però segurament ‘Casablanca’.
 • L’últim llibre que t’has llegit: ‘Primavera con una esquina rota’.
 • Grup o cantant: Joaquín Sabina.
 • Referent polític: Zapatero.
 • Primer treball: Vaig estar un estiu treballant com a cambrer, però el meu primer treball va ser com a formador.
 • Una cosa que faces bé: cuinar.
 • I mal: ballar, cantar… entre altres coses.
 • Una mania: Abans de gitar-me he de deixar tot en casa arreplegat. Que estiga tot cap per mà em posa nerviós. 
 • Un desig: Que Alcoi continue avançant i progressant. 
Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *