foradia pressupostparticipatiualcoi

Alcoi torna al reviure el seu passat modernista

Encara que la setmana gran se celebrarà entre els dies 18 i 24 de setembre, la programació s'iniciarà el dilluns 11 de setembre, demostrant la gran implicació de les diferents entitats i associacions de la ciutat en aquest esdeveniment ja totalment consolidat a Alcoi

La Fira Modernista d’Alcoi arriba a la seua sisena edició i no fa falta dir que aquest ja és un esdeveniment que està totalment consolidat a la ciutat. Any rere any augmenta la participació de la ciutadania, i són cada vegada més les persones que ixen al carrer per a gaudir d’aquest viatge al passat, i a més a més, associacions i entitats de la localitat també s’animen a participar i a preparar una àmplia programació perquè tot el món puga gaudir i aprendre d’aquesta part de la nostra història.

Encara que oficialment la Fira Modernista se celebrarà entre els dies 18 i 24 de setembre, ja durant la setmana de l’11 de setembre es duran a terme diferents activitats. Aquesta agenda cultural l’encetarà la projecció de la pel·lícula d’Armand Guerra sobre els Moros i Cristians, feta fa 100 anys, i que va ser la primera en mostrar la nostra festa. Aquesta activitat és organitzada per l’Associació de Sant Jordi, i tindrà lloc a les 19h a l’Àgora. L’endemà serà el torn de la conferència ‘L’Alcoi perdut i les postals d’Andrés Fabert, a càrrec d’Àlvaro Verdú i organitzat pel CAEHA. També es durà a terme a l’Àgora a les 19:30h. Continuant amb les conferències, el dimecres 13 de setembre, al mateix lloc i a la mateixa hora, Rafael Hernández i Pedro J. Parra, parlaran sobre ‘L’oci en l’Alcoi modernista’. La seu de la Fundación Mutua Levante acollirà en la vesprada del 14 de setembre la presentació del número 10 de la revista ‘Arte, Humanidades y Cultura’, de la mà del grup de recreació Alcoi Modernista. Per a finalitzar amb la programació d’aquesta setmana, el divendres 15 les dones seran les protagonistes de la conferència ‘La dona treballadora a principis del segle XX’ oferida per Paz Caparrós Reig i organitzada pel CAEHA, a les 19:30h a l’Àgora.

El dia 18 de setembre s’iniciarà ja la setmana oficial d’aquesta sisena edició de la Fira Modernista que està dedicada a la figura de la metgessa alcoiana Virginia Soler Alberola. A partir d’aquest dia els comerços d’Alcoi s’ambientaran en aquesta època. En la vesprada d’aquest dilluns, a les 19h, es descobrirà el cartell anunciador a la façana de l’Ajuntament, i seguidament, a les 19:30h, s’inaugurarà l’exposició sobre la protagonista d’aquesta Fira. La mostra estarà comissariada per Àngel Beneito i Joan Lloret, i es podrà veure a l’Antiga Escola Industrial durant tots els dies que dure aquesta edició de Fira. El dimarts 19, la conferència ‘Les ciències mèdiques al període modernista’, ocuparà l’agenda d’aquest dia a l’Antiga Escola Industrial. Per al dimecres 20 de setembre es farà el tradicional taller solidari de barrets i tocats modernistes, organitzat per Acovifa i per l’Associació Espanyola contra el Càncer. Per a poder acudir a aquesta activitat que es durà a terme a l’Àgora de 17:30 a 20h, s’haurà de fer inscripció (obertes des del 4 de setembre) al telèfon 965516024. A banda, aquest dia també es farà la Gala Espectacle de Dansa i Modernisme de la mà dels ballarins i ballarines del Conservatori Elemental de Dansa d’Alcoi al Teatre Calderón, a les 19:30h. Les entrades podran adquirir-se a la web de ticket alcoi. A més a més, el CADA acollirà la conferència ‘La publicitat i la seua influència en les dones durant l’etapa modernista’; o el cineclub modernista a la seu de la Fundación Mutua Levante, on es projectarà la cinta ‘La Quimera del Oro’, una pel·lícula muda de 1925. El dijous es farà la representació de ‘Tito Titot’, una adaptació teatral d’un conte nadalenc ambientat en Alcoi a principis de 1900 que portarà a l’escenari de la Casa de la Cultura, la companyia de teatre Identitas. Es duran a terme dos sessions, una a les 17:30 i l’altra a les 19:30h. Aquest dia, també es tornarà a fer una sessió de cineclub modernista a la Fundación Mutua Levante. En aquesta ocasió es podrà veure la pel·lícula de 2011 ‘The Artist’.

A partir del dia 22 de setembre serà quan s’inicien les activitats que tradicionalment acudeix més gent. A banda de fer dos noves representacions de ‘Tito Titot’, a les 19:30h es farà el Pregó, de la mà de la periodista Amàlia Garrigós, on estarà present tota la corporació municipal, i on actuarà el Grup de Danses Carrascal. A continuació començarà la cercavila des de la plaça d’Espanya fins a la plaça Ferràndiz i Carbonell, amb l’acompanyament de diferents agrupacions musicals. Una vegada arriben tots els participants serà el torn de fer balls modernistes, de la mà de l’alumnat de les Aules de la Tercera Edat i Danzas Al-Azraq, amb la col·laboració de l’EPSA, i on podrà participar tot el públic.

L’endemà la programació començarà al matí, amb la recreació del mercat a la plaça d’Espanya, amb actuacions musicals, i amb la recreació d’oficis d’aquesta època. En aquesta recreació participaran l’Associació Alcoi Modernista. El Grup de Danses Sant Jordi, la Societat El Trabajo, i el ballet de Virginia Bolufer, amb l’assessorament. A més a més, durant tot el dia les ballarines i ballarins del Conservatori Elemental de Dansa Alcoi, actuarà a l’edifici del conservatori, i es podrà anar a veure l’exposició a l’Antiga Escola Industrial dedicada a Virginia Soler Alberola. A banda, a les 10:30h, es farà la inauguració oficial de la Fira Modernista d’Alcoi. Les entitats durant aquesta jornada aniran oferint activitats perquè no hi haja ni un minut sense coses per fer. Entre elles estaran les activitats per a commemorar el 150 aniversari de la Creu Roja, el ball d’infermeres, els tallers del Muboma, jocs populars, la tradicional manifestació popular, l’actuació del cor de veus d’Avanzar, el pícnic modernista, actuacions de la mà del Grup de Danses Sant Jordi o del Tesalín. Per a tancar la programació d’aquest dissabte 23 de setembre, serà el torn d’un dels plats forts d’aquesta sisena edició de la Fira Modernista amb l’espectacle ‘Una velada en el salón Veneciano’, que es farà al Teatre Calderón i on participaran el grup Bolos Teatre, Moisés Olcina, amb composicions d’Àngel Lluis Ferrando, guió de Jordi Peidro i Pepa Pujades, i amb la col·laboració especial de la ballarina alcoiana Sol Picó.

La Fira Modernista finalitzarà amb la xocolatada benèfica organitzada per l’Associació Cultural Samarita a la plaça Ramón y Cajal, més actuacions de les ballarines i ballarins del Conservatori Elemental de Dansa al seu edifici, activitats per a xiquets i xiquetes, una mostra de dolçaines i tabals, la tradicional visita tematitzada al Cementeri d’Alcoi, una nova representació de ‘Tito Titot’, balls modernistes, una recreació d’un duel de pistoles, i la presentació teatralitzada del llibre de l’alcoià Emili Agulló, ‘La Cámara Secreta’.

A banda de totes aquestes activitats, els escolars també tindran una programació especial, ja que des del mes de maig l’alumnat de 4t de Primària va estar treballant amb el projecte ‘La maleta viajera’, on van conéixer més sobre la figura de Virginia Soler Alberola. Ara, durant la setmana modernista es faran diferents rutes pels carrers del centre d’Alcoi.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *