foradia subscriutegrat

L’Orquestra Simfònica Alcoiana es reinventa per a donar difusió a la música clàssica

Ferran Villanueva, president de l'entitat, ha estat fent un repàs de tots els projectes que tenen damunt de la taula i que tenen com a objectiu ampliar l'oferta artística de l'orquestra perquè tota la ciutadania puga gaudir d'aquest estil musical

A la ciutat podem presumir de tenir una entitat com l’Orquestra Simfònica Alcoiana, formada per 66 músics, que any rere any treballa per a apropar la música clàssica a la ciutadania. Ferran Villanueva porta un any com a president de l’orquestra, i ha estat fent un repàs de tots els projectes que tenen endavant i de tota la tasca que fan, i és que el seu principal objectiu és donar més activitat a l’orquestra i donar una oferta més amplia a la ciutadania: “Ens agradaria poder fer, almenys, uns 10 concerts a l’any”, indica el president.

Per aqusta raó, l’orquestra ha pres una sèrie de mesures, com per exemple, al mes de setembre va llançar una campanya d’abonaments, amb el qual, a més de buscar noves vies de finançament, aquells que obtinguen aquests bons per 30 euros a l’any podran beneficiar-se de multitud d’avantatges. Villanueva explica el seu funcionament: “Els abonaments bàsicament és un recurs per a poder tenir més finançament per a poder invertir-lo en programació, en comprar instruments, en contractar directors o portar artistes. Són uns recursos que tenim fixes, i d’altra forma seria més difícils aconseguir-los perquè no sabem moltes entrades vendrem. A banda, el que donem a canvi als abonats, a aquelles persones que ens donen suport, són una sèrie d’avantatges, com per exemple, l’accés gratuït a tota classe de concert, o una atenció personalitzada, ja que estem en contacte amb ells i els informem sobre que sonarà en cada concert. També donem la possibilitat d’assistir a algun assaig, o poden decidir quin és el repertori que volen escolar. A més a més, estem buscant la possibilitat de fer un concert exclusiu per a abonats”. Poc més d’un mes després de posar en marxa aquesta iniciativa, el president de l’entitat indica que la campanya ha anat molt bé, i que han sigut molts els interessats. Tot aquell que estiga interessat a aconseguir el seu abonament encara podrà fer-ho, i té una durada d’un any.

Donar aquestes facilitats a la ciutadania, no sols els ajuda a ells de forma econòmica, sinó que també és una forma de fomentar a Alcoi la música clàssica, ja que molts estan acostumats sols a escoltar música festera. “Açò no passa sols en Alcoi, també en altres llocs amb altre tipus de música popular. En el cas d’Alcoi crida molt l’atenció la música festera, i la música clàssica queda un poc enrere. Amb els abonaments el que volem també és poder fer un concert de música festera orquestral. A més a més, destacar que hi ha moltes tesis doctorals que expliquen formes noves de promocionar la música clàssica, i noves formes de fer concerts, fusionant estils de música, com la clàssica i la popular, i així aconseguir un reclam de públic més gran”, comenta el president, que a més conta com estan treballant per a saber com encertar amb el públic: “Estem molt clavats en el tema de les noves tecnologies, en la big data, l’estudi de dades, o les enquestes, perquè això ens ajuda a saber que vol el públic. Al cap i a la fi, la música clàssica sempre ha sigut molt elitista, i si els músics volem viure d’això, hem d’adaptar-se a les noves situacions, i fer nous formats de concerts, ja no sols amb música festera, també podria servir les bandes sonores amb música clàssica. Serien formats de concerts més adaptats a un públic més general, i aconseguiríem donar a conéixer la música clàssica al públic que no la coneix”.

Ara, de cara a un futur pròxim, tenen en la seua agenda dos concerts. El primer d’ells se celebrarà el dia 11 de novembre a l’Església de Sant Maure i Sant Francesc, en el qual interpretaran la 1ª Simfonia de Beethoven, i la 40 Simfonia de Mozart; i més endavant, de cara a Nadal, el dia 30 de desembre estaran al Teatre Calderón amb un repertori de Tchaikovsky i Stavinski. Així i tot, a Ferran Villanueva li agradaria poder oferir més música i llança un missatge a l’administració: “Ens agradaria tenir més recolzament per part de l’administració. Em pregunte què hem de fer perquè l’Ajuntament, i concretament el departament de Cultura, ens tinga en més consideració. Sabem que tenen molts problemes, i de 200 d’eixos problemes l’orquestra serà el 199, però sí que és cert que som una entitat majoritàriament de professionals, i veure’m en l’orquestra una oportunitat de futur, i no amb l’orquestra, sinó dins amb l’escola podríem tenir més professors. Seria una oportunitat per a donar recolzament als músics locals, i que no hagen d’anar a altres països, com vaig fer jo, que vaig estar molts anys a Bèlgica. Necessitem el suport del departament de Cultura perquè ens agradaria ampliar l’oferta de concerts, necessitem eixe suport institucional, perquè a vegades pareix que l’orquestra estiga oblidada, i la veritat és que ens agradaria créixer. També estaria bé que les instal·lacions municipals foren més accessibles, així com el Teatre Calderón”.

L’escola de l’Orquestra Simfònica Alcoiana és un pilar fonamental de l’entitat, ja que són molts els músics que es formen allí. Ara mateix compta amb uns 60 alumnes de totes les edats. La matrícula va poder fer-se a inicis de curs, però el president assenyala que: “Si el curs està començat hi ha classes que si la persona que vol apuntar-se no té nocions, no podem clavar-la, però sí que donem l’opció de que comence amb l’instrument”. L’alumnat de l’escola, a banda de poder aprendre a tocar un instrument, també pot beneficiar-se dels avantatges dels abonaments per a poder gaudir també de l’oferta artística de l’orquestra.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *