foradia subscriutegrat

Carmina Nácher: “La Festa té un important patrimoni que cal conservar, promocionar i difondre”


Ha passat a dirigir el Museu Alcoià de la Festa (MAF), en haver guanyat el procés de selecció obert per l’Associació de Sant Jordi per cobrir aquest lloc, vacant des de la sobtada defunció de l’anterior director, José Pascual

Carmina Nácher ha passat a ser la directora del MAF (Museu Alcoià de la Festa) i parlem amb ella de les primeres impressions i objectius en aquesta nova feina que ha encetat, que uneix la seua preparació professional amb la seua estima a la Festa.

– Com va ser presentar-te al procés de selecció per cobrir la plaça de directora del MAF?

Jo havia estat al Casal de Sant Jordi com a becària, allà pels anys noranta, per fer un inventariat dels fons. Va ser el meu primer treball vinculat als meus estudis. Era una beca que pagava la CAM, vaig entrar per sis mesos, encara que al final vaig estar uns quatre anys, i va ser una feina que em va agradar molt. Després en la vida laboral he fet diferents coses, moltes vinculades a l’àmbit cultural i a un altre museu fora d’Alcoi, i en els últims anys he compaginat la docència en la Universitat Sènior al Campus d’Alcoi de la UPV amb el treball administratiu en el Col·legi Major Ovidi Montllor. Però soc Llicenciada en Filosofia i Lletres, en la secció de Geografia i Història, i he continuat escrivint articles, formant-me, perquè m’agrada, així que quan vaig veure aquesta oferta laboral vaig decidir intentar-ho, i tinc molta il·lusió.

– I una vegada incorporada, has trobat moltes diferències entre el Museu que tu vas conéixer com a becària i el que hi ha actualment?

És completament diferent, ara és un edifici nou, una gestió que va començar José Pascual i ha crescut moltíssim respecte al que hi havia fins que es va posar en marxa el MAF. És un museu on les últimes dades parlen de 16.000 visitants a l’any i un repte és incrementar el nombre de visitants, que la gent el conega més i que, a més dels turistes que ens venen a visitar, que també les alcoianes i alcoians vinguen encara més a conéixer aquestes instal·lacions. El fet de posar exposicions temporals és important per aconseguir que els visitants tornen i, a més, implica a diferents col·lectius.

– A part que més gent visite el MAF, quins són els teus principals objectius?

El MAF ja és un museu important, però m’agradaria que fora el referent quant a Festa de Moros i Cristians. En moltes poblacions hi ha sales en les quals hi ha exposicions amb relació als Moros i Cristians que celebren, però m’agradaria que el MAF fora el referent de tots aquests espais expositius. Per altra banda, m’agradaria que el dia que acabe estiguera tot organitzat, que sabérem com tenim tot el patrimoni. És una entitat que té moltíssim patrimoni des de 1839, la Festa té un important patrimoni que cal conservar, promocionar i difondre. A més, pense que la conservació és importantíssima, tant pel valor que tenen moltes peces com pel fet que moltes són donacions, cessions, i això és un valor afegit. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *