foradia cdturisme

L’Ajuntament d’Alcoi critica que la Generalitat ignora informes contraris i avale una planta solar que genera impacte

Segons els tècnics municipals, el traçat del cable d'evacuació aèria genera afeccions a l'entorn de la Font Roja i sobre el BIC d’El Molinar

L’Ajuntament d’Alcoi mostra la seua preocupació per la instal·lació d’una planta solar fotovoltaica a Benifallim i la seua corresponent línia d’evacuació aèria, que afectaria els termes municipals de Penàguila i especialment d’Alcoi, després que la Direcció General d’Urbanisme, Paisatge i Avaluació Ambiental, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, haja emés un informe d’impacte ambiental favorable al respecte, segons informen des del govern municipal.

Malgrat que encara no existeix una aprovació definitiva i que aquest és només un més dels diferents informes recaptats pel Servei Territorial d’Indústria -organisme encarregat d’autoritzar el projecte-, al consistori alcoià li sorprén que la Conselleria de Medi Ambient l’avale, obviant així un informe contrari emés per la Regidoria de Transició Ecològica i Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi.

En aquest document, els tècnics municipals consideren que el projecte, tal com està plantejat pel promotor, tant pel que respecta a la ubicació de la planta fotovoltaica com de la línia elèctrica, no és viable i incideix que els criteris oferits per a justificar el projecte “poden respondre a altres factors, que no són ambientals ni paisatgístics, com ara la disponibilitat dels terrenys, els drets de connexió únicament amb la subestació del Polígon Santiago Payá d’Alcoi, etc.”.

L’informe emés per la Regidoria de Transició Ecològica assenyala, entre altres coses, que el traçat de la línia d’evacuació afecta a la Zona III – Forestal de protecció hidrològica i connexió biològica del Barranc de la Batalla, inclosa en el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) del Carrascar de la Font Roja i afecta a una Àrea Prioritària definida per la Generalitat de protecció de l’avifauna contra la col·lisió i electrocució.

Altres afeccions detectades o que no consta que estiguen correctament justificades tenen a veure amb la valoració d’impactes sobre el sòl, sobre la vegetació, sobre la fauna, les Àrees Protegides, la socioeconomia o el Patrimoni Cultural, concloent l’informe que “la línia de conducció elèctrica projectada, al seu pas pel terme municipal d’Alcoi, es considera no viable”. També s’analitzen les contradiccions existents en l’estudi de tala i desbrossament.

Respecte al BIC d’El Molinar, l’informe de Medi Ambient subratlla que legislació autonòmica atorga la màxima protecció als paisatges reconeguts per una figura de la legislació en matèria d’espais naturals o patrimoni cultural, com és el cas d’El Molinar, i afigen que, en cap cas, s’ha valorat l’impacte paisatgístic sobre aquest BIC, ni com s’afecta el paisatge percebut des d’ell o des dels diferents punts d’observació.

D’altra banda, l’Ajuntament d’Alcoi ha sol·licitat en diverses ocasions a l’empresa promotora que modifique el projecte perquè la línia d’evacuació elèctrica no discórrega per damunt del conjunt de fàbriques d’aquest conjunt.

Tal com explica la regidora de Medi Ambient i Transició Ecològica, Teresa Sanjuán, “l’Ajuntament d’Alcoi valora i impulsa les iniciatives destinades a fomentar la producció i l’autoconsum d’energies alternatives, com la fotovoltaica. Això no significa un xec en blanc, que passe per alt projectes que no estan correctament plantejats o que comporten conseqüències negatives. El consistori seguirà de prop aquest procés i en qualsevol cas, vetlarà per garantir que el traçat d’aquesta línia no afecte el nostre entorn o al nostre patrimoni”. 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *