foradia subscriutegrat

Els banc d’aliments, ‘les cues de fam’ i les ‘targetes monedero’

Article per Jaume Brotóns

Com s’ha anunciat a través dels Mitjans i especialment pel Govern Central i el Ministeri de Dret Socials, l’ajuda als Bancs d’Aliments canviarà el 2024.

Fins ara el Banc d’Aliments ajudava a més d’1,3 milions de persones, especialment amb aliments “secs” és a dir no aportava aliments frescos (fruita, verdura, carn o peix), davant el cost que suposen i un altre cost afegit mantenir-los en espais apropiats ( frigorífics etc). 

Els Bancs d’Aliments segons dades oficials s’abasteixen de la donació per part de les Empreses i de particulars, i una quarta part a través dels Fons Europeus (FEAGA, Fons Europeu Garantia Agrícola) destinats a pal·liar la pobresa i que Espanya canalitza a través del seu propi Fons (FEGA, Fons Espanyol de Garabtia Agrícola) per part del Ministeri d’Agricultura, i que suposen el 25% de l’aportació als Bancs d’Aliments, que adquireixen a través de licitacions, la compra dels aliments esmentats “secs”. 

A partir d’abril de 2024, es canviarà aquest sistema de repartiment d’ajudes europees, (ja dèiem el 25% del total) per una “Targeta Mondero” recarregable i que aporta l’avantatge de poder comprar als supermercats que s’adhereixin al sistema, aliments tant frescos com secs, productes d’higiène etc,. El Ministeri de Drets Socials desenvoluparà una norma perquè als Supermercats els mateixos empleats indiquen a aquests consumidors vulnerables que poden i que no poden comprar, és a dir, no poden adquirir qualsevol producte . 

S’estableix una targeta per família -un adult i un menor de 130 € al mes-, i anirà pujant amb l’augment de membres, -dos adults i un menor o dos menors i un adult 160 € mes-, i així fins als 220 € al mes.

Les targetes i el lliurament les supervisaran els Serveis Socials ja que aquest ajut serà gestionat per la CCAA. Aquest any 2024 s’espera per la necessitat urgent que sigui Creu Roja la que col·labori en la seva distribució.
Els Bancs d’Aliments com dèiem atenen més d’un milió de persones, ia causa de la inflació, les seqüeles de la pandèmia, els alts costos dels lloguers i la gairebé nul·la pujada salarial i malgrat la pujada important de l’SMI d’aquests anys , i fins i tot treballant les persones vulnerables, necessiten acudir als Bancs d’Aliments i més a ciutats superpoblades (Madrid, Barcelona València etc) on el pagament de l’habitatge, es queda amb la major part dels ingressos.

Aquestes “cues de la fam” no disminueixen, fins i tot havent aparegut ajuts Estatals (L’Ingrés Mínim Vital de la Seguretat Social) o Autonòmiques (la Renda Valenciana d’Inclusió) i altres ajuts per reduir la pobresa, i tot a causa del cost de la vida i el pagament de l’habitatje.

La “Targeta Mondero” segons el Ministre de Drets Socials atendrà el 2024 a 70.000 famílies i unes cent mil persones. Si tenim en compte la xifra de 1.326.000 persones ateses pels Bancs d’Aliments, una quarta part ( per el 25% d’ aportació dels Fons europeos) serien unes 350.000 persones, moltes més de les que la “targeta monder” cobriran, i només en podran ser beneficiàries les famílies amb menors, deixant fora famílies monoparentals sense fills, persones grans amb pensions com la no contributiva de poc més de 500 €, o cobren el subsidi de desocupació de 484€, entre d’altres i que acudeixen als Bancs d’Aliments.

En definitiva, els sous baixos, la inflació, la pujada de tipus d’interès, la situació precària de molts col·lectius (famílies nombroses, monoparentals, pensionistes amb baixos ingressos, i altres) fan que aquest “Repartiment de la Misèria” de les targetes monodero i el perill de reduir les aportacions als Bancs d’Aliments amb aquest repartiment nou, incideixi negativament en grans sectors de la població vulnerable.

Hi ha una preocupació en els gestors dels Bancs d’Aliments i en els diversos Serveis Socials de com quedaran els mateixos i haver de dependre de les campanyes i les ajudes altruistes de particulars i Empreses.

Mentre aquesta Societat és cada vegada més desequilibrada socialment, amb més diners guanyats per les elits i més gent pobra, hem vist que aquests dies els dos bancs grans espanyols BBVA i Santander han guanyat gairebé 19.000 milions d’euros, i alhora acudim a aquesta situació de dependre de els Bancs d’Aliments per sobreviure d’una part important de la població.. 

Per altra banda cal portar per part de les Administracions i les ONGs involucrades un seguiment més gran de les persones i el temps que están rebent aquests ajuts d’aliments, que possiblement es donin casos que no siguin necessaris ja rebre’ls, i fen que altres famílies es queden fora del seu àmbit. 

Cal redissenyar tot el sistema, millorar-lo veure quines mancances té, sobretot aumentan l’aportació de Fons per part de l’Administració (Estatal i Autonòmica) per pal·liar aquesta situació i en tot cas seguir atorgant i ampliant la concessió d’ajuts com l’IMV o la RVI per erradicar la pobresa i especialment la infantil. 

Font: Jaume Brotóns, Membre del Col·lectiu No+més Precarietat Alcoiá-Comtat./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *