Sebastià Miralles: instructor de minimalisme i elegància
Vinarossenc de naixement i nascut l'any 1948, ens trobem davant d'un dels artistes més importants dins l'art contemporani valencià a més a més que el seu llegat compta amb obres que demostren que amb gran simplicitat, es pot aconseguir el punt perfecte d'elegància

Llicenciat per la Facultat de BBAA de Barcelona i Doctor per la Facultat de BBAA de València va ser professor del Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València des del 1981 fins al 2008. Seguidor del constructivisme rus, admirador d’Oteiza i Chillida, com també de Rothko, o de Malevich, l’artista valencià Sebastià Miralles mostra amb la seva escultura, generalment elaborada de fusta i acer juntament amb la resta de peces distribuïdes de forma aleatòria i component un paisatge que aspira a ser tant escultòric com poètic, un estat de contemplació com a meditació. Les seves escultures ens transmeten una serenitat i simplicitat que les fa úniques i dignes de ser contemplades acuradament alhora que detalladament. A més, comença les obres amb dibuixos molt exactes, a continuació enriquits amb oli, esmalt sobre paper o cartolina, per generar els collages conformen la meitat de la mostra. La seva escultura també acaba sent la translació a un altre llenguatge d’idees poètiques i formals que neixen en un dibuix. A les seves obres, es mostren tant el reflex com la pluralitat de la unió de l’actitud individual amb l’espai, el temps i els qui l’ocupem i de la reacció que hi provoca intervenir. Sebastià Miralles treballa mitjançant el mètode de construcció, les seves formes aparentment geomètriques són en realitat producte de l’atzar, com farien els surrealistes, però en definitiva són formes fàcilment reconeixibles per qualsevol persona, formes que pretenen ser universals i prototípiques que s’acosten d’una manera o una altra a l’espectador per activar-ne la imaginació, des de la contemplació fins a la reflexió. L’artista juga a més amb els títols de les obres molts són poemes o jocs de paraules que generen ambigüitat i desconcert, entre la tradició i la modernitat, una provocació cap a l’espectador.
L’artista ha estat vinculat fins a l’últim moment a la creació i gestió de la cultura, i ha format part del jurat encarregat de la selecció de l’òrgan de direcció del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ara fa un any. A més a més, l’exposició que organitza el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament de Vinaròs i la Fundació Caixa Vinaròs és probablement la més completa i més reflexiva de l’artista, que va abandonar fa pocs anys la tasca de docent que li ha fet acompanyat durant més de 30 anys per tancar-se al seu taller i treballar cadascun dels elements que avui s’exhibeixen al centre cultural valencià. A l’exposició, Miralles fa gala de la força poètica que li és pròpia i que ha admirat en altres autors, alhora que de la seva devoció per les formes clares i el joc de les simetries i asimetries que semblen fruit de l’atzar.
Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, nacionals i internacionals, cal destacar el treball amb la galeria Lucas de Gandia i València, la galeria Cànem de Castelló i la galeria Rita García de València. Va representar al costat d’altres artistes el pavelló de la Comunitat Valenciana a l’exposició de Sevilla del 92.
Sens dubte, ens trobem davant d’un gran referent de candor i distinció que durant més de 30 anys de trajectòria professional i que llastimosament avui queda a les nostres memòries, ho fa digne del títol d’instructor de minimalisme i elegància.
Comenta i participa-hi