foradia subscriutegrat

Tres grans protagonistes per als Palmells

Pep Linares, històric sindicalista i fundador de l’Associació d’Amistad amb Cuba d’Alcoi, el Col·lectiu 8 de Març, i el cantaor xativí Pep Gimeno 'Botifarra' han sigut els guardonats en aquesta quarta edició. Tots ells han mostrat el seu agraïment pel premi que reconeix la seua tasca en la defensa dels drets socials i la cultura valenciana

En la vesprada del 29 de setembre, El Grat va estar celebrant la quarta edició dels Premis Palmells, Mà del Futur, que enguany va comptar amb uns premiats de luxe. El periòdic de l’Alcoià i les comarques centrals va premiar a Pep Linares, títol pòstum i amb l’objectiu de recordar el que va significar aquesta figura alcoiana, que va ser tot un símbol de la lluita proletària per les millores de les condicions laborals. La seua vida no va ser gens fàcil, però va acabar sent una persona admirada per tota una classe social que veia en Pep Linares a una persona valenta i solidària que buscava fer més lleu les dures condicions d’una majoria de la societat.

Mensa Linares, filla de Pep, va ser l’encarregada d’arreplegar el guardó. Ella mateixa ha manifestat que aquest reconeixement va ser rebut per part de tota la família “amb molta alegria i molta satisfacció”, i ha confessat que li ha impressionat que a aquestes altures, després de 28 anys de la seua mort, es pense en ell per a fer-li un homenatge: “Va ser un home destacat, un home molt volgut, i en aquest acte em va fer eixe efecte”. Mensa, també va formar part d’aquesta lluita, i per això va conéixer a Pep Linares també des del seu vessant sindicalista: “Jo també vaig viure plenament eixa època, i jo he vist l’estima que la gent ha tingut per Pep Linares en eixe moment, i després, quan va morir, va quedar clar que la gent el volia perquè va venir molta gent, inclús empresaris, i vam sentir eixe calor humà”. Respecte a la gala, la filla de l’homenatjat, ens ha indicat que no era la primera vegada que assistia, i ha afirmat que li va agradar molt, i que al ser tanta gent, inclús es va quedar menut el lloc de celebració.

El següent Palmell va ser per al Col·lectiu 8 de Març, i Asun Navarro, membre de l’entitat, va ser l’encarregada de recollir la Mà del Futur (obra d’Antoni Miró). Tant per al Col·lectiu, com per a Navarro, va ser tota una sorpresa rebre aquest premi, que va suposar una alegria molt gran: “Nosaltres fem les coses perquè creiem que hem de fer-les, però que es reconega la nostra feina significa que som visibles, perquè una de les nostres lluites és precisament eixa, visibilitzar a les dones”. El C8M ha rebut aquest Palmell per tal de reconéixer que continua treballant per la igualtat real entre homes i dones, un camí transversal que també implica denunciar la discriminació en totes les seues formes i estendre el radi d’acció a moltes altres lluites. A més a més, la seua activitat no ha cessat ni un moment amb l’objectiu de treballar per una agenda feminista en la qual donar visibilitat a aquesta igualtat de gèneres. Segons comenta Asun: “El feminisme ha de ser obert, perquè no sols el nostre és l’autèntic, i com més gent arribe millor, perquè ha de ser accessible a tot el món, a homes, i dones, de classe alta i treballadora. Hi ha feministes negres, LGTBI, gitanes, prostitutes… Hi ha un ventall molt gran de feministes, i hem d’aprendre de totes elles”, i afegeix que no sap quan deixarà de ser necessària aquesta lluita: “És difícil perquè estem en una societat desigual, no sols en coses de treball. Aquesta no és una batalla que s’haja d’acabar perquè hi ha coses que anem aconseguint, però hi ha altres que sempre hem d’estar defenent-les per si les perdem, i altres que aniran sorgint depenent de les necessitats”.

Finalment, va ser el cantaor xativí, Pep Gimeno ‘Botifarra’, el que va posar la cirereta al pastís arreplegant l’últim premi de la nit. El Grat ha volgut premiar al cantant de la Costera per ser tot un símbol de la cultura valenciana, i per com a recuperat les cançons tradicionals de la nostra terra al llarg de la història. Conegut artísticament com a Pep Gimeno ‘Botifarra’, aquest músic, que va començar amb el cant d’albades, ha sigut una figura activa en la perpetuació i manteniment de la cultura valenciana gràcies a una gran tasca de recopilació de cançons populars del País Valencià, lletres i melodies, moltes d’elles de transmissió oral generació rere generació. En paraules del premiat, a més de donar les gràcies per aquest reconeixement, va reivindicar que “les portes de ma casa sempre estaran obertes a la nostra llengua, i per a la nostra cultura”. El Botifarra és més de cantar que de parlar, i per això, no va poder aguantar les ganes de delectar al públic amb una cançó, en aquest cas va ser un Cant de Batre, “que és l’arrel de nosaltres, de totes les cultures que han estat en aquesta terra”. La peça que va interpretar va indicar que se li va ensenyar el ‘Tio Adrià’ de Rotglà i Corberà (La Costera).

Font: Belén Rivas./


Una resposta de Tres grans protagonistes per als Palmells

  1. Arbre Colibri de la Pau ha dit:

    Felicitats Asun. Si alguien por parar l’hecatombe sou vosaltres les dones mobilitzades.

    Abraçades

    Arbre colibri de la Pau

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *