foradia cdturisme

El Servei d’Atenció i Seguiment per a la Malaltia Mental atén 113 persones a Alcoi durant 2023

El diagnòstic amb major representació és l'esquizofrènia i altres trastorns psicòtics, seguit pels trastorns límits de personalitat i per la depressió major recurrent

El Servei d’Atenció i Seguiment per a la Malaltia Mental (SASEM) va atendre durant 2023 a Alcoi a un total de 113 persones necessitades de suport per algun problema greu de salut mental en qualsevol dels seus moments evolutius. D’aquesta quantitat, 32 persones van ser baixa al llarg de l’any, encara que cinc d’elles van tornar a causar alta. Així, en finalitzar l’exercici 2023, el nombre de persones actives en el servei ha sigut de 81 persones.

La intervenció duta a terme per l’equip del SASEM es dirigeix a persones d’entre 18 i 65 anys que presenten problemes greus de salut mental amb diferents graus d’afectació en la seua esfera personal, familiar, social i laboral. La representació quant al gènere ha estat molt equilibrada, amb un 54% de dones i un 46% d’homes. També són similars les franges d’edat ateses, amb un 41% que abasta la franja d’edat de 51 a 65 anys, seguida de la de 36-50 anys (32%). La menys representada és la franja que va de 18 a 35 anys, amb un 27%. La gran majoria de persones usuàries (el 84%) està sent atesa paral·lelament per la Unitat de Salut Mental, mentre que tan sols un 16% no tenen tractament amb salut mental.

La regidora de Benestar Social, Aroa Mira, destaca que “el tractament de la salut mental és una de les prioritats del nostre departament, i per això és crucial poder comptar amb aquest equip multidisciplinari de professionals, centrat en oferir una atenció el més personalitzada possible, que done poder de decisió a les persones usuàries, els ajude a construir un projecte de vida significatiu i coordine a tota la xarxa de suports necessària perquè puguen desenvolupar i complir eixes metes fixades”.

En relació al diagnòstic, el que compta amb major representació és l’esquizofrènia i altres trastorns psicòtics, seguit pels trastorns límits de personalitat i per la depressió major recurrent. Quant a la patologia dual, que suposa la combinació d’un trastorn d’addicció i un altre mental, la presenten un 23% de les persones ateses.

El programa té com a objectiu general millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental, treballar com a suport i complement de la labor de la Unitat de Salut Mental (USM) i de la Unitat de Salut Mental de l’Adolescència (USMA). D’altra banda, l’equip ofereix atenció domiciliària i informa i capacita a les famílies i persones cuidadores per a evitar situacions de sobrecàrrega familiar i desajustaments en el nucli familiar.

El programa d’intervenció amb major aplicació ha sigut el d’autocures, que treballa l’entrenament d’habilitats d’autonomia i autocures de la vida diària, seguit molt de prop del programa de suport comunitari, com són activitats d’oci i cultural. També cal destacar la línia de suport i inserció laboral, on destaca la iniciativa ‘Avalem Capacitats’, a través de la qual es van contractar quatre persones amb malaltia mental, sent un dels ajuntaments que més va apostar per aquesta programa. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *